Založ si blog

Odčítanie času 10. – Doma

Hej, bola som v utorok pozrieť doma. U mamy.

 

Čakali sme s Kikou, mojou najstaršou dcérou, na autobus v Poprade – od zabielených Tatier fúkal chladný vietor.

Všade „vetrovkáči“, podaktorí vytiahli dokonca zimné vetrovky – Kika v mikine, ja v tričku s krátkymi rukávmi, mikinu previazanú okolo pása (kto je frajer, kto je frajer?  – v skutočnosti nejde o frajerinu, ale o posttraumu, moja vnútorná bolesť zo straty syna je teraz natoľko intenzívna, že chlad mi nejako veľmi neprekáža).

Podaktorí spolu stojaci či okolo prechádzajúci na mňa vrhali prísne pohľady – vymyká sa z radu…

Nemám rada ľudí, ktorí posudzujú iných. A tak sme si čakanie krátili recesiou – po mojej nevinnej hláške, že „ach, Kika, pozri, akí sú tí ľudia naobliekaní, keby nekúrili celú zimu ako my, tiež by boli otužilí…“ sa moje dieťa nahlas rozosmialo (kúrime, pravdaže, ale tie pohľady podaktorých po tomto výroku stáli za to).

 

Potom už čas plynul spomienkami. Dôverne známa cesta, známe miesta, ľudia s ktorými som vyrastala… Pochádzam spod Tatier, nosím vo svojom srdci ten hrdý svojrázny kraj a ľudí v ňom.

Je to zvláštny pocit vrátiť sa do rodnej dediny, kráčať spomienkami do detstva. Možno k tomu napíšem viac v mojom poslednom, 11. Odčítaní času, uvidím.

Popoludňajšie posledné objatie mamy, cesta autobusom odčítala obrázky rodného kraja.

 

Cesta z Popradu na Prednú Horu, kde teraz žijeme, ubiehala pomaly – dívala som sa na krajinu, plynúcu ako rieka za oknami autobusu. Dedinky usadené medzi lesmi, prezerala som si domy uvažujúc, aký by sa mi páčil, keby… Hej, dom so záhradou bol vždy mojim snom…

 

A obvykle si na domoch všímam okná. Tak ako na ľuďoch ma zaujmú ako prvé ich oči. Okná sú nesmierne dôležité. Prezrádzajú veľa o svete okolo nás.

Viete si predstaviť dom alebo byt bez okien? Nie, určite nie, však? Ani ja nie.  Okno – to je duša domu, jeho oči upreté do diaľky, na okolitý svet.

Sú okná s odstupom, okná nepriateľsky sa mračiace, chladné. A okná láskavé, veselo a priateľsky žmurkajúce na okoloidúcich. Tie prvé sú zatiahnuté žalúziami, vyvolávajúcimi polotieň i v jasný deň. Alebo záclonami a závesmi, hustými a dlhými až po zem, maskujúcimi pred zvedavými očami všetko, všetko, všetko.

A tie druhé, milé a usmievavé, pokojne vítajú pohľady okoloidúcich, nastavujúc ich zraku kvetináče na podokenici, na nitke visiacich anjelikov či v čase Vianoc a Veľkej noci aj tématicky zamerané obrázky, nálepky, vystrihovačky a podobne.

 

Okná odhaľujú nielen svojmu majiteľovi pohľad na okolitý svet. Sú aj nazretím sveta do duše majiteľa. Pozriete na okno a hneď vidíte, že ak by ste zaklopali na dvere, aké uvítanie by vás asi čakalo – majiteľ s puškou v ruke, alebo  s rukou natiahnutou na privítanie?

 

Okná sú nesmierne dôležité. Prezrádzajú veľa o svete okolo nás i v nás.

Okná skrátka prezrádzajú veľa.

 

 

P.S.: A ešte moja „okenná“  haiku báseň, ani neviem do akej súťaže som ju pred 5 rokmi poslala…

 

Vravela  – okno 

je príbeh človeka, raz

vyšla z príbehu.

 

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora 22.4.2016

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987235x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie