Založ si blog

Kvapky srdca 1. – Všetci, ktorí ste poznali môjho syna Robka. . .

 

Prosím, všetci, kto ste poznali môjho syna Robka, venujte mu tichú spomienku –

tieto slová napísala v závere svojho listu Jana Fakačová.

 

Je jednou z matiek, ktoré sa postupne pridávajú ku matkám Otvoreného listu premiérovi. Pribúda pomníkov na cintorínoch. Pribúda u nás ľudí, ktorí žialia za svojimi blízkymi, mŕtvymi v dôsledku pochybenia lekárov.

Dnes prinášam príbeh pani Jany a jej syna Robka.

 

Matka, ktorá sa rozhodla bojovať za spravodlivosť…

 

Môj syn Robko mal 44 rokov. V košickom kardiocentre pri vyšetrení srdca zomrel na operačnom stole, keď mu vstrekli kontrastnú látku. V tom momente bol mŕtvy.

Písala som na úrad pre dohľad a žiadala som ich, aby mi aspoň po roku dali vedieť, čo sa tam vlastne stalo, ich odpoveď bola, že postup pri takomto vyšetrení bol dodržaný. To je síce možné, ale už ten postup, že ho tam vôbec poslali v jeho zdravotnom stave, je zlý. V žiadnom prípade nemal absolvovať toto vyšetrenie s nedoliečeným zápalom srdcového svalu! Ten lekár, ktorý ho na toto vyšetrenie poslal, ho podľa mňa poslal na istú smrť.

 

Popíšem celý priebeh, ako to bolo :

21.8.2017 bol synko u mňa, nakoľko som mala meniny. Bol živý, zdravý, veselý – a rozlúčili sme sa, že ide pokračovať v búraní kuchyne na dome, ktorý vlastnil. V tom týždni musel chytiť chrípku, ale keďže chcel tie práce na kuchyni spraviť, zrejme tú chrípku prechodil. Aj cítil, že mu nie je dobre, tak vraj ležal. Keby bol ostal doma, tak by som to bola vedela. lebo sme chceli ísť k nemu, že ako to spravil, ale to mi už volala jeho priateľka, že „Robko je v Rožňavskej nemocnici, lebo cestou v aute mu prišlo viackrát zle a mal vysokú teplotu“.

Hospitalizovali ho v rožňavskej nemocnici, s diagnózou zápal srdcového svalu. Nasadili mu liečbu, a za týždeň v nemocnici sa mu stav rapídne zlepšoval, keby neboli vymysleli prevoz do Košíc a vyšetrenie kontrastnou látkou, tak by sa bol z toho dostal.

Previezli ho 3.9.2017 do Košíc, všetky vyšetrenia mal až do poslednej minúty dobré. Ešte 5.9.2017 bol na echu srdca – a výsledky boli dobré. To bolo okolo 11. hodiny a o 13,51 po vpichnutí kontrastnej látky dostal šok a zomrel. Nepomohlo ani oživovanie, ale to tiež neviem, či boli na takéto niečo pripravení, lebo ako píšu – oživovať ho začali po 4 minútach, čo sa mi zdá veľmi dlho, hoci nie som lekár.

Teraz píšem už tretí list, čo sa neviem dostať k zdravotnej karte, ak tam už nepovyberali veci, ktoré sa im nehodia. Keby som bola vedela, že je chorý, tak by som ho v žiadnom prípade nebola do tej Rožňavy pustila a bol by žil, lebo tu by ho nikto na také vyšetrenie neposlal.

Som nešťastná, zúfalá matka, ktorá prišla o syna  vinou lekárov a chcem bojovať, aby sa takéto veci nestávali, lebo úrad pre dohľad je obhajca lekárov a nie pacientov. Ich veľkou obhajobou bolo, že syn je dospelý a tento zákrok podpísal…. toto je tiež alibizmus, ktorý treba zrušiť… Keby mu bol lekár povedal, že ho idú zabiť, tak to určite nepodpíše.

Veď lekár sa na Vás ani nepozrie – a už vám pchá papier aby ste podpísali to, čo on robí /nerobí/ a potom vám povedia, že ste boli informovaní???!!!! Viem podľa seba, že lekárka sa na mňa často ani nepozrie, ťuká do počítača, dá mi podpísať papier a doma si prečítam, aký mám tlak, ktorý mi nikdy nemeria …

 

Pani Jana zápasí s bolesťou, hnevom, smútkom zo straty syna. A hlavne s postupmi úradov. Nie je jednoduché bojovať za spravodlivosť na Slovensku – bez peňazí, bez právnych vedomostí, bez podpory.

No ona za spravodlivosťou aj v tých neľahkých podmienkach vykročila.

 

Záverom…

 

Je namieste otázka, či informovaný súhlas je u nás skutočne informovaný. Či lekári venujú dostatok času a energie tomu, aby nám naozaj vysvetlili postupy a ich možné riziká.

Aby sme sa naozaj vedeli správne a pre seba bezpečne rozhodnúť o tom, či chceme nejaký zákrok, nejaké vyšetrenie.

Verím pani Jane, že ak by jej syn bol informovaný o možnom riziku smrti pri tom vyšetrení, tak by žiadny súhlas k nemu zrejme nedal. To už, žiaľ, od neho nezistíme. Zomrel pri vyšetrení.

Zato my si môžeme položiť otázku – podpisujem lekárom tie papiere, ktoré mi podstrkávajú, naozaj dostatočne informovaný?

Kto a ako ochráni pacientov, aby boli pred každým zákrokom skutočne pravdivo informovaní o jeho možných rizikách?

 

Elena 12.9.2019

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980415x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie