Založ si blog

Ariana 3. – Humor život sfarební. ..

 

Hm, hm – čo je to za tému? Fúha, keby ste vedeli, aká som unavená z dnešného skoro celodenného písania, plne by ste to chápali. Potrebujem teraz niečo ľahké a oddychové, žiadnu filozofickú úvahu. Smiechu, radosti a humoru v živote nikdy nie je dosť, však?

A možno dme aj nejakú radostnú knihu…

 

Humor a smiech…

Humor  a smiech je v živote dôležitý, nielen pre jeho liečivé, pre telo i dušu ozdravné účinky – o ktorých hovoria odborníci, pôsobia aj fyziologicky, zmierňujú podľa nich stres a bolesť. Ale i preto, že s humorom sa životom kráča lepšie. Že ak sa dokážeme smiať, svet je radostnejší a naša cesta životom.

Zmysel pre humor je cenená a cenná hodnota v živote, patrí podľa psychológov medzi 10 najvýznamnejších hodnôt v budovaní láskyplných vzťahov (sú tam také hodnoty ako udržovanie kontaktu, náklonnosť, súcit, čestnosť, spoľahlivosť, priaznivé prijatie, trpezlivosť, … na tie ostatné si už teraz neviem spomenúť, fakt ma zmáha únava).

Pomocou humoru a smiechu veľmi rýchlo spoznáme, či si s niekým dokážeme porozumieť – pretože zladiť sa dokážeme len s človekom, s ktorým máme podobný druh humoru. Ak sa s niekým dokážete smiať spoločne úprimne pri prvom stretnutí, ked no spoznáte, tak je to signál, že ste kompatibilní. A samozrejme, ak s niekým žijeme a nedokážeme sa spoločne úprimne smiať, je to i o vnútornej nedôvere.

Ja mám rada ľudí so zmyslom pre humor, ale inteligentný, jemný, nie zlomyseľný, len taký „jemne lehtající“, a už vôbec nemám rada vulgárny humor, sexuálne narážky, či dvojzmyselné vtipy..

Humor sa mi spája s optimistickým pohľadom na svet, aj so šťastím. Pretože ak sme šťastní, dokážeme viac nasávať humor a sme usmievavejší. Nestotožňujem sa ale s filozofiou „vždy s úsmevom“, „buď najlepšou verziou seba“ a podobne silenými stratégiami.

 

Ak humorná kniha, tak dnes jedna moja srdcovka…

Viete, mám knihu, ktorú som si požičiavala z knižnice každý rok pred vianočnými sviatkami a počas nich som ju čítavala znovu a znovu. Potom pred tromi či štyrmi rokmi z knižnice zmizla a ja som si zohnala svoju vlastnú. Volá sa Robin Druhý a jeho rodina a napísala ju Zdena Frýbová, Ak túto knihu nepoznáte, rýchlo sa s ňou zoznámte. Je to príbeh o skutočne svojráznej rodine, ja som sa do nej dokázala vždy úplne pohrúžiť. Je úžasná,  ocitnete sa pri nej úplne mimo priestoru a času. Hrdinovia knihy žili svoj bežný ľudský život vo veľkej vile, obklopení hromadou psov – jeden z nich je hlavným hrdinom názvu knihy Robin Druhý, s dvomi úžasnými dievčatami Aninkou a Karinkou, starou tetou Hanou a kopou lásky a humoru, a pravdaže aj kadejakých malérov, ktoré im vstupujú do cesty… Fakt je to kniha do nepohody, ak ste sa pri čítaní nikdy nesmiali nahlas, tak pri tejto knihe sa budete.

 

Záverom

Hru na jednu otázku? No tak dobre. Uff, čo mi prvé príde na um? Fúha, neviem, prečo mi napadla táto hlúposť, možno pre tú záplavu pseudovešteckých tabuliek, ktorými ma zaplavujú v posledných dňoch moji facebookoví priatelia…. Ale dám, nebudem vám klamať. Takže –  nikdy neverte vešticiam. Mne kedysi dávno veštica predpovedala, že moja pravá láska bude v znamení Kozorožca, že sa budeme dokonale dopĺňať a že budeme spolu celoživotne šťastní. Ach, hej, vzala  som si Kozorožca. Nuž, škoda vyhodených peňazí (za tú vešticu, myslím)…

 

Elena K. Ištvánová    Predná Hora,  21.11.2016

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936145x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie