Založ si blog

DNES 107. – Som poslom dobrých správ, pán premiér Fico alias Potichučky, poľahučky Fico dvíha dôchodočky

Milí dôchodcovia, tento článok určite nie je o tom, ako vám závidím a nedoprajem zvýšenie dôchodkov. Aj moja mama je dôchodkyňa a po desiatkach rokov poctivej práce pre tento štát živorí z úbohého dôchodku obyčajnej slovenskej predavačky. Takže tento článok je aj nie je o vás.

Položme si zopár otázok na ujasnenie problému.

 

Povedzme si pravdu, je našim dôchodcom čo závidieť?

Veru, je to smutná vizitka spoločnosti, slovenským dôchodcom naozaj niet čo závidieť. Zvýšenie dôchodkov o 1,90 eura, čo im štedro nadelil nimi volený premiér, je naozaj smiešne svojou úbohosťou. Je to hanba tejto „sociálnej vlády“.

Skromný slovenský dôchodca by ale napriek všetkému toto „zvyšovanie“ zrejme strávil spolu s dobre známou rozprávkou o tom, ako v tomto štáte jednoducho „niet z čoho dať“ – veď kde nie je, tam ani čert (teda v našom prípade Fico) neberie.

Ibaže…

 

Naozaj niet slovenským dôchodcom čo závidieť?

Ako ktorým. Pretože do médií sa dostala správa priam nehorázna –výrazné prilepšenie až o 170 eur mesačne ku dôchodkom Fico chce nadeliť sudcom a prokurátorom. Aj vdovám po nich.

Sudcovia a prokurátori na dôchodku samozrejme dostanú od januára 2016 to žobrácke navýšenie ako všetci dôchodcovia o necelé dva eurá. No k tomu im Fico ešte chce pribaliť to navýšenie o 170 eur mesačne.

Nehoráznosť spočíva nielen vo výške navýšenia. Dokonca ani nie len v samotnom princípe navýšenia – Fico pridáva práve tým, ktorí podľa oficiálne dostupných údajov majú dôchodky už doteraz dvojnásobne vyššie ako je priemerná slovenská mzda.

Nehoráznosť je ale aj v tom, ako to navýšenie zdôvodňuje minister Borec – údajne sudcovia a prokurátori mali náročnú funkciu a nemohli podnikať popri zamestnaní  – a to by im malo byť náležite kompenzované.

 

Prečo by sa žiadne 170-eurové navýšenie k dôchodkom pre sudcov a prokurátorov, či ich vdovy,  konať nemalo?

Takže nalejme si čistej vody.

  1. Za náročnú funkciu majú sudcovia a prokurátori nadštandardné platy – poberajú mesačne už teraz cca 3400 eur, a od januára sa im platy zvýšia o 280 eur. A zvýšia sa im aj príplatky za riadenie, či každú ďalšiu funkciu o 8 až 10%.

S takým mesačným príjmom skutočne nie sú odkázaní ešte aj podnikať. Svoje rodiny bez problémov uživia. Na rozdiel od slovenských učiteľov, zdravotných sestier, či iných obyčajných slovenských pracujúcich, ktorí musia hľadať ďalšie zdroje príjmu na privyrobenie, aby prežili so svojimi rodinami.

Sudcovia a prokurátori majú, pravdaže, aj ďalšie na slovenské pomery skutočne nevídané výhody – dostávajú každý rok 13. a 14. plat, každoročne dostávajú odmeny vo výške platu. Majú týždňové platené rehabilitácie (od januára 2016 by mali byť dokonca dvojtýždňové). Myslím, že aj v prípade PN im ide plný plat.

No kým pre učiteľov či zdravotné sestry platy zvyšovať „niet z čoho“, sudcom a prokurátorom Fico predvolebne huby lepí peknými peniazmi.

  1. Podnikať popri zamestnaní nemôžu ani žiadni vedúci pracovníci – prečo Fico nemyslí na životnú úroveň bývalých riaditeľov škôl napríklad?
  2. Náročnosť práce sudcu je očividná. Súvisí iste i s tým, že v dôchodkovom veku ju dokáže zjavne bez problémov (keďže ich nikto neodvoláva, ani odvolať neplánuje) vykonávať až 195 sudcov (podľa včerajšieho článku denníka Pravda Škandál v penziách). Tí popri dôchodku poberajú naďalej aj plat sudcu.
  3. Očividný je tiež rozpor zvyšovania výhod pre sudcov s kvalitou práce v súdnictve a jeho pozíciou v očiach občanov Slovenska. Dôvera k súdnictvu nebola nikdy taká nízka, ako je v súčasnosti. S prezidentom Kiskom sa v mnohých jeho krokoch vôbec nestotožňujem, ale jeho včerajšiu kritiku súdnictva pokladám za realistickú a plne oprávnenú.

Myslím si osobne, že toto ďalšie neoprávnené a nespravodlivé zvýhodňovanie sudcov a prokurátorov.

 

Čo treba v slovenskej justícii spraviť naozaj?

Ak niečo pre sudcov a prokurátorov treba v tomto štáte spraviť, tak určite to nie je zvyšovanie výhod. Na neprimeranosť platovej nerovnosti Slovensko upozorňuje aj OECD. To, čo v justícii naozaj treba spraviť, je podľa môjho názoru nasledovné:

  • Vytvoriť etický kódex a dbať o jeho dôsledné dodržiavanie. Ako je možné, že v profesii, ktorá by mala stáť na vysokých morálnych hodnotách, chýba doteraz základný etický predpis ich konania?
  • Zaviesť systém skutočne objektívneho hodnotenia sudcova kvality ich práce. Nepochybne je výsmechom počet kvalitne ohodnotených sudcov a ich výkonov u nás, veď nie sme všetci slepí, ani padnutí na hlavu – prepúšťanie zločincov pre nedopatrenia a procesné chyby, vlečúce sa súdne spory po celé roky, nespravodlivé rozsudky – to všetko je vizitkou ich kvality???!! Takého hodnotenie by malo byť realizované nezávislou inštitúciou a mali by sa realizovať platové náležitosti sudcov v zmysle neho.
  • Zaviesť do legislatívy zodpovednosť sudcu za spôsobenú škodu. Kde je právo poškodených žalovať sudcu za preukázateľne neodborný, nekvalitný rozsudok a vymôcť si od neho zavinenú škodu a spôsobenú ujmu???!

Ak spôsobí škodu predavačka, musí ju nahradiť, nevidím dôvod, aby za nekvalitu práce nemohol byť žalovaný sudca. Pri takých príjmoch a výhodách, ktoré sme si vyššie popísali, nemať žiadnu zodpovednosť za nekvalitu svojej práce je skutočne nehoráznosť.

  • Spravodlivo riešiť tiež otázku 13. a 14. platov, nadeľovaných štátom (po prirátaní každoročných odmien vo výške platu by sme mohli v justícii pokojne hovoriť o „13. až 15.“ platoch). Nech štát delí spravodlivo výhody všetkým – ak má na 13. a 14. platy pre vybrané kategórie občanov, potom nech im má pre všetkých štátnych zamestnancov. Alebo učitelia, zdravotné sestry, sociálni pracovníci či bežní úradníci nemusia mať pre svoje rodiny za vlastnú poctivú prácu v tomto štáte dôstojnú životnú úroveň?

Ak peňazí na 13. a 14. platy pre všetkých štátnych zamestnancov štát nevie nájsť, potom je jeho prístup nespravodlivo diskriminačný.

 

Čo k tomu dodať?

Zobuďte sa už konečne, učitelia, zdravotné sestry i všetci tí, ktorí tu živoríte v domnienke, že sa treba uskromniť, lebo nieto z čoho. Uskromňovaním sa „pre blaho spoločnosti“ za žobrácky plat okrádame vlastné deti a budujeme si žobrácku budúcnosť s mizernými dôchodkami.  Uvedomte si – podľa medializovaných údajov sudcovia a prokurátori už teraz majú dôchodky dvojnásobne vyššie (v čistom príjme) ako je priemerná slovenská mzda (hrubá).

A zobuďte sa už konečne aj vy, dôchodcovia, akú budúcnosť pripravujete sebe, ale hlavne nám ostatným, keď dávate svoje hlasy takejto „sociálnej vláde“?????!!!

 

A záverom?

Som poslom dobrých správ, pán premiér Fico. Vďaka tomuto Vášmu kroku klesne dôveryhodnosť justície v očiach slovenských občanov iba o 2 percentá.

Sú to totiž posledné dve percentá slovenských občanov, ktoré podľa prieskumov slovenskému súdnictvu ešte úplne verili.

 

 

 

Elena K. I.   Predná Hora, 6.11.2015

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004586x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie