Založ si blog

30! 5. – . . .

 

Čo je to súcit?  S kým všetkým sme súcitiaci? S čím je súcit v našom živote prepojený? O tom všetkom budem uvažovať v tejto chvíli.

Atmosféra bezpečia a pohody, tak vnímali dvojdňový celoslovenský seminár o súcite jeho účastníci. Ja som si veci riešené na seminári nechala trochu uležať – a dnes zhrniem moje poznanie a dám pár slov o súcite.

 

Je pre vás súcit dôležitý?  A ako by ste súcit popísali?

O užitočnosti a potrebe súcitu hovorí pozitívna psychológia rovnako mnohé náboženstvá. Súcitné a láskavé správanie je znakom zrelosti človeka, aj základom dobrých medziľudských vzťahov.

Súcit je istým spôsobom paradoxný postoj – postoj preto, že má zložku emocionálnu, kognitívnu aj konatívnu. Má procesuálny charakter, t. j. vyvíja sa v čase. Niekedy za súcit pokladáme emočnú stránku – t. j. že cítime s niekým tak, že prežívame bolesť s ním a trpíme, alebo že ho ľutujeme. Dať sa emočne zvalcovať zdieľanou bolesťou neznamená byť súcitný, rovnako ani ľutovanie a konanie krokov namiesto samotného trpiaceho – súcitiaci človek vníma bolestnosť prežívania iného, no aj možné východiská a podporí kompetetívnosť druhého človeka v riešení.

Do istej miery je súcit vrodený – nabieha u nás pri určitých stereotypoch – deti a mláďatká celkovo, tenký hlások a veľké oči… Samozrejme niektorí z nás tú vrodenú zložku nedostali – a tak sa správajú bez súcitu, sú to anetickí psychopati. Aj ľudia s pervazívnou poruchou (zjednodušene – autisti) majú problém vnímať empaticky pocity iných, presnejšie  nevedia ich často jasne prečítať.

 

Súcit s inými, alebo so sebou?

Súcit voči iným a súcit voči sebe sú dve základné kategórie. Hovorí sa na základe výskumov, že súcit s inými nekoreluje so súcitom voči sebe – čiže môžeme byť súcitní voči iným, a voči sebe nie.

V súcite voči iným môžeme rozlíšiť ľudí blízkych, ľudí známych, ľudí neznámych, ľudí ktorých nemáme radi a ľudstvo ako celok, všetkých ľudí. Miera nášho súcitu voči nim môže byť rôzna.

Mne sa lepšie dýchalo na seminári po tom, ako som si uvedomila, že súcit je proces a ako sme hovorili o tom, že niekedy súcit voči iným môžeme ohraničiť hranicou sebasúcitu. Nechcem byť zlomyseľná, dokonca i voči lekárke, ktorá zavinila smrť môjho jediného syna dokážem uvažovať súcitne, že svojim nečestným konaním a všetkými tými jej scestnými vyhláseniami (o nižšej hodnote života človeka s postihnutím a tak podobne) ubližuje najviac sebe, a že svoju kariéru mohla ukončiť odborne aj ľudsky dôstojnejšie – a len sa potvrdzuje na jej činoch a ich dopadoch, ako sa každé zlo ku človeku vráti.

V jednej experimentálnej pražskej konštelácii som pár mesiacov dozadu zastupovala karmu. Nepočuje naše želania, len prihadzuje na váhy, absolútne nezaujate. Mne tá skúsenosť pomohla  pochopiť, čo som predtým mala pocitovo spracované s lekárkou, ktorá zavinila smrť môjho dieťaťa – že nečakám na nijakú karmu, ktorá by ju potrestala lepšie ako slovenský súd. Že nemáme takú potrebu, ak človeka naozaj „necháme ísť“ – že odpustenie znamená nechať ho odísť navždy. A keby nerobila ďalšie hlúpe kúsky s tými listami, vymazala by som ju zo svojej mysle úplne.

No premietala som si pritom i oblasť, v ktorej v súčasnosti bolesť spracovávam cez hnev – bývalého manžela som za nečestné správanie zo života vymazala, no súcitila by som s ním, keby sa mu niečo zlé dialo. Parazitná pijavica, s ktorou ma exmanžel podvádzal, ubližovala svojim egoizmom a nečestnosťou mne a mojim deťom a nebrala ohľad na nás, navyše priživuje sa teraz na peniazoch z odškodnenia za smrť môjho dieťaťa. Takže súcitím so sebou a svojou bolesťou z toho, že sa správala nečestne a bezohľadne voči mne – a nesúcitím s ňou.

Viem, že Zámer sveta jej všetko zráta do troch mesiacov od nadobudnutia právoplatnosti rozsudku o rozvode. Ani s ňou nechcem súcitiť (no, trochu súcitu tam je, viem kvôli čomu, len to nepomenujem verejne) – a mala som z toho v sebe rozpor, lebo naozaj nie som človek, ktorého by tešila bolesť iných živých bytostí (o mojich záchranných akciách na pomoc zvieratám rôzneho druhu by sa dal napísať román – humoristický). A tak mi hodne pomohlo uvedomiť si, že nie som povinná súcitiť s ňou, lebo sú to následky jej vlastných činov, nič iné (nechala som ju samú s následkami jej činov – a skutočne to nie sú pekné veci i z predchádzajúcich vzťahov, od jej rozvodu je môj exmanžel siedmy v poradí, s ktorým žije). Nie ja to tu riadim, na to je tu Zámer sveta – je v jeho rukách, čo jej nadelí.

 

Záverom…

Čas pokročil, a ja musím vykročiť – dnes do Tatier k homeopatke. Nenáhodná náhoda zapracovala – spomenula som si včera, že by som sa jej rada ozvala – a ozvala sa. Dobrodružná cesta to bude, vzhľadom na biedne víkendové spoje u nás. Ale kým si pobehnem natrieť chleby s bryndzovou nátierkou na cestu, nejakú múdru myšlienku dajme z knihy, ktorú plánujem čítať cestou – no je o pravej mágii.

No, takže – „sedieť pokojne a nerobiť nič, jar prichádza a tráva rastie sama od seba“…zenové príslovie. Je to silný výrok, len mám intuitívny pocit, že ho ešte naplno nechápem, že sa celé to dianie, ktoré beží samospádom predo mnou odhalí a ja budem prekvapená, čo všetko sa dialo. Zvláštne, však?

 

 

Elena   6.7.2019

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937303x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie