Založ si blog

30! 9. – Príprava osláv. . .

 

30 rokov je v tomto roku od Nežnej revolúcie. Taká pekná príležitosť zbilancovať, čo nám to obdobie dalo. A vzalo, aj to, pravdaže…

Uvažovala som, akej téme chcem ešte venovať blog pred mojim odchodom do lesa – keďže tému ďalších dvoch blogov tejto jedenástky mám jasnú. A práve o „Nežnej“ budem v tejto chvíli hovoriť – o nádejach, aj o ich nenaplnení.

Kedy sme podľa tých úvodných sľubov „z 89“ mali životnou úrovňou dobehnúť vyspelé krajiny? Spomína si na to vôbec niekto z vás? Máte pocit, že ich dobiehame? No, podaktorí ich možno aj predbehli – ale ja mám na mysli obyčajných pracujúcich ľudí.

 

Vstupovali sme do zmeny v spoločnosti po roku 1989 mnohí s naivnými nádejami a – keď sa obzrieme spätne – aj s ťažkými ilúziami. Láska, pravda, spravodlivosť k nám mali doraziť – namiesto toho nás doráža poznanie, že už nestojíme v rade na mandarínky, ale v rade na zdravotnú starostlivosť. Aj na spravodlivosť, ale to úplne zbytočne – po rokoch ťahačiek o ňu nakoniec pochopíme, že v tomto štáte je spravodlivosť len pre bohatých a mocných. A že namiesto kráčania k láske a pravde sme žili roky plné klamstiev a neprávd.

 

Havlov prejav „jak komunisté lžou a straší nezaměstnaností…“ by mali každoročne vysielať na 1. apríla. A zakaždým povinne aj deň pred voľbami, aby sme začali uvažovať…

Koľko ľudských tragédií, sociálnych samovrážd, živorenia priniesla doba po roku 1989? Koľko v nej vyklíčilo podvodníkov, ktorí sa priživujú na našej poctivej práci a ryžujú obrovské zisky na ich luxusný život, kým mnohí z nás živoria?

Koľko snov táto doba rozbila svojimi pochybnými hodnotami, koľko ľudí vyhnala za prácou z vlasti, koľko úsilia predchádzajúcich generácií vyšlo v nej navnivoč v rukách kamaratšágových privatizérov?

 

Táto spoločnosť musí revidovať výdavky a brať na zodpovednosť tých, ktorí mali túto spoločnosť viesť k lepším zajtrajškom a namiesto toho bašovali od desiatich k piatim. Musia niesť zodpovednosť trestnoprávnu aj finančnú. Je potrebné robiť jasné a zásadné kroky pre skutočné zlepšovanie.

Namiesto do zbrojenia treba investovať do životného prostredia. Nie zajtra – dnes, okamžite. Predstavte si, ako teraz nadávate na počasie podaktorí. A to je len začiatok. Potom nepomôže nadávať na politikov, teraz treba robiť zásadné a rozsiahle opatrenia.

Starne nám populácia. To by u nás malo byť spojené s rozmachom zdravotníctva a sociálnych služieb, aby sme zaistili ľuďom po desaťročiach poctivej práce slušnú starobu. Práve tam by bolo potrebné sústrediť zdroje a zrealizovať celý rad opatrení. Vyškoliť ľudí pre zdravotnícke profesie a vytvoriť legislatívu na ich udržanie – aj formou povinnej úhrady štúdia, ak odíde vyštudovaný človek do zahraničia bez odpracovania pár rokov u nás. A je nutné dostať do rúk štátu lukratívne časti zdravotníctva, ktoré sa stali pre podaktorých zdrojom lukratívnych ziskov. Namiesto pchania sociálnych dávok podaktorým ľuďom aj celoživotne zapojiť každého z nich do pomocných služieb – napríklad ako terénnych sociálnych asistentov práve v domovoch sociálnych služieb či v obciach na sprevádzanie starých a chorých ľudí ku lekárom, na vybavovanie časeniek či lekárskych receptov pre nich a podobne. Budovať zariadenia, kde by sa o starých a chorých dokázali starať dôstojne, s kvantitou i kvalitou personálu.

 

Namiesto pravdivého a slobodného obrazu spoločnosti manipulovanie, zastrašovanie a umlčiavanie. Namiesto reálneho zlepšovania života nás, bežných občanov, zadlžovanie generácií našich detí a vnukov. Skutočne 14 amerických stíhačiek nám treba za obrovské miliardy s ich desaťročnou údržbou, Slováci? Americké základne? Poskakovanie vašich synov na ruských hraniciach „na obranu“? Vymývanie mozgov a la USA – na večné časy s Amerikou a nikdy inak?

Nedajme sa umlčať strachom, ani naivitou. Je potrebné nahlas a otvorene hovoriť o prioritách tejto spoločnosti, nemôžu ňou byť podľa mňa šialené investície do zbrojenia, živorenie starých ľudí či ich skryté eutanazovanie, ani „moderné hodnoty“ a  superluxusný život pár vyvolených na úkor poctivo pracujúcich.

 

Sú v živote veci, pre ktoré sa oplatí žiť. A za ktoré sa oplatí aj zomierať…

Nech láska, pravda a spravodlivosť ľudí v tejto spoločnosti po tridsiatich rokoch konečne nájdu…

 

 

Elena  7.7.2019

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937313x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie