Založ si blog

Slnko za mrakmi 2. – Duša lesa. . .

 

Kedysi som si myslela, že les musí milovať každý rovnako ako ja. Pretože je taký úžasný. Postupne som zisťovala, že niektorí ľudia rozhodne nie sú lesom očarení tak ako ja, a podaktorí ho neznášajú, dokonca sa ho boja.

Akokoľvek, pre mňa les je zázrakom. Dnes dvojnásobne (niečo o tom prezradím, hm, hm, ale všetko nie), preto môj dnešný blog venujem lesu.

 

Les je čarovné miesto…

Naši predkovia s lesom spájali rôzne predstavy, obrady, aj magické bytosti, les bol ich  ochrancom a podľa povestí v ňom žili. Stromy boli uctievané a rôznym druhom stromov boli pripisované rozličné vlastnosti.

Niektorí ľudia by les definovali ako mnoho stromov a chápali by v tom lepšom prípade stromy ako živé bytosti. Stromy sú symbolom života človeka, aj symbolom troch svetov podľa šamanskej tradície (horného, dolného i stredného). Niektorí však možno rozumejú, že les je spoločenstvo, živá komunikujúca bytosť ako celok. Výskum Suzanne Simard hovorí dokonca o tom, že majú vlastný podzemný komunikačný systém, aj že stromy – matky rozlíšia svojich potomkov a znížia svoj vlastný koreňový systém, aby potomkovia mali priestor zakoreniť.

Les je skrátka fascinujúci.

 

Les je môj priateľ…

Je to tak oddávna – už od detských čias..

Vchádzam do neho, keď hľadám chvíľu pohody. Utekám do neho, keď mi je ťažko na duši. Kráčam ním srdcom, vnímam ho všetkými zmyslami, vždy zas a znovu. Som mu verná, nikdy ma neomrzí a zakaždým v ňom nachádzam niečo nové a úžasné. Prednú Horu obklopujú lesy doširoka a doďaleka. Dá sa nimi ísť a ísť – ja samozrejme väčšinou chodievam na moje obľúbené miesto „k partizánom“.

Niekedy sa i v daždi prechádzam lesom radostne. Dážď vytrvalo aj dnes krajinu ovíjal šedastou hmlou. I tak som túžila odísť do lesa. No tento mesiac je predo mnou kadečo – dokonca, ako som včera zistila – do troch týždňov musím i napísať záverečnú prácu k ružomberskému vzdelávaniu a absolvovať skúšku. Tak som sa dnes snažila študovať veci. Bola som už hodne vyčerpaná v poslednej dobe, no teraz je to lepšie.

Poviem vám pravdu – podstatne k zlepšeniu prispelo, že som vysadila od minulého týždňa moje nočné práce, takže viac spím (odrazí sa to zasa na financiách, viem – ach, v tomto štáte matky samoživiteľky by asi spávať nemali vôbec).

 

Les je dnes pre mňa dvojnásobne zázračný…

Prezradím vám prečo? Dnes sa mi sníval sen – možno pre niekoho to nie je nič mimoriadne, ale pre mňa je to iba druhý sen za celé tie roky od synovej smrti. Oba tie sny boli zvláštne priezračne ostré.

Môj dnešný sen sa spája s lesom, hlbokým, naozaj hlbokým pocitom bezpečia a viac neprezradím. Pôsobil na mňa neskutočne intenzívne, až som sa doň zrejme podvedome chcela vrátiť – počas dňa som sa hrala na Šípkovú Ruženku (vážne, dvakrát som dnes zaspala v kresle – to sa mi ešte nikdy nestalo).

Som z toho sna hlboko, hlboko zmätená, bol pre mňa niečím zásadný. Hej, ten hlboký pocit bezpečia a zvláštny obraz s ním spojený si dokážem privolať i teraz…

 

Záverom…

Pred chvíľou slnko dokonca aj prežiarilo oblohu, koruny stromov. Zo všetkých okien bytu máme prekrásny výhľad na stromy, stromy a stromy – no nič nemôže nahradiť ten hlboký zážitok „byť v lese“ a splynúť s ním všetkými zmyslami…

 

Elena   Predná Hora, 7.5.2017

 

K diskusii:   Ďakujem, Nautilus.

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Irán / vlajka / zástava /

Iránsky konzulát v Paríži obkľúčila polícia. Muž sa tam vyhrážal, že sa vyhodí do povetria

19.04.2024 15:01, aktualizované: 15:20

Muža polícia zadržala. Zásahová jednotka ho prehľadala a žiadne výbušniny u neho nenašla.

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984739x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie