Založ si blog

Čas detstva 4. – Ako od starej mamy. . .

 

 

Spomienka na starú mamu…

Pred vnútorným zrakom sa mi vynára jej postava, so šatkou zaviazanou na dedinsky pod bradou, zásterou prepásanou na šatách a láskavým úsmevom. So striebristými vlasmi, dlhými po plecia, zapínala si ich sponkami a ja som jej ich strihávala hádam od mojich dvanástich rokov.

Aj vás zahreje myšlienka na starú mamu pri srdci rovnako ako mňa? No hej, tak zaspomínajme v dnešnom blogu na naše staré mamy…

 

Staré mamy…

Majú viac času ako mamy. Viac trpezlivosti. Podporujú naše sny a učia nás veriť tomu, že sa naplnia.

Niektorí so starými mamami žijú – ako ja v detstve. Sú doma, keď prichádzame zo školy. Čakajú nás s láskavým objatím a skvelým obedom.

Iní zasa chodievajú za starou mamou na dedinské prázdniny a odnášajú si odtiaľ nekonečno nádherných spomienok.

 

Moja stará mama…

No tak vám poviem – bola to žena do voza, aj do koča. Nebolo veci, ktorú by stará mama nedokázala spraviť. Bola veľmi zručná – ovládala všetky druhy ručných prác – od vyšívania, cez pletenie, háčkovanie.  Bola vynikajúca gazdinka – absolvovala školu pre „hospodyňky“, kedysi v tridsiatych rokoch. (Viedla potom súkromný ubytovací hostinec a reštauráciu. No prioritou pre ňu vždy bola rodina a po vojne, keď jej časť budovy zhabali, pracovala v nej bez štipky trpkosti ako vedúca zelovocu, neskôr pohostinstva. Nakoniec nám v roku 1968 priestory vrátili).

 

Čo ma naučila stará mama…

Stará mama bola mimoriadne čestný človek, nikdy nemala ani ten najmenší priestupok a ešte ako dôchodkyňu ju pozývali na kadejaké schôdze a dostávala ocenenia. Naučila ma, že klamať sa neoplatí – hovorievala, že „raz niekoho oklameš, ale dôveru stratíš navždy“.

Moja stará mama bola veľmi láskavá bytosť, nikomu neubližovala, mnohí o nej preto hovorili, že je víla. Už ako dieťa som rada čítala a stará mama pri rôznych príležitostiach (a občas aj tajne, len tak) mi kupovala knihy. Naučila ma milovať a chrániť zvieratá.

A áno – moja stará mama bola vychýrená kuchárka. Ach, parené buchty starej mamy, plnené slivkovým lekvárom, posypané nahusto kakaom a práškovým cukrom, krehko sa rozplývajú v ústach. Alebo jej polievka podkyslo, so smotanou a údenou klobásou – tú som teda zvládla úžasne aj ja, hm, hm. Ale na jej parené buchty, či ťahanú štrúdľu nemám.

Moja stará mama. Hej, boli sme si veľmi blízke.

 

Záverom…

Dnes som bola v rodnom kraji. Vo Svite, s najmladšou dcérou Jazmínkou. Jasné, spomienky na detstvo mi vírili hlavou.

No – tak zaspomínajte teraz sami pre seba – čo vás naučila vaša stará mama? Aký generačný odkaz – „posolstvo starej mamy“ v sebe nesiete?

 

 

Elena    Predná Hora, 5.6.2017

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301399x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív