Založ si blog

Drak 5. – Nezabíjajme ich. ..

Život je vzácny dar. Nekúpite ho za žiadne peniaze. A preto je život to najcennejšie, čo máme.

V mojich blogoch sa občas mením na draka, keď píšem o problémoch v spoločnosti. O tom, čo by sme mali meniť.

Ale dnes nie som ohnivý drak, to je jasné, toto sú veci, ktoré mám hlboko v srdci. A tak dnes smutný drak – o hodnote života a o tom, koho by sme nemali zabíjať.

Ach, áno…

 

Život je príliš cenný…

Je cennejší ako nové auto, ako luxusná dovolenka, či ako peniaze na konte. Nie je pravdou, že peniaze prinášajú šťastie. Vieme to  – väčšina z nás, no napriek tomu sú stále tým hlavným, čo v ľudskej spoločnosti rozhoduje. Pokladáme za nezmyselné táranie reči o tom, že by sme si mali užívať okamihy všedných zázrakov v priebehu dňa, či tešiť sa z maličkostí. Biznis takých snílkov zmelie na prach.

A tak si podrezávame haluz pod sebou. Ničíme úspešne prírodu a všetko živé, veď človek je predsa pán tvorstva a má právo povýšiť svoj život nad ich životy. Ach, áno. Ľudia niekedy prepadnú ilúzii, že ich život je cennejší ako život iných bytostí. Že majú právo im ho brať kvôli svojmu materiálnemu zisku, ako farmári v Amerike.

Viem, nezachránim celý svet, ale i tak to skúšam. Ja som skrátka taký tvrdohlavý blázon, za to, čo je pre mňa naozaj dôležité, sa budem biť do posledného dychu.

 

Milujem kone…

Sú pre mňa symbolom slobody (ani neviete, čo všetko vám tým prezrádzam).

A často myslím na to, ako ich v USA zabíjajú. Každý rok tisíce divokých koní, bezohľadne a pre biznis, aby uvoľnili miesto na pastviny pre dobytok.

Kým v roku 2008 vydali povolenie na vyhubenie cca 6000 mustangov, v minulom roku to bolo už vyše 45 000 divokých koní, čo padlo za obeť nenásytnému farmochovu. Podľa farmárov žerú pastviny, určené pre ich dobytok.

Boli to pôvodné indiánske pastviny, na ktorých kone žili. Indiáni si kone vážili a pokladali ich v podstate za jedinú dobrú vec,  ktorú získali od  „bielych mužov“.

A teraz ich z nich vytláčajú. Treba predsa zarábať viac a viac, a ešte viac… Biznis je neúprosný.

 

Záverom…

Milujem kone, a mustangy zvlášť. Sú súčasťou mojej duše.

Možno neviete, že si možno mustanga i adoptovať. Zachránite mu tým život. Aspoň jednému z tých 45 000 či bohviekoľkých ročne…

 

 

Elena K. Ištvánová   Predná Hora, 16.3.2017

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987367x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie