Založ si blog

Hlas dňa 11. – Vraždiace deti

 

Včera prebehla médiami správa o tom, že tzv. Islamský štát uverejnil videonahrávku s deťmi, zabíjajúcimi s meravými tvárami bez zaváhania v jeho mene väzňov – údajných zajatých kurdských bojovníkov. Viem, detských bojovníkov už v histórii bolo, tzv. Islamský štát nie je prvý, kto deti takto zneužil.

Môj dnešný blog bude o deťoch, ktorým ktosi dal do ruky zbraň a ukradol im detstvo, detskú dušu a budúcnosť. Takže preto – v mene detí – sa dnes v Hlase dňa posledný, jedenásty krát,  mením na ohnivého draka.

 

Deti ako novodobí bojovníci

Deti nie sú žiadnymi bojovníkmi. Sú to deti a majú právo žiť vo svete bez násilia a zla. Majú právo žiť so svojou rodinou, vo svojom domove, so svojimi detskými kamarátmi a svojimi detskými snami. Bez toho, aby im ktosi vymetal hlavy takou či onakou ideológiou, ako tou jedinou celoživotne správnou. Bez toho, aby im ktosi vložil do ruky zbraň a navádzal ich, aby ňou komukoľvek vzali život.

 

Deti ako nepriatelia

Deti – bojovníci sa stávajú hrozbou. V spoločnosti, ktorá robí z detí vrahov, prestávajú platiť pravidlá morálky civilizovaného sveta, že voči ženám a deťom je potrebné sa správať ohľaduplne. V takej spoločnosti sa vytráca súcit s tými, ktorí sa snažia nájsť novú vlasť z rôznych dôvodov. Pretože pôvodný morálny apel „veď sú to len ženy a deti, kto k nám prichádza“, prestáva jednoducho platiť.

 

Varovná správa o zle

Jedno z najotrasnejších svedectiev o manipulácii s ľuďmi zo strany patologického spoločenstva je pre mňa kniha Tvrtka Vujityho Posledná cesta do pekla o genocíde vo Rwande. Čítala som ju pred pár rokmi a takmer celú som ju preplakala. Mátožila ma ešte dlho v snoch.

 

Rwandská genocída patrí k najväčším genocídam 20. storočia. Šlo o masové vraždenie,  odohrávajúce sa v apríli až júli 1994, pri ktorom prišlo o život údajne až viac ako milión umiernených Hutuov a Tutsiov, boli zavraždení radikálnymi, militantnými skupinami. Viac ako 2,5 milióna ľudí údajne prišlo o strechu nad hlavou, boli vyhnaní zo svojich domovov.  Prečo spomínam túto genocídu? Aj v rámci nej boli ľudia ohlupovaní prostredníctvom médií, vysielaním v rozhlase a televízii, novinami šíriacimi nenávistnú propagandu. Nepriatelia boli dehumanizovaní, s cieľom aby ich prestalo ich okolie vnímať ako ľudí  (hovorilo sa o „šváboch“ a o „odplevelení“). Ľudia boli vtedy zabíjaní i na miestach, ktoré pre svoj úkryt pokladali na bezpečné, v kostoloch či v školách.

 

A teraz prekročím svoju hranicu – pre dobro veci

Nepopisujem nikdy násilné činy v mojich odborných prácach z úcty k obetiam. Teraz to ale dám –  to, čo sa v oficiálnych zdrojoch nepíše, to z môjho pohľadu najhroznejšie – bolo to, že zabíjali susedia susedov, že matka zabila vlastné deti a manžela, rozpárala si brucho a zabila i seba s vlastným nenarodeným dieťaťom, „švábom“.

Keď peklo pominulo, dali si tí ktorí zostali otázku, ako budú žiť ďalej. Museli si na ňu nájsť odpoveď, ak chceli žiť vedľa seba a nepozabíjať sa navzájom. Sila odpustenia, ktorá ich sprevádzala na ich ceste, sa v odbornej literatúre uvádza ako príklad jeho liečivej moci. A prestali sa deliť na rôzne kmene, teraz sú len Rwanďania.

 

Záverom…

Keď som včera čítala o vraždiacich deťoch – „novodobých bojovníkoch tzv. Islamského štátu“, bolo to nie o bojovníkoch, ale o obetiach toho šialeného spolku. Je potrebné prestať šíriť v médiách videa a správy tzv. Islamského štátu, lebo práve medializácia je ich cieľom.

A je najvyšší čas ho zastaviť, akokoľvek, za akúkoľvek cenu. Ak teraz nepotlačíme jeho zlo, chcete azda o dva – tri roky strieľať do desaťročných detí – „bojovníkov islamského štátu“?

 

 

Elena K. Ištvánová  Predná Hora, 28.8.2016

 

DSC_0247a

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9300824x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív