Založ si blog

Som 8. – Ste kniháči?

Čítate radi? Pokladáte aj v dnešnej dobe knihy za niečo, čo nie je len tak ľahko zameniteľné pdf súborom v čítačke, pretože keď knihu držíte v rukách a listujete stránku za stránkou, tak je to pocit nenahraditeľný?

Tak ako, ste kniháči? To si dnes večer budeme dobre rozumieť.

 

Čas kníh…

Ťažko povedať, kedy vzniká magický vzťah my a kniha. Pamätáte si na tú chvíľu, kedy vás čítanie kníh chytilo za srdce?

Ja to viem úplne presne – už som kedysi i v blogu prezradila, že v prvý deň základnej školy. To som konečne mohla ísť do knižnice. A hrdo som si odtiaľ odniesla Tajomstvo dračej steny od Žarnaya, prečítala som ho za dva dni, dodnes nechápem ako som sa sama pomocou tej knihy naučila plynule čítať. Ale tichý hlások, ktorý ma volal stať sa kniháčom, znel zrejme oveľa skôr – pretože na to, aby som mohla ísť do knižnice, som nejaký čas dychtivo čakala. Zvláštne, doma sme mali veľa kníh, aj rozprávkových, no tie som čítala až počas prvej triedy.

 

Obľúbená kniha…

Vekom sa menia „najsamobľúbené“ – presnejšie, nemenia sa v dospelosti, len ich pribúda. Mala som i ja chvíle, keď som plakala s Muntheho Knihou o živote a smrti, alebo s Dostojevského Zápiskami z mŕtveho domu, aj okamihy, kedy som sa smiala so Šmídovými Čistými radosťami, alebo s Frýbovou s jej Robinom druhým i s Malinkatým kreténom. Tiež chvíle, kedy som so zatajeným dychom putovala cez Světy bez hranic, či životom Betty Mc Donnaldovej v knihe Čo život dal a vzal. Mohla by som dlho menovať. Z tých  najnovších pre mňa úžasná je kniha Strážca majáku, priputovala so mnou z jedného konštelačného víkendu z Prahy, už som ju v blogu vtedy spomenula.

A držia ma za srdce vždy znovu a znovu – naozaj mi neprekáža čítať knihy opätovne.

 

Knihy majú zvláštnu čarovnú moc

– dokážu nás úplne pohltiť, vtiahnuť do neznámeho sveta. Prihovárajú sa čarovným hlasom. Čas plynie a my kráčame stránkami knihy. Nežne sa usmievajúc, veselo sa smejúc, alebo utierajúc si slzy z líc – dýchame s knihou, žijeme s príbehom, srdce nám tichučko bije jeho rytmom.

Je zvláštne, ako hlboko naše srdce niektorá kniha zasiahne, ako v nás zakaždým čosi premieňa. Nie je to len o „voľnočasovaní“, relaxe a pohode, ale o vnútornom dialógu „ja – kniha“, z ktorého vychádzame vždy trochu múdrejší. Nejde o všetky tie prečítané informácie, ak sme kniháči, tak máme knihu, ktorá nás osloví, prežutú, prežitú a precítenú. Akoby jej prečítaním nejaký kúsok skladačky dosadol na to správne miesto v nás.

 

Dokážete sa tak naplno pohrúžiť do čítania? 

Fúha, ja hej. Neprečítala som ale teraz už nejaký čas takmer nič, pár kníh mám nakopených. Víkendový mrazivý vietor u nás v horách pretkával slnečné lúče, ktoré presvetľovali posledné záblesky jesene pred avízovaným snežením. Odradil ma od cesty do kopcov. Prečítala som dve knihy o konšteláciách, tretiu prečítam zajtra cestou v buse, konečne ich dcéra vráti do knižnice (konštelácie mám hlboko v srdci, staviam ich rada, dávajú mi hlboký zmysel, hodne ma učia).

Vytiahla som aj Šmída s jeho Čistými radosťami, nakoniec som ho neprečítaného dnes odložila, lebo v tomto cestovateľskom týždni mu bude lepšie v poličke (plánovaný Poprad i Bratislava, no aj neplánovaná zajtrajšia pracovná Banská Bystrica). Nuž Šmíd počká do piatku, kým docestujem.

 

Záverom…

V mojom srdci má stále miesto svet kníh a čas kníh…

Moc by som si priala, aby sme si udržali vzácnosť kníh pre tento svet. Silu  a čaro vzťahu s nimi, úctu k nim.

Som skrátka človek dávnych čias…

 

Elena   19.11.2018

 

P.S.: Nemám na Bystricu ťažké srdce za zajtrajšiu cestu, v piatok mi zázračne splnila prianie – po dlhej dobe som si kúpila darček, za tú zvládnutú obhajobu. Môj splnený sen je na fotke. Labradorit. A larimar – koincidencia ma minulý týždeň k nemu doviedla na pintereste, a ja som počula jeho tiché volanie, je to neskutočne pochabé, akú obrovskú radosť z neho mám.

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05, aktualizované: 12:03

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8984162x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie