Založ si blog

Územie anjelov 2. – Tiché svetlá. . .

 

Svetlá…

Svetlá žiariace v tisícoch odtienkov – svietivo biele, sviežo zelenkavé, chladne modrasté, nežne ružovkasté, veselo oranžové, ohnivo červené, či zlatisto žlté…

Mihotajúce sa svetlá, všade okolo nás, Slnko, deň, hviezdy, uvažujete niekedy nad tým, koľko svetiel v živote stretávame?

Takže o tom dnes…

Ľudia sú ako svetlá.

Niektorí vydávajú svetlo ako slnko na pravé poludnie – sú nápadní, na prvý pohľad strhávajúci pozornosť svojim výzorom, správaním, takí „hluční“, neprehliadnuteľní, niekedy až páliví.

Iní sú ako svetlo dňa, stretávame ich a vidíme ich, prechádzame popri sebe navzájom, ale neupútajú nás.

A sú ľudia – ako hviezdy, malé svetielka žiariace v tme, ich tiché plamienky nás obvykle nezaujmú na prvý pohľad, ale v jednej chvíli začíname očarene vnímať ich silu.

Pravdaže, každému z nás sa páči iné svetlo – niekto sa vytešuje v poludňajšej úpeke, niekto sa cíti príjemne v dennom svetle a niekoho, podobne ako mňa, očarí tiché svetielko v tme.

Svetlá…

Hej, ľudia sú ako svetlá.

Nerozumiem si príliš s ľuďmi – slnkami, nemám rada poludňajšiu horúčavu. Denné svetlo mi neprekáža, ani ľudia, ktorí ho predstavujú, ale mám najradšej ľudí – tiché svetielka, ako blikajúce hviezdy, obyčajných a skromných, ktorých svetlo vynikne práve vtedy, keď zostaneme ticho vnímať ich čaro. Tžch jednoducho milujem.

Sú ako plamienok sviečky v tme, jej svetlo sa prihovára našej duši oveľa intenzívnejšie ako slnko v pálivé poludnie. Dodáva nádej. A ľudia – plamienky sú podobní, úplne prirodzení, obyčajní a človeku sa pri nich dýcha radostne. Cítime z nich ľudskú prítomnosť.

Príbeh…

Hej, sú ľudia ako svetielka v tme. Pre mňa úžasne to vystihol Exupéry v Pošte na juh – keď takého človeka stretneme, nachádzame zmysel vecí. Kráčame po jeho boku svetom a objavujeme konečne jeho vnútro…

Pre mňa bol takým človekom môj syn.

Raz moja stredná dcéra Svetlanka v škole na akúsi školskú konferenciu zostavila powerpoint o právach postihnutých detí. Spravila to veľmi pekne, popri právach popísala ako je svet postihnutých detí podobný tomu nášmu a ukázala to na príklade Maroška a jeho sveta – ako sedí na lavičke, ako sa hojdá na hojdačke, ako sa díva do slnka aj priviera oči, ako sa vie smiať i plakať, hnevať sa i radovať, ako nosí so sbou plyšáka alebo tikety všade, naozaj všade. To je fakt, Maroško si tikety či obľúbeného plyšáka bral so sebou i do vane. Ja mu nosievam tikety dodnes, dávam mu ich ku klavírikom na jeho koberek, na kôpku.

No hej, našla som ten starý powerpoint, keď som teraz triedila zachránené údaje z poškodeného harddisku. Pozerala som si ho dlhio, dlho, dlho…

Môj synček, moje svetielko v tme. Ach, hej, napísala som o tom i báseň, nejakých osem rokov dozadu. Dokonca som ju i dala kedysi tu v blogu

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/09/25/svetla-maroskovi/

Má pre mňa moc hlboký význam. Tak ako môj syn, ktorý ma naozaj hodne naučil o svete a o živote.

V tomto blogu od jeho začiatku kopem za svoje dieťa. Pretože láska je to, čo pretrváva cez hranicu času…

Záverom…

Ak máte takého človeka  –  svetielko v tme, ktorý vás hlboko chytí za srdce, žite intenzívne každú minútu s ním. Pretože raz tu nie je..

Elena K. Ištvánová Predná Hora, 2.12.2016

P. S: : Maroškov úsmev bol pre mňa plamienkom v tme. Tak úprimne sa usmievajú len ľudia s čistým srdcom, že úsmev prežiari celú ich tvár.

Orsay

Orsay

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301175x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív