Založ si blog

30! 6. – Život na dedine. . .

 

Ach, dedina dávnych čias, na mňa v spomienkach dýcha pokojom, kohútím kikiríkaním – a ochranári sa teraz chytia za hlavu – aj nefalšovanou vôňou dymu z komínov.

Dnes dedinou vietor roznášal sladkastú vôňu lipových kvetov. Kde? Na Vernári predsa. Zasa raz som tam cestou domov skončila. Za všetko môžu chýbajúce víkendové spoje. Nemienim teraz  nariekať za starými zlatými časmi – no družstvá na dedinách boli výborná vec, ľudia mali prácu, štát potravinovú sebestačnosť. Bolo oveľa viac spojov, veď vozievali ľudí do práce a z práce. A stále si myslím, že príde čas, keď spoločnosť docení doma pestované a zavárané veci – má to úplne iné, nechemické zloženie, a aj energiu.

Kým som čakala, že pre mňa deti prídu autom, nastavila som dedine tvár. Dedina dneška sa od tej niekdajšej, pravdaže, líši. Ulicou sa podchvíľou rútili autá – jasné, hlavná cesta na Poprad. Napriek tomu aj teraz na mňa dedina dýchla pokojom. Rady svojských domčekov, štekot psov a ľudia sporadicky kráčajúci ulicami. Obrovský kontrast oproti dusivému ruchu Tatier, zaplavených turistami. Našťastie ma zachytil len tak „ľavým rukávom“, cestou preplneným vlakom – z vlaku som šla k homeopatke a stade som dobehla späť k vlaku.

Neoddeliteľne sa pre mňa spájajú slová dedina a záhrada. Zázračno spomienok sa tiahne doďaleka. Milovala som našu starú záhradu, potok za ňou s jeho zákutiami. A pri slovách „šťastný život“ sa mi vynáral pred očami práve tradičný dom, veľká záhrada, ovocné stromy a zber úrody, voňavý dych dedinského života…

Najkrajší okamih života dediny býval pre mňa na Všechsvätých. Mrazivým podvečerným vzduchom sa niesol dym, horizont postupne oranžovel a my sme kráčali hore kopcom dedinou k cintorínu. Všetci tam smerovali, ticho a dôstojne. Vencami hroby vyzdobili doobeda, podvečer prišiel čas zapáliť sviečky. Stará mama v čiernom flaušovom kabáte, so šatkou na hlave. Tisíce malých svetielok, ktoré rozžiarili starý dedinský cintorín, aj spomienky v srdciach.

Nuž tak.

Som človek dediny, nie mesta. Vždy som bola.

Iste, dedina môjho detstva je nenávratne preč, kravy už nechodia ulicami z paše, v krojoch stretnete len zopár starých žien. Niektorí mladí ľudia z dediny utekajú do miest, nechcú vyzerať vidiecky. Na oplátku sa z mesta rozbiehajú mnohí za súkromím na dedinu a za spomalením svojho života aspoň víkendovo. Jedným i druhým trvá nejaký čas, kým si nasadia masku „my sme tu doma“.

Raz darmo, moje srdce bije vidiecky, dedinsky, jednoducho.

 

Elena   6.7.2019

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003309x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie