Založ si blog

Tou cestou, ktorou si šiel 4. – Ako postupovať, ak lekár zaviní smrť vášho blízkeho. ..

 

Nie je ľahké sa v tomto štáte dovolať spravodlivosti.

Ak zomrie váš blízky – rodič, partner, či nebodaj dieťa v dôsledku chyby lekára, máte pocit, že sa vám zrútil svet. Nie každý dokáže v tej chvíli byť natoľko silný, aby za spravodlivé riešenie veci bojoval. Niektorí ľudia smútok uzavrú, trápia sa pocitmi viny, že nedokážu bojovať, majú strach z finančných nárokov. Každý má právo na svoju cestu a svoju voľbu.

Iní sa snažia bojovať, no sú neznalí postupov – „narážajú na hradby“ neochoty, či priamo zavádzania. Sú bezradní. Pre nich píšem tento dnešný blog. Žiaľ, na základe vlastnej bolestnej skúsenosti, smrti jediného syna v dôsledku chyby lekárky. Preto sa snažím povedať vám, ktorí prichádzate po mne, čo vám pomôže, čomu sa vyhnúť, a s čím musíte rátať.

 

Na začiatok moju osobnú skúsenosť – aj ja som ju pochopila až po čase – musíte zabudnúť, že ste slušný a láskavý človek. Stretnete sa s nečestnosťou, bezohľadnosťou, klamstvami, pokrivovaním zákona. Pochopíte, že v tomto štáte má páchateľ podstatne viac práv ako jeho obeť. Ak zostanete slušní, láskaví a ohľaduplní, tak sa spravodlivosti nedočkáte.

Majte odvahu podávať sťažnosti a naučte sa podávať ich správne.

 

A teraz správny postup – ak máte podozrenie, že vám blízky človek zomrel chybou lekára…

  1. Ihneď v tej situácii si žiadajte kópiu zdravotnej dokumentácie. Napíšte si žiadosť o BEZODKLADNÉ VYDANIE KÓPIE zdravotnej dokumentácie.

Odneste ho na sekretariát riaditeľa s tým, že bezodkladne znamená hneď. Sadnite si tam – a nedajte sa dostať preč tým, že vám nemôžu prefotiť dokumentáciu dnes, lebo … (môžu vymyslieť čokoľvek – ibaže ak tam nie je primár, niekto ho určite zastupuje. Správna otázka je KTO HO ZASTUPUJE? Vedúci pracovník je kompetentný určiť niekoho, kto dokumentáciu prefotí, alebo ju môže prefotiť sám.

Ak sa nedohodnete, neodchádzajte rozhodne preč s prísľubom, že zajtra o tri dni, o týždeň… Chcete dokumentáciu bezodkladne, to znamená DNES. V prípade ich odmietnutia ju vydať BEZODKLADNE telefonicky kontaktujte SO SŤAŽNOSŤOU odbor zdravotníctva VÚC. Prípadne Ministerstvo zdravotníctva SR, že vám zdravotnícke zariadenie odmieta prefotiť bezodkladne dokumentáciu. Alebo privolajte televíziu. JE TO VAŠE PRÁVO, dostať kópiu zdravotnej dokumentácie.

Moja rada: Kópiu zdravotnej dokumentácie získajte ihneď za každú cenu.

Ak dokumentáciu nezoberiete hneď, nemáte šancu dokázať, čo tam kto dopísal, či podokladal. Žiaľ, skúsenosti ukazujú, že takéto spôsoby nie sú podaktorým lekárom cudzie. Uvádzam prípad Melisskinej mamy, ktorá náhodne zistila, že lekár v rámci vyšetrovania veci po smrti jej dcérky odovzdal sfalšované doklady, dopísal nikdy neuskutočnené vyšetrenia, atď. Našťastie mala v rukách originály (podrobnosti nájdete na našom spoločnom facebooku Obete zdravotníkov. Ľudia ktorí nemlčia).

 

  1. Rovno z nemocnice choďte na políciu a podajte TRESTNÉ OZNÁMENIE NA NEZNÁMEHO PÁCHATEĽA

Na Slovensku ešte stále platí, že ak idete na políciu, musíte presne vedieť, čo chcete, lebo tam vám neporadia. Viacerí uvádzajú skúsenosť, že ich policajti doslova oklamali. Poskytli im nepravdivú informáciu, že vraj najskôr musia podať podnet na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (UDZS SR). NIE JE TO PRAVDA. 

Ak vám policajti odmietnu prijať trestné oznámenie, požiadajte o doklad, že ste ho podať chceli a odmietli to, aj s dôvodom odmietnutia. Ak doklad odmietnu vydať, zavolajte na prokuratúru – aj prokuratúra má stálu službu, t. j. volajte kedykoľvek. Sťažujte sa na policajta, ktorý odmietol prijať trestné oznámenie (policajt vám nemusí povedať svoje meno, ale služobné číslo áno).

Ak sa nedovoláte prokurátora, na druhý deň ráno podajte písomnú sťažnosť na policajta riaditeľovi polície v okrese, aj okresnej prokuratúre, s kópiou na vedomie ministrovi vnútra a aj krajskej prokuratúre. A podajte zároveň to trestné oznámenie na neznámeho páchateľa.

Je dobré mať už na začiatku právnika – nie z toho regiónu – lebo mnoho vecí laik prehliadne v postupe policajta, vyšetrovateľa, atď. Dobrý právnik ich zistí, upozorní vás na ne. Záleží tiež na každom slove, ktoré uvediete do zápisnice pri podávaní trestného oznámenia. Rozhodne v ňom nemenujte žiadneho páchateľa – na to je tam polícia, aby ho zistila. Vy podávate trestné oznámenie zásadne na neznámeho páchateľa.

Nie každý má na právnika, nie je to jednoduché. Existujú aj organizácie, ktoré vám môžu údajne pomôcť – Centrum právnej pomoci, či Asociácia na ochranu práv pacientov – neviem, mne nijako nepomohli. V tomto štáte jednoducho platí, že prístup ku spravodlivosti je podmienený peniazmi.

Postup vyšetrovania je často zdĺhavý, hlavne preto, že vyšetrovatelia predlžujú znalcom opakovane lehoty. Zároveň vyšetrovatelia sú schopní vás svojimi postupmi ďalej traumatizovať. V našom prípade vyšetrovateľ OO PZ v Revúcej uzatváral spis napriek nášmu nesúhlasu – žiadali sme veci dovyšetrovať o konkrétne otázky – navyše v čase PN manžela, a to dňa 23. decembra o 15,30.

 

  1. Podajte podnet ÚDZS SR.

Podať ho musíte na tlačive, ktoré nájdete na internete na ich stránke. Pripravte sa na čakanie. Vypracovanie posudku im trvá dlhé mesiace,

Ak chcete veci rozhýbať – kontaktujte ich opakovane, začnite najneskôr po troch mesiacoch, pravidelne. Ak veci viaznu u znalcov, kontakt na každého znalca nájdete na internete – je tam mail, aj telefónne číslo, tak sa môžete slušne informovať, čo je dôvodom zdĺhavosti postupu – vysvetlite mu, že vy ako pozostalý trpíte deň za dňom.

 

Pokračovanie nabudúce…

 

Elena   Predná Hora, 10.4.2018

 

 

 

 P. S.: 

Viem, v tejto vzťahovej jedenástky by mal nasledovať článok o intuícii. Možno niekedy aj bude, ale teraz dám dokopy postup pre všetkých, ktorí sú obeťami lekárskeho pochybenia.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

France Macron

ONLINE: Za dva mesiace poslala Európa Kyjevu 6 miliárd eur, dieru po pomoci USA to nezacelilo

26.04.2024 06:25

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9005094x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie