Založ si blog

Hlas dňa 6. – Ryba ešte stále smrdí – uvidíme či i od hlavy. . .

 

Je to katastrofa, doslova horor – úroveň slovenského zdravotníctva a všetko, čo sa v ňom deje. Neschopnosť a neodbornosť v slovenských nemocniciach som analyzovala z rôznych aspektov opakovane. A dnes si povieme zasa niečo k téme – o bordeli v zdravotníctve, ako by ste určite mali postupovať pri podozrení na pochybenie zdravotníkov, a ešte aj o jednom mojom liste – dozviete sa, komu a čo som dnes v noci písala…

 

Ale, ľudia,  hádam ste nečakali, že bordel v slovenskom zdravotníctve by mal koniec?

O tom, že v zdravotníctve na Slovensku to už dlhodobo v poriadku nie je, svedčí množstvo závažných faktov.

Otriasajúce medzinárodné štatistiky odhaľujú, že viac ako 11 000 ľudí by každoročne u nás nemuselo zomrieť, keby dostali primeranú zdravotnú starostlivosť. Túto skutočnosť pokladám za dôvod, pre ktorý by mali vinníkov stíhať za trestný čin verejného ohrozenia. Aj keby reálne číslo každoročne mŕtvych, ktorí mohli ešte žiť, bolo len polovičné, vinníci tejto situácie by mali sedieť doživotne.

Denník Plus jeden deň dnes uverejnil ďalší prípad podozrenia zo zanedbania zdravotnej starostlivosti s následkom smrti u pani Vlasty z Bolerázu (nájdete ho v pluska.sk pod názvom VIDEO Škandál v trnavskej nemocnici: Zatiaľ čo lekárka spala, Marcel prišiel o najbližšiu osobu).

Ľudia, dokedy budeme mlčať a prizerať sa, že štát nerieši primerane postavenie obetí?

 

Čo by ste mali robiť, ak máte podozrenie na pochybenie zdravotníkov?

V mojom blogu som viaceré články venovala presnému postupu, čo treba robiť ak máte podozrenie, že zdravotná starostlivosť bola poskytnutá nesprávne. Takže, ľudia, poučte sa.

Opakujem aspoň skrátene – pri podozrení na pochybenie zdravotníkov  (podrobný popis nájdete vo viacerých článkoch – napríklad v článku Ako postupovať…):

  • ihneď napíšte žiadosť o BEZODKLADNÉ poskytnutie kópie celej zdravotnej dokumentácie, adresujte ju riaditeľovi nemocnice, prípadne osobe, ktorá ho počas neprítomnosti zastupuje. Trvajte na tom, aby to riaditeľ (zastupujúca osoba), respektíve primár oddelenia, kde sa pochybenie stalo, riešili bezodkladne.
  • ak vám pod nejakou zámienkou nechcú dať kópiu dokumentácie ihneď, sťažujte sa okamžite telefonicky MZ SR, VÚC – odboru zdravotníctva, ÚDZS SR a privolajte médiá. Odmietnite odísť bez kópie dokumentácie, máte na ňu právo.

Zapamätajte si – trvajte na tom, že vám kópiu zdravotnej dokumentácie musia ihneď – BEZODKLADNE – vydať. Vo vyššie spomenutom prípade pani Vlasty z Boleráza sa vraj snímky zo zdravotnej dokumentácie záhadne stratili.

  • S kópiou dokumentácie v ruke môžete podať trestné oznámenie – spravte tak čím skôr, na najbližšom policajnom oddelení. Kamerový záznam vám nemocnica neposkytne, polícii ho však vydať musí – uveďte to preto ako potrebné i do zápisnice na polícii.
  • Zároveň môžete – takisto čím skôr – podať podnet Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (majú na websídle tlačivo, na ktoré podnet napíšte).

 

A komuže som to dnes v noci písala list?

Na komunikačnú neschopnosť zdravotníkov som poukázala v mojom blogu tiež opakovane, napríklad v článku DNES 30. Ryba smrdí od hlavy.

Môj syn Maroško, ktorého smrť pred viac ako 2 rokmi zavinili v slovenskom zdravotníctve, by práve včera bol mal 17 rokov. A predstavte si – aký pekný darček som práve v ten deň dostala od revúckej nemocnice–list, že konečnepo 2,5 roku uhradia aspoň priamu škodu (náklady za pohreb syna) aj s ospravedlnením sa  – pozor, nie za pochybenie a za zavinenú smrť dieťaťa – ale ZA VZNIKNUTÚ ŠKODU.

Aj vás to otriaslo? Nie ste natoľko morálne necitliví, že by vám to pripadalo normálne, však?

A tak som dnes poslala list ministrovi zdravotníctva – s poukázaním na konkrétne potrebné systémové kroky v prípade pochybení nemocníc. A samozrejme s názorným poukázaním na deficitné komunikačné kompetencie manažérov zdravotníckych zariadení v SR.

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 20.7.2016

 

P.S.: Ach, hej, toto srdce som našla pre môjho syna včera v lese…

a245a

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004639x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie