Založ si blog

Otvorene 5. – Čo nás čaká v zdravotníctve?

 

V pokračujúcom vymetaní bordelu v slovenskom zdravotníctve dnes v mojom blogu pohovoríme o reformách.

Nemám rada sľubotechny. Veľa ľudí sa financiám nerozumie, ale iba hodne naivný volič tej správnej strany môže čakať, že v tomto štáte HDP bude rásť donekonečna a ešte ďalej, statočne každý rok o nejaké to percento. Takže na rade budú reformy…

Jedno treba vláde priznať – za posledných 10 rokov rástli zdroje do zdravotníctva rýchlejšie než na okolí – rýchlejšie než v západnej Európe či susedných krajinách V4. Výsledok v podobe zlepšených parametrov zdravotného stavu sa ale nedostavil. Merateľným cieľom by malo byť podľa Inštitútu HPI zníženie počtu odvrátiteľných úmrtí do roku 2020 o 15 % (na úroveň priemeru krajín V3). Znamená to za tento čas zhruba 1900 zachránených ľudských životov.

Takže kam sa tie peniaze tratia a akú (ne)kvalitu za ne dostávame? O tom budem písať v dnešnom blogu.

 

Bez reforiem sa dlh v zdravotníctve bude zvyšovať…

Toto tvrdí článok, ktorý si prečítate na http://www.hpi.sk/2016/10/bez-reforiem-sa-dlh-v-zdravotnictve-bude-zvysovat/

A s tým možno len súhlasiť. Ibaže predstava reforiem môže byť rozdielna. Ja si myslím, že spôsob, akým sa v slovenskom zdravotníctve pri riešení problémov už nejaký čas postupuje, je nekonečne zlý.

A hneď vám poviem aj prečo. Ako uviedol Tomáš Szalay v článku Reforma ante portas zo dňa 19.5.2016 (http://www.hpi.sk/2016/05/reforma-ante-portas/) vláda schválila národný program reforiem ako aj program stability na roky 2016-2019, podľa ktorého na jednej strane zdravotníctvo je v týchto dokumentoch označené za jednu z hlavných výziev slovenskej ekonomiky.

Cynicky podotýkam, že popri základnom školstve a trhu práce, aby ste boli v obraze, ako všetky priority zrejme skončia (veď viete dobre, ako oklamali učiteľov) a na strane druhej, že v porovnaní so zahraničím v zdravotníctve výrazne zaostávame… A to napriek tomu, že sme tu každý rok mali aktualizovaný národný program reforiem.

Szalay bilancuje, že návrh rozpočtu predpokladá, že v roku 2017 budú nemocnice hospodáriť vyrovnane (mimochodom, to pôvodne predpokladal aj vlaňajší rozpočet pre tento rok), na to by ale potrebovali pridať o 150 miliónov eur (+10 %).

 

Čo by sa malo stať?

Nuž, moju predstavu fungovania zdravotníctva som už popísala napríklad v blogu Nahlas 5 . – Ako ďalej, slovenské zdravotníctvo? Ak chcete, prečítajte si to tam.

 

Úspory podľa predstáv ministra zdravotníctva…

Najskôr sa vráťme ku myšlienke, ktorú prezentuje minister Drucker. Ten vidí priestor na úsporu i v tom, že Slovensko podľa neho nakupuje predražený špeciálny zdravotnícky materiál, podstatne drahšia ako v zahraničí je podľa jeho slov aj zdravotnícka technika.

Tomáš Szalay vo svojej analýze (link na článok dám nižšie) upresňuje situáciu, podľa ktorej 115 miliónov sa má ušetriť v liekovej politike (+ ŠZM a zdravotnícke pomôcky), 13 miliónov v nákladoch SVLZ (v skutočnosti náklady každý rok rastú, takže reálne by bolo uvažovať o spomalení rastu, a nie o miliónových úsporách).

No to sú pekné sumy, nie? O tom, že na túto situáciu doplatia práve pacienti, platiaci si poctivo zdravotné odvody, nepochybujem. Vy azda áno?

 

Čo nás čaká…

V návrhu rozpočtu sa o oddlžovaní nemocníc nepíše ani ň. Otázkou dňa by potom bolo, komu vláda uberie, aby napchala rozpočty nemocniciam na vyrovnanie ich dlhov.

Ibaže štát napriek tomu zrejme zasa raz doleje koncom tohto roka peniaze do zdravotníctva a oddlží ho (koľkéže to už bude v poradí oddlžovanie?), aj keď podľa môjho názoru pôjde o úplne nezmyselný krok a zbytočne vyhodené peniaze, pretože niet reálnych plánov ako zabrániť ďalšej tvorbe dlhov.

Zadlžovanie fakultných a univerzitných nemocníc totiž pokračovalo v roku 2015 rýchlejšie ako v roku 2014 (záväzky po lehote splatnosti prekročili ku koncu roka 2015 len u štátnych nemocníc 440 miliónov eur!!!), aj napriek veľkohubým vyhláseniam bývalých ministrov zdravotníctva, Zvolenskej i Čisláka, o tom, aké sú ich ozdravné balíčky úžasné a ako sa situácia zlepšuje. Podľa analýz už koncom budúceho roka by sa mal vyšplhať dlh nemocníc nad 750 miliónov eur.

Pokladám za dôležité, aby sme si uvedomili, že zlodejiny v zdravotníctve a dlhy nemocníc ovplyvňujú aj ďalšie oblasti života nás občanov. Nemocnice dlhujú povinné poistné odvody Sociálnej poisťovni, ale veselo z nej ťažia ich bývalí zamestnanci dôchodky (a napríklad v prípade lekárov sú to dôchodky nemalé).

Szalay uvádza tiež, že v duchu politiky „hodnota za peniaze“ avizuje ministerstvo financií potrebu stlmiť rast výdavkov na zdravotníctvo na úroveň inflácie a prehodnotiť ich výšku. Jediné investície, o ktorých je v programe stability reč, sú zdroje na obnovu/výstavbu koncových nemocníc (najmä UNB). Problematické okruhy, na ktoré by sa chceli pri tejto revízii sústrediť, zahŕňajú (1) neprehľadné vzťahy medzi poisťovňami a poskytovateľmi, (2) nadspotrebu a neefektívnu kategorizáciu liekov, zdravotných pomôcok a ŠZM, (3) prevádzkové náklady nemocníc, (4) pridrahý záchranný systém a (5) náklady na laboratórne a zobrazovacie vyšetrenia.

Navrhnuté reformné opatrenia pre nemocnice (plánoval ich aj predchádzajúci manažment ministerstva zdravotníctva, ale len plánoval) sú

  • centralizácia obstarávania štátnych nemocníc,
  • benchmarkovanie cien zdravotníckej techniky,
  • stratifikácia a reprofilizácia nemocníc,
  • jednotná štruktúra účtovania nemocníc (podľa Szalaya dostatočne škandalózne je, že takúto účtovnú štruktúru ešte nemáme!).

Je však ticho o krokoch, ktoré sú nevyhnutné pre reálne zlepšenie situácie (corporate governance, spôsob vedenia a zodpovednosti za riadenie nemocníc – trestnoprávna zodpovednosť manažérov, ktorú som už minule spomenula).

Plánuje takúto zmenu minister zdravotníctva vôbec robiť? Nuž, ktovie či na to nazbiera odvahu. (Ak hej, potom totiž nebude možné hovoriť o dlhej a tuhej zime, ktorú predpovedajú podaktorí meteorológovia, ale o riadne horúcej).

Ale ak by odvahu nazbieral, rozhodne by to bol krok dopredu v pozitívnom smere k riešeniu problémov v slovenskom zdravotníctve.

 

Kam sa peniaze tratia…

O zlodejinách, ktoré slovenskému zdravotníctvu púšťajú žilou, som už hovorila a hovorila.

Rovnako aj o CT a MR vyšetreniach som písala v priebehu rokov opakovane. Minule v článku Nahlas 4. – Príbeh slovenského zdravotníctva a Ficova vláda som o nich niečo napísala, ale teraz to dáme detailnejšie.

Zaujímavý článok Zuzany Dančíkovej, od ktorej som tento nižšie uvedený obrázok prevzala, nájdete na

http://www.transparency.sk/sk/cetecko-je-u-nas-isty-a-velmi-vyhodny-biznis/

(25.05.2015; Denník N; mut. , Téma dňa , s. 3; ZUZANA DANČÍKOVÁ)

1111111

 

Je z neho jasne vidieť, ako sa to v biznise s CT a MR vyšetreniami na Slovensku točí. A snáď už teraz chápete, prečo sú úpravy tejto ryžovačky len kozmetické.

O zlodejinách, ktoré slovenskému zdravotníctvu púšťajú žilou, však budeme hovoriť ešte ďalej… Nabudúce.

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 29.10.2016.

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987420x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie