Založ si blog

Kam 11. – Katka, veď Ty si mala žiť. . .

 

Mladá žena so žiarivým úsmevom. Výborná študentka, s kopcom plánov.

Milovala život, mala priateľa a tešili sa na spoločnú budúcnosť.

Voľný čas trávila ako dobrovoľníčka pri chorých deťoch v nemocnici. V tej istej nemocnici, kde ako 25-ročná túto jar po operácii slepého čreva zomrela.

Jej mama Dagmara je zdravotníčka – pracuje ako sestra dlhé roky. Dcérinu smrť pripisuje zlej zdravotnej starostlivosti v nemocnici a hovorí o tom nasledovne:

… 5.3.2019 večer Katka hovorila, že ju bolí brucho a je jej zle. Nejako sme to neriešili, asi niečo zjedla – nech si dá tabletku, povedali sme jej. Bolesti neprestávali, zavolali sme sanitku. Katku odviezli do nemocnice, spravili jej všetky testy a ráno ju asi budú operovať – no nie je to nejaké vážne a možno to najprv skúsia iba rozohnať, operácia nebude potrebná. Asi prvýkrát v živote sme nestresovali, veď operácia slepého čreva je už každodenná záležitosť a keďže povedali, že to nie je vážne, tak už vôbec nie. Ráno Katka volala, že operovať ju budú (SPRAVILI JEJ PREDOPERAČNE VYŠETRENIA A ZDRAVÁ BOLA).

Operácia prebehla, doktor nám oznámil, že VŠETKO DOBRE dopadlo (všetko dobre nedopadlo a problém bol už zrejme pri operácii/preberaní podľa Katkiných slov neskôr) a pacientka je umiestnená na svojej izbe. (žiadna pooperačná izba, veď asi načo?). Poobede sme prišli za Katkou, bola ubolená – ale veď po operácii je každý.  Hovoríme jej, že piatok pôjde domov zdravá ako rybička. Zrazu to začalo. Zo stredy (6.3) na štvrtok (7.3) v noci nám písala ako ju všetko bolí, nemôže spať, celú noc preplakala a má strašný kašeľ. 7.3 (štvrtok) sa všetko začalo stupňovať a Katka bola slabšia a slabšia, keď sme ju RÁNO (poobede sme tam už boli s ňou) počuli v telefóne, hneď sme vedeli, že je zle. Hovoríme jej – Katka, zvoň na sestričky – a jej odpoveď bola, že ona už zvoniť nebude, lebo jej povedali, že je precitlivená a dali jej dýchať do sáčka, dokonca zvonček mala aj vyvesený, tak že naň nedočiahla (zvonila jej potom spolubývajúca). Celý štvrtok (7.3.) prebehol asi takto: precitlivená, nič jej nie je, a to sa stáva. Typické príznaky zápalu pľúc boli odignorované. Až večer, keď sa vrátila z CT, sa zrazu dvere jej izby rozrazili a Katku náhle brali na JISKU so slovami, že CT zobralo aj kúsok pľúc (?náhodou?, keďže celý deň riešili brucho) a zistilo sa, že má zápal vážny. Katka nám ešte zakývala a povedala, že tu už jej pomôžu – LEBO JEJ budú VERIŤ. Odišli sme spokojní domov, až kým nám nezazvonil telefón: “Katku sme museli náhle dať na ARO do umelého spánku” keďže ten zápal pľúc bol tak vážny (OBOJSTRANNÝ).

A začali týždne plné modlenia sa, cez ktoré sme mohli iba veriť. Na druhý deň ako bola v umelom spánku ďalšia rana, sepsa. Opäť slová: “Zázrak, že to prežila a bojuje.” 4 týždne nervov, stresu – a to vďaka ľudskej ľahostajnosti. Po týždňoch (29.3) silného  bojovania, modlenia sa Katka dostala MOZGOVÚ SMRŤ (prečo sa to stalo, ako? Odpoveď? : MY NEVIEME). 1.4. 2019 jej ako 25-ročnej srdiečko dobilo… 

Ľudská ľahostajnosť trnavskej nemocnice nám Katku zobrala a bohužiaľ nám ju nikto a nič nevráti. Ísť zdravá (slepé črevo ŽE VRAJ bez komplikácii už choroba v dnešnej dobe nie je) a skončiť mozgovou smrťou, ťažko tomu uveriť, ale toto sa stalo. Ešte aj teraz je pre nás ťažké niečo takéto šíriť a hovoriť o tom, ale je potrebné aby to vedeli všetci, pravdu. Aby sa takéto veci viac nestávali!! 

…A toto je len základ a fakty, veľa “maličkostí”, ktoré sa stali popri tom všetkom, spomenuté nie sú … 

Viac detailov nájdete tu         

https://glob.zoznam.sk/banalna-operacia-skoncila-pre-katku-mozgovou-smrtou-zrejme-bol-zanedbany-jej-pooperacny-stav/?preview_id=376803 

A po Katkinej smrti bojujeme i s ďalším problémom, do jej dokumentácie po jej smrti nazeralo mnoho ľudí neoprávnene.

https://glob.zoznam.sk/skandal-v-trnavskej-nemocnici-do-zdravotnej-dokumentacie-pacientov-si-moze-nahliadnut-kto-len-chce/#disqus_thread

 

Mama Dagmar sa na trnavskú nemocnicu podala trestné oznámenie, ale i sťažnosť na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Odtiaľ však Katkina rodina zatiaľ žiadne vyjadrenie nedostala.

 

Záverom…

Katka, Ty si mala žiť. Rovnako ako mali žiť všetky naše deti, ktoré sú v dôsledku pochybenia lekárov mŕtve…

Nebudeme mlčať o smrti našich detí. Neprestaneme žiadať o zmenu k lepšiemu v slovenskom zdravotníctve – a budeme hovoriť čoraz hlasnejšie, lebo naše rady sa rozširujú, obetí pochybení lekárov stále pribúda.

Katkinu dokumentáciu po smrti ktosi drzo prezeral – a nielen jeden človek. A ja sa pýtam, ako je toto možné, pani ministerka zdravotníctva – ako sú údaje pacientov chránené v tejto spoločnosti, aby sa k nim nedostávali nepovolaní ľudia?

Ak nenastane bezodkladné a prísne potrestanie tých, ktorí takto „lustrovali“ dokumentáciu mŕtvej pacientky, budeme vyzývať pacientov, aby dali svojim lekárom nesúhlas s používaním elektronickej formy ich dokumentácie.

 


 

Elena   10.9.2019

 

 

P.S.: Fotografie sú z ich rodinného albumu a uverejnené so súhlasom Katkinej mamy.

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935514x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie