Založ si blog

30! 9. – Príprava osláv. . .

 

30 rokov je v tomto roku od Nežnej revolúcie. Taká pekná príležitosť zbilancovať, čo nám to obdobie dalo. A vzalo, aj to, pravdaže…

Uvažovala som, akej téme chcem ešte venovať blog pred mojim odchodom do lesa – keďže tému ďalších dvoch blogov tejto jedenástky mám jasnú. A práve o „Nežnej“ budem v tejto chvíli hovoriť – o nádejach, aj o ich nenaplnení.

Kedy sme podľa tých úvodných sľubov „z 89“ mali životnou úrovňou dobehnúť vyspelé krajiny? Spomína si na to vôbec niekto z vás? Máte pocit, že ich dobiehame? No, podaktorí ich možno aj predbehli – ale ja mám na mysli obyčajných pracujúcich ľudí.

 

Vstupovali sme do zmeny v spoločnosti po roku 1989 mnohí s naivnými nádejami a – keď sa obzrieme spätne – aj s ťažkými ilúziami. Láska, pravda, spravodlivosť k nám mali doraziť – namiesto toho nás doráža poznanie, že už nestojíme v rade na mandarínky, ale v rade na zdravotnú starostlivosť. Aj na spravodlivosť, ale to úplne zbytočne – po rokoch ťahačiek o ňu nakoniec pochopíme, že v tomto štáte je spravodlivosť len pre bohatých a mocných. A že namiesto kráčania k láske a pravde sme žili roky plné klamstiev a neprávd.

 

Havlov prejav „jak komunisté lžou a straší nezaměstnaností…“ by mali každoročne vysielať na 1. apríla. A zakaždým povinne aj deň pred voľbami, aby sme začali uvažovať…

Koľko ľudských tragédií, sociálnych samovrážd, živorenia priniesla doba po roku 1989? Koľko v nej vyklíčilo podvodníkov, ktorí sa priživujú na našej poctivej práci a ryžujú obrovské zisky na ich luxusný život, kým mnohí z nás živoria?

Koľko snov táto doba rozbila svojimi pochybnými hodnotami, koľko ľudí vyhnala za prácou z vlasti, koľko úsilia predchádzajúcich generácií vyšlo v nej navnivoč v rukách kamaratšágových privatizérov?

 

Táto spoločnosť musí revidovať výdavky a brať na zodpovednosť tých, ktorí mali túto spoločnosť viesť k lepším zajtrajškom a namiesto toho bašovali od desiatich k piatim. Musia niesť zodpovednosť trestnoprávnu aj finančnú. Je potrebné robiť jasné a zásadné kroky pre skutočné zlepšovanie.

Namiesto do zbrojenia treba investovať do životného prostredia. Nie zajtra – dnes, okamžite. Predstavte si, ako teraz nadávate na počasie podaktorí. A to je len začiatok. Potom nepomôže nadávať na politikov, teraz treba robiť zásadné a rozsiahle opatrenia.

Starne nám populácia. To by u nás malo byť spojené s rozmachom zdravotníctva a sociálnych služieb, aby sme zaistili ľuďom po desaťročiach poctivej práce slušnú starobu. Práve tam by bolo potrebné sústrediť zdroje a zrealizovať celý rad opatrení. Vyškoliť ľudí pre zdravotnícke profesie a vytvoriť legislatívu na ich udržanie – aj formou povinnej úhrady štúdia, ak odíde vyštudovaný človek do zahraničia bez odpracovania pár rokov u nás. A je nutné dostať do rúk štátu lukratívne časti zdravotníctva, ktoré sa stali pre podaktorých zdrojom lukratívnych ziskov. Namiesto pchania sociálnych dávok podaktorým ľuďom aj celoživotne zapojiť každého z nich do pomocných služieb – napríklad ako terénnych sociálnych asistentov práve v domovoch sociálnych služieb či v obciach na sprevádzanie starých a chorých ľudí ku lekárom, na vybavovanie časeniek či lekárskych receptov pre nich a podobne. Budovať zariadenia, kde by sa o starých a chorých dokázali starať dôstojne, s kvantitou i kvalitou personálu.

 

Namiesto pravdivého a slobodného obrazu spoločnosti manipulovanie, zastrašovanie a umlčiavanie. Namiesto reálneho zlepšovania života nás, bežných občanov, zadlžovanie generácií našich detí a vnukov. Skutočne 14 amerických stíhačiek nám treba za obrovské miliardy s ich desaťročnou údržbou, Slováci? Americké základne? Poskakovanie vašich synov na ruských hraniciach „na obranu“? Vymývanie mozgov a la USA – na večné časy s Amerikou a nikdy inak?

Nedajme sa umlčať strachom, ani naivitou. Je potrebné nahlas a otvorene hovoriť o prioritách tejto spoločnosti, nemôžu ňou byť podľa mňa šialené investície do zbrojenia, živorenie starých ľudí či ich skryté eutanazovanie, ani „moderné hodnoty“ a  superluxusný život pár vyvolených na úkor poctivo pracujúcich.

 

Sú v živote veci, pre ktoré sa oplatí žiť. A za ktoré sa oplatí aj zomierať…

Nech láska, pravda a spravodlivosť ľudí v tejto spoločnosti po tridsiatich rokoch konečne nájdu…

 

 

Elena  7.7.2019

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302207x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív