Založ si blog

Iba slová 10. – Štandardy zdravotnej starostlivosti na Slovensku. . .

Je to prekvapujúce v spoločenstve vyspelých krajín, ktoré sa snaží zjednotiť chov ošípaných a ich zabíjačiek, že neexistuje jednotná predstava o minimálnych nárokoch a potrebách pacientov vo vzťahu ku prevencii, diagnostike a liečbe, však?

A tak vyrábame vlastné štandardy postupov. Žeby kvôli „zohľadneniu národných špecifík“, tak ako u tovarov, ktoré nám EÚ posiela v nižšej kvalite?

Dnes o slovenskom zdravotníctve, zasa raz.

 

Štandardy sú na svete, konečne…

Článok o tom, že štandardy diagnostických a terapeutických postupov už máme – presnejšie prvých 31 štandardov. Platia od januára tohto roka. Štandardy – pre tých, ktorí nemajú celkom jasno vo veci – sú postupy, ktoré musia dodržiavať lekári, sestry, aj ostatní zdravotnícki pracovníci. Nie sú samozrejme všetky zatiaľ je pripravených na podpis ďalších 152 štandardov, mali by v konečnej fáze obsiahnuť všetky zdravotníckej odbory a k nim interdisciplinárne oblasti.

Štandardy sú v zdravotníctve dôležité, určujú minimálnu potrebnú zdravotnú starostlivosť v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby. Teda to, čo pacient dostať musí, aby jeho zdravie bolo uchované, alebo chorobný stav liečený. A v prípade pochybenia sú jasnou hranicou, za ktorou je už trestnosť postupu zdravotníka zrejmá a preukázaná. Sú v záujme pacienta z hľadiska kvality i bezpečnosti poskytovanej zdravotnej starostlivosti, pretože majú zaistiť, čo by pacient dostať mal. Aký má byť správny minimálny potrebný postup zdravotníka a čo všetko by mala minimálna zdravotná starostlivosť pre neho obsahovať.

Fajn, konečne budú tie štandardy aj u nás, poviete si možno.

Ibaže vieme, aj ten najlepší úmysel však občas dokážu ľudia zničiť v priebehu jeho realizácie. No a tak už viete podstatu môjho názoru na pripravované štandardy postupov v slovenskom zdravotníctve. A obávam sa, že aj na ich úroveň.

 

Ááááá, poďme, otvorene a verejne…

Dajme si príklad pre pochopenie:

Ak je slovenský pacient dlhodobo ležiaci a potrebuje pravidelne polohovať, je napríklad  u neho iná potreba počtu polohovaní v priebehu noci ako u Angličana, Nemca, alebo ktoréhokoľvek iného občana z krajín EÚ, alebo občana niektorej z vyspelých krajín sveta?

Ak sa jeho potreba počtu polohovaní za noc nelíši, mal by byť počet polohovaní za noc rovnaký v zmysle štandardov?

Lebo ak sa vychádza z potrieb pacienta, pri rovnakom type ochorenia ja osobne nevidím rozdiel medzi Nemcom, Angličanom a Slovákom. A myslím, že ani choroba nie.

Je preto namieste otázka pre expertov, ktorí pripravujú štandardy v oblasti prevencie, diagnostiky a liečby v rámci zdravotnej starostlivosti v SR:

Vychádza sa pri tvorbe slovenských štandardov prioritne z potrieb pacientov, alebo prioritne z financií, poskytovaných v súčasnosti štátom zdravotníctvu?

Lebo v tom druhom prípade by sa mohlo stať, že pre ležiaceho pacienta, ktorý by potreboval počas noci tri razy polohovať, to nebude slovenským štandardom, pretože nemáme dosť ľudí, ani peňazí na nich…

A skonštatovali by sme, že na pokrytie minimálnych nárokov pacientov podľa bežných európskych štandardov by Slovensku chýbala v zdravotníctve ročne približne miliarda.

Nože, experti pripravujúci štandardy a MZ SR, vyjadrite sa verejne ku tejto mojej domnienke…

 

A ešte čosi o neštandardoch…

Štandardy v slovenskom zdravotníctve možno pripraviť na počet polohovaní pacienta za noc, na počet meraní teploty či  tlaku, na kroky postupu lekára.

Ale ako možno pripraviť štandardy na úctu, ohľaduplnosť a obyčajnú ľudskú slušnosť v komunikácii?

Nemožno ju zrejme čakať od zdravotníka, ktorý ju v sebe jednoducho nemá ako človek. Žiadny manuál, ani žiadny psychologický výcvik nepomôže takému zdravotníkovi, aby sa nesprával ako primitív – ako to povedal tuším Buddha, že „načo pôjdete meditovať do jaskyne, keď si tam so sebou zoberiete seba…“???

A ak som napísala v predminulom blogu smutnú skúsenosť Simony v blogu Komu veriť 8. – Smutný príbeh z ÚVN v Ružomberku…“

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/01/08/komu-verit-8-smutny-pribeh-z-uvn-v-ruzomberku/

tak  rozhodne nejde o jej ojedinelé emotívne výlevy, ako to v diskusii píše k blogu zrejme diskutérka zo zdravotníckeho prostredia.

Takých smutných skúseností nám, mamám Otvoreného listu premiérovi,  prichádza z rôznych strán viac ako dosť. Vyjadrujú sa nielen pacienti, ale aj niektorí zdravotníci – hlavne sestry

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/11/17/nuz-3-nie-vsetci-zdravotnici-su-darebaci/

ale nájdu sa aj čestní a odvážni lekári, ktorí sa nedokážu na ten marazmus prizerať mlčky.

http://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/09/23/cas-srdca-5-hanbit-sa-za-to-ze-som-lekarka/

 

 

Elena   10.1.2019

 

 

A áno, ku ružomberskej nemocnici mi i dnes Dadka, ďalšia z mám OLP, poslala vyjadrenie jednej ich bývalej pacientky,,,

Ale to je len náhoda, smutné spomienky na správanie personálu by mohli písať nepochybne pacienti viacerých slovenských nemocníc.

Našťastie už asi nie všetkých a na všetkých oddeleniach – ja osobne z minuloročnej skúsenosti s popradskou nemocnicou potvrdím, že správanie personálu bolo profesionálne, ústretové a láskavé. Je to vždy o ľuďoch.

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986674x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie