Založ si blog

Viem, má rany Zem 7. – Čas teroristov. . .

 

 

Teroristické útoky zasa raz naberajú na obrátkach. V Londýne v noci zaznamenali dokonca viacnásobný incident.

Fúha, zamrazilo ma – Londýn – je tam práve teraz na dvojtýždennom pobyte moja sestra, šťastná stará mama.  Neter žije s rodinou v Londýne, majú mesačnú dcérku…

A tak pouvažujme zasa raz o realite terorizmu.

 

No hej, dnešný Londýn…

Nočný útok, ktorý médiá označili ako potenciálne teroristické incidenty, viedol zrejme k smrti niekoľkých ľudí, ich počet podľa správ zatiaľ kolíše, bolo niekoľko ľudí zranených ťažko a množstvo ľudí ľahšie.

Ďalšie útoky v Európe možno podľa mňa ešte v dohľadnej dobe očakávať, pretože obvykle funguje dominový efekt, takže jeden útok spúšťa aj ďalšie, ktoré sú pripravované.

 

Terorizmus  a dnešok…

Ak bezpečnostní analytici hovoria, že útoky tohto typu už odstrániť nedokážeme, rozhodne nežartujú.

Do Európy prišlo už priveľa migrantov, ktorí sa nedokážu prispôsobiť miestnej kultúre  a ktorých životný štýl je so západnými hodnotami jednoducho nezlučiteľný. Aj keby boli pozitívne prijímaní úplne bezproblémovo (čo rozhodne nie sú), tak rozpor odlišností životného štýlu by u nich vyvolával silný tlak a nespokojnosť. Aj skúsenosti v západnej Európe s doterajšími skupinami migrantov ukázali, že ich nedokázali primerane začleniť. Nie, obvykle neútočili oni sami, ale ich potomkovia, ktorí pochopili, že  stratili korene úplne, sú ani ryba – ani rak a nepatria ani do pôvodnej vlasti, ktorej sa rodina drží srdcom, ale ani do novej vlasti, v ktorej reálne žijú.

Je to cenná skúsenosť, z ktorej sa môžeme poučiť – ak naozaj úprimne chceme niečo nové, musíme sa toho starého pustiť raz a navždy, definitívne.

 

Riešenie problému…

Nuž, bezpečnostní analytici rozhodne nežartujú. Nevidím riešenia ani ja – nie je problém nepustiť do Európy nových migrantov, dokonca ani vyhostiť všetkých tých, ktorí prišli v posledných piatich rokoch.

Problémom je, že nevieme nič spraviť s tými, ktorí tu sú usadení v prvej a druhej generácii. Mnohí z nich sa dostatočne neprispôsobili súčasnému európskemu životu, inde zasa vytvorili priveľké skupiny, spoločenstvá pôvodného životného štýlu (takže sú miesta, kde sa i v západnej Európe uplatňujú už ich pravidlá).

 

Každý taký útok je zlo…

Pre obe strany – pre Európanov, aj pre migrantov. Nielenže prináša utrpenie, zabíja, zanecháva bolesť. Ale u bežných ľudí narastá aj nedôvera voči prisťahovalcom, klesá ochota im pomáhať, narastajú bariéry. Je to podľa mňa otázka času, kedy sa naozaj ocitne Európa tvárou v tvár situácii existenčného ohrozenia.

Dnes ešte väčšina ľudí žije v sladkej naivite. Plynie náš každodenný život – veď áno. Zdanlivo sa nič nedeje. Áno, život každého z nás plynie – akoby to tak malo ísť tým  svojim bezpečným tempom a spôsobom navždy. Aj moja dcéra spravila vo štvrtok úspešne štátnice, včera dievčatá grilovali a vytešovali sa ovocnému šalátu (robím ho úžasný, dám recept v niektorom blogu). Ibaže niekto v tom istom čase už plánoval zabíjať, pripravoval smrť nevinných ľudí.

 

Ako ďalej…

Polícia dáva odporúčania, čo robiť v situácii nebezpečenstva, útoku. Utekať, skryť sa, vypnúť zvuk na mobile. Ibaže nič nepripraví ľudí na hrôzu reálneho útoku, na zúfalý krik ranených, na kusy mŕtvych tiel a krv všade, všade, všade… Sú spomienky, čo zostanú v pamäti už na celý život.

Ja vidím v spoločnosti východisko v tvrdom trestaní páchateľov. Pripomínam si situáciu Breivika, ktorý má všemožné ľudské práva a vydobýja si ustavične ďalšie výhody, kým jeho obete sú mŕtve a ich blízki trpia, alebo jeho obete živoria s ťažkými trvalými následkami zranení (práve minulý týždeň som videla tých, ktorí prežili a ich utrpenie, moc s nimi súcitím). Tu nejde o pomstu, ale o to, že páchateľ musí niesť všetky následky svojho činu. Nie, nemyslím si, že Breivik primerane nesie následky svojho činu.

A vo vzťahu ku IS – je čas zjednotiť sily celosvetovo a spraviť skutočne dôsledné opatrenia vo všetkých oblastiach, aby bol definitívne zničený. Ak sú signály, že IS dostáva podporu niektorých krajín, potom by malo jednoznačne konať medzinárodné spoločenstvo i proti týmto krajinám.

 

Záverom…

Je mi moc ľúto tých londýnskych obetí. Hej, som taká naivka, že zakaždým hľadám v ľuďoch to dobré a prajem si, aby svet bol láskavé a krásne miesto pre všetkých…

 

Elena   Predná Hora, 4.6.2017

 

K diskusii: comm, máte pravdu, dejiny sú plné špinavostí. To len takí iluzívni ľudia ako ja chcú veriť, že až toľko špiny tu nie je. V skutočnosti je jej ešte viac, ako si dokážeme predstaviť…

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9300941x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív