Založ si blog

Augiášov chliev 9. – „Ľudské práva“ Breivika a obetí trestných činov. . .

Uff, dopísané – teda, môj blog ešte definitívne nie, ale konečne som dopracovala moju prácu na jednu medzinárodnú konferenciu. Téma – odpúšťanie a obete trestných činov.

 

Popisovala som v nej postavenie obetí trestných činov v súčasnej slovenskej spoločnosti. A zrejme nielen v slovenskej spoločnosti – keďže včera sa médiami prehnala správa, že na medzinárodnom súde uspel Breivik proti Nórsku za „porušovanie jeho ľudských práv, pretože sa nemôže stretávať s ďalšími extrémistami“ a tiež, za to, že „hoci má na izbe televízor i súkromnú posilňovňu, aj PlayStation, nemá najnovší model“, takže podľa názoru medzinárodného súdu vrah 77 ľudí Breivik je tým diskriminovaný.  

 

Nesúhlasím s takýmto ochranárskym prístupom voči páchateľom závažných trestných činov. Môj osobný názor je, že človek by mal mať priznané ľudské práva úmerne tomu, koľko vlastných ľudských povinností rešpektuje a plní on sám.

Aká úžasná synchronicita – osud mi prihral túto správu včera večer, na poslednú chvíľu, aby som ju do rána stihla zapracovať do mojej práce, ktorú dnes musím odoslať.

 

A keďže medzinárodný súd priznal odškodnenie za porušenie práv Breivikovi, obete trestných činov zo Slovenska s poukázaním na zúfalú situáciu, akej ich Slovenská republika pri riešení transgresie a jej následkov vystavuje, tam isto tiež nájdu pochopenie…

 

 Aké je postavenie obetí trestných činov na Slovensku?

Oveľa horšie ako postavenie páchateľa.

 

V prvom rade – je to reakcia okolia.

Ľudia často reagujú na to, čo sa obetiam stalo, úplne nemiestne. Odborníci hovoria o ich očierňovaní, nerešpektovaní súkromia, prenášaní viny na obeť, poškodzovaní jej dobrého mena, či bagatelizovaní ujmy – ide najmä o ignorovanie psychickej a morálnej ujmy.

My sme sa dočkali každej z tých reakcií,

napríklad

 

V druhom rade – je to nesprávny postup štátnych orgánov.

U obetí nejde iba o prvotnú stratu kontroly – t. j. o samotný trestný čin, ktorý závažným spôsobom zasiahne do ich života. Ale aj o celý rad následných situácií, ktorým sú vystavené – odborníci hovoria až o druhotnej strate kontroly a sekundárnej viktimizácii a retraumatizácii. Čo k nej patrí?

My sme sa dočkali:

  • nesprávnych postupov orgánov činných v trestnom konaní, http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/09/04/dnes-88-ak-ste-este-nevideli-alias-kalinakov-chliev/, kde vyšetrovateľ dal svedkyni kópiu zápisnice z výsluchu do ruky,
  • sekundárnej retraumatizácie inštitúciami, ktoré pôvodne mali obete chrániť – napríklad tým, že napriek môjmu nesúhlasu sudca ponechal pojednávanie prístupné verejnosti a sedeli tam cudzí ľudia „ako v kine“,  čo preukázateľné zhoršovalo moju nepohodu, http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/06/03/dnes-67-i-tak-se-da/,
  • súd dokonca pri preukázanom závažnom pochybení s následkom smrti dokonca ani páchateľa nemá povinnosť zaviazať verejne sa ospravedlniť poškodeným (pozostalým),
  • aj samotná slovenská legislatíva však stavia obete do nerovného postavenia nielen voči orgánom činným v trestnom konaní, ale aj voči páchateľovi. Podrobný popis nedostatkov slovenskej legislatívy v tomto smere odosielam Európskej komisii s prosbou o pomoc vo veci – s dôrazným poukázaním na skutočnosť, ako Slovenská republika dlhodobo ignoruje svoju povinnosť (mala implementovať do našej legislatívy podporné opatrenia pre obete trestných činov do 16.10.2015) a ako obete sekundárne viktimizuje a retraumatizuje.

 

V dôsledku takýchto postupov inštitúcií, určených pôvodne na pomoc obetiam, dochádza ku kumulácii traumy, čo blokuje u obetí nutnú fázu vyrovnávania sa so stresom, vzniká prelomenie psychickej integrity obete a následné zdanlivo nepochopiteľné zhoršenie jej duševného stavu.

 

V takej situácii dlhodobo nie je možný proces úzdravy obetí – prehlbujú sa ich ťažkosti v dôsledku prístupu spoločnosti k nim.

A nie je možný ani proces odpúšťania vinníkovi zo strany obetí, ktorý by zvýšil subjektívnu pohodu a ochránil zdravie obetí v situácii závažnej traumy – pretože v dôsledku nových a nových prekážok je obeť na Slovensku opakovane retraumatizovaná a tým v procese odpúšťania  brzdená, namiesto podpory takéhoto procesu zo strany spoločnosti a jej inštitúcií, pôvodne určených na ochranu obetí trestných činov.

 

 

V treťom rade – je to nesprávny postup spoločnosti, médií, ale aj podaktorých odborníkov v oblasti práva, ale o tom viac v budúcom článku môjho blogu.

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 21.4.2016

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301551x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív