Založ si blog

Čas detstva 4. – Ako od starej mamy. . .

 

 

Spomienka na starú mamu…

Pred vnútorným zrakom sa mi vynára jej postava, so šatkou zaviazanou na dedinsky pod bradou, zásterou prepásanou na šatách a láskavým úsmevom. So striebristými vlasmi, dlhými po plecia, zapínala si ich sponkami a ja som jej ich strihávala hádam od mojich dvanástich rokov.

Aj vás zahreje myšlienka na starú mamu pri srdci rovnako ako mňa? No hej, tak zaspomínajme v dnešnom blogu na naše staré mamy…

 

Staré mamy…

Majú viac času ako mamy. Viac trpezlivosti. Podporujú naše sny a učia nás veriť tomu, že sa naplnia.

Niektorí so starými mamami žijú – ako ja v detstve. Sú doma, keď prichádzame zo školy. Čakajú nás s láskavým objatím a skvelým obedom.

Iní zasa chodievajú za starou mamou na dedinské prázdniny a odnášajú si odtiaľ nekonečno nádherných spomienok.

 

Moja stará mama…

No tak vám poviem – bola to žena do voza, aj do koča. Nebolo veci, ktorú by stará mama nedokázala spraviť. Bola veľmi zručná – ovládala všetky druhy ručných prác – od vyšívania, cez pletenie, háčkovanie.  Bola vynikajúca gazdinka – absolvovala školu pre „hospodyňky“, kedysi v tridsiatych rokoch. (Viedla potom súkromný ubytovací hostinec a reštauráciu. No prioritou pre ňu vždy bola rodina a po vojne, keď jej časť budovy zhabali, pracovala v nej bez štipky trpkosti ako vedúca zelovocu, neskôr pohostinstva. Nakoniec nám v roku 1968 priestory vrátili).

 

Čo ma naučila stará mama…

Stará mama bola mimoriadne čestný človek, nikdy nemala ani ten najmenší priestupok a ešte ako dôchodkyňu ju pozývali na kadejaké schôdze a dostávala ocenenia. Naučila ma, že klamať sa neoplatí – hovorievala, že „raz niekoho oklameš, ale dôveru stratíš navždy“.

Moja stará mama bola veľmi láskavá bytosť, nikomu neubližovala, mnohí o nej preto hovorili, že je víla. Už ako dieťa som rada čítala a stará mama pri rôznych príležitostiach (a občas aj tajne, len tak) mi kupovala knihy. Naučila ma milovať a chrániť zvieratá.

A áno – moja stará mama bola vychýrená kuchárka. Ach, parené buchty starej mamy, plnené slivkovým lekvárom, posypané nahusto kakaom a práškovým cukrom, krehko sa rozplývajú v ústach. Alebo jej polievka podkyslo, so smotanou a údenou klobásou – tú som teda zvládla úžasne aj ja, hm, hm. Ale na jej parené buchty, či ťahanú štrúdľu nemám.

Moja stará mama. Hej, boli sme si veľmi blízke.

 

Záverom…

Dnes som bola v rodnom kraji. Vo Svite, s najmladšou dcérou Jazmínkou. Jasné, spomienky na detstvo mi vírili hlavou.

No – tak zaspomínajte teraz sami pre seba – čo vás naučila vaša stará mama? Aký generačný odkaz – „posolstvo starej mamy“ v sebe nesiete?

 

 

Elena    Predná Hora, 5.6.2017

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984041x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie