Založ si blog

O čom 5. – O túžbe po nemožnom. ..

 

Niekedy túžime po niečom, čo je nemožné. Môže to byť naozaj kadečo, zrejme by sme rozoberali hodne dlho, čo všetko je z nášho pohľadu nesplniteľné, napriek tomu, že by sme to v živote chceli dosiahnuť. Zdá sa, že sú v živote predstavy a priania, ktoré sa nikdy nemôžu naplniť… Ale tak to už v živote býva, nie?

O tom bude môj dnešný blog.

 

Ach, hej, porozprávame teraz o túžbe po nemožnom…

Aby som predišla rozbehu vašej fantázie – nejdem tu rozpisovať, po čom nemožnom v živote túžim – O túžbe po nemožnom je názov knihy. Jej presný názov je O touze po nemožném a další příběhy našeho nevědomí…

Objavila som ju v utorok na Polceste, bola v akcii za 3,15 eura – a tak som si ju dala ako predčasný darček k mojim budúcotýždňovým meninám. Jasné, zapracovala opäť raz moja intuícia – a poviem vám, že som ju napriek únave začala ešte v stredu večer čítať a včera som ju dočítala. Ak tú knihu niekde uvidíte, neváhajte, je v nej naozaj hodne múdrych vecí.

 

Zmúdrela som.

Teda – nie nejako náhle, prečítaním spomenutej knihy – ale svojimi životnými skúsenosťami. Už som sa naučila počúvať svoju intuíciu… A že ma nesklamala ani tento raz. Dala mi prostredníctvom tejto knihy odpoveď na niektoré otázky, ktoré práve vo svojom živote riešim.

O niečom z toho vám tu teraz napíšem.

 

Uzavretie žiaľu

Kniha rozoberá okrem iného aj pojem uzavretia – v zmysle ukončenia trúchlenia.  Uzavretie je riadna zrada – pretože človek, ktorý za niekým blízkym smúti, je zo strany svojho okolia tlačený predstavou okolia o „ukončení smútku“ – očakávajú, že „už to mal dávno prekonať, že by nemal byť nahnevaný či smutný, že by mal byť ďalej…“

Ak nenapĺňa ich predstavy, okolie nadobúda dojem, že s ním niečo nie je v poriadku, že niečo robí zle… Takýmto predstavám nahrávajú aj podaktoré odborné príručky k problematike, ako upozorňuje autor knihy Grosz – ktoré už vo svojich názvoch ponúkajú lacné riešenia „ako prekonať smútok, ako sa ho zbaviť…“

Takéto očakávania vytvárajú tlak na trúchliaceho a tak trpí dvojnásobne – raz v dôsledku samotného svojho žiaľu, a druhý raz diktatúrou „mal by“… Autor knihy uvádza, že tým sa zosilňuje u trúchliaceho jeho depresia, vyčerpanie, až sebanenávisť, že nedokáže napĺňať očakávania okolia, predovšetkým pre neho dôležitých osôb.

 

Ako je to s uzavretím žiaľu?

Grosz jednoducho vysvetlil, že uzavretie je podivuhodne príťažlivá fantázia trúchlenia, pretože vytvára predstavu, že môžeme milovať, stratiť, trpieť a potom spraviť niečo, čo by náš žiaľ bezpečne trvale ukončilo. V skutočnosti nás podľa neho žiaľ môže prekvapiť bez varovania svojim návratom – i roky po strate, najmä na sviatky a výročia, situáciou či nejakým predmetom, pripomínajúcimi blízku osobu, ktorá zomrela.

A otvorene pomenoval problém – tak ako je nezmyslom očakávať, že nám jasnovidec privedie mŕtvu blízku osobu späť do sveta živých, je zavádzajúce i definitívne uzavretie žiaľu a trúchlenia – je to podľa Grosza  „falošná nádej, že možno umŕtviť živú bolesť“.

Potrebujeme skrátka každý z nás svoj vlastný čas trúchlenia i svoj vlastný spôsob, ako so žiaľom žiť.  Sami za seba.

 

Čo záverom?

Ach, hej, bola som si pred chvíľou kúpiť lístok na nočný autobus do Blavy. A moja intuícia opäť zapracovala, cestou s lístkom som zastala na chodníku, pozrela som sa pod nohy a našla som rovno pred sebou – ako inak – srdce z kameňa.

No a nie, nemáme to v našom regióne s cestovaním jednoduché. Čaká ma náročná cesta, pocestujem až do Rožňavy, kde budem čakať 7 hodín na ten spoj – a to som nedokázala v noci spať a som unavená už teraz, aj späť pocestujem v sobotu v noci. No napriek únave som pred zajtrajšou celodennou konštelačkou plná očakávaní.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 12.8.2016

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987077x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie