Založ si blog

Dych pravdy 8. – Mimochodom. . .

 

Štekot líšky sa rozliehal v temnote prednohorského lesa na svahu pod bytovkou, keď som pred chvíľou vešala vypratú bielizeň. Mesiac pôsobil úplne rozmazane, akoby presvital hustou hmlou. Vzduch bol ostro chladný – a tak mi teraz ako malý zázrak pripadá teplučko postele. Vládne ticho – dievčatá vyrazili do kina do Revúcej.  A tak uvažujem o kadečom – o niečo z toho sa s vami podelím.

 

Spomienkovo…

Je zaujímavé nazerať cez plece sám sebe do minulosti. Objavila som nedávno pri triedení časopisov malý fialový fascikel, odložila som si doň kedysi dávno kadečo – vyťahujem teraz veci z neho a spomínam. Dve rozpísané poviedky. Jednu z nich o chlapcovi a dúhe si pamätám, druhá mi vyšumela zo spomienok úplne. Pár mojich básní, aj nejaké citáty z prečítaných kníh, ktoré ma oslovili – s odstupom času a skúseností im viac rozumiem.

Dám nejaký z nich? Pasternak o tom, že „je v živote dôležitejšie strácať ako získavať“. No, je to tak – oveľa viac nás zmení práve to, čo stratíme, ako to, čo získame. Dnes už aj chápem, že prečo.

A z knihy Slepci je tam myšlienka, že „milovať znamená naozaj vidieť“. Zapátrala som na internete, čo to vôbec bolo za knihu. Nuž, Maeterlinck. A hej, s citátom súhlasím i dnes – akurát škoda, že až časom zmúdrieme natoľko, že pochopíme, čo to znamená „naozaj vidieť“. Už by som sa nepostavila vedľa človeka, ktorý ma nevidí naozaj – pretože nie je dôležitý výzor, vek, minulosť človeka, majetok, vzdelanie –  zdá sa mi najdôležitejšie zo všetkého, aby nás ten druhý naozaj videl. Naozaj vidieť je zo všetkého najviac.

 

Aktuálne…

O Gottovom pohrebe uvažujem. Teda ani nie o pohrebe, ako o tom, čo spustila jeho smrť. Ako svorka supov sa vrhli podaktoré médiá na publikovanie „faktov o smrti“ speváka Karla Gotta. Namiesto analýzy úspechov a jeho speváckej cesty sa rozbehla medializácia v štýle popisovania jeho niekdajších mileneckých avantúr, vyjadrení podaktorých bývalých mileniek, a podobných naozaj po smrti 80-ročného človeka podstatných faktov. Uvedomujete si vôbec, že ten človek mal manželku a deti? To skutočne takto sa s ním chcete lúčiť, vypisovaním a čítaním kadejakých sprostostí? Azda by ste chceli, aby o vás po smrti vypisovali médiá o tom, s kým všetkým ste sa vyspali? Ako by sa to asi páčilo vašim deťom – keď neberiete ohľad na tie Gottove dcéry?

Viem, média píšu len to, čo ľudia čítajú… Zvážte preto, prosím vás, či nebudete podobné články ignorovať – lebo médiá píšu len to, čo ľudia chcú čítať. Ignorovanie takýchto článkov by im zrejme určilo hranice. Nie, podľa mňa toto nie je dôstojné vypisovať po Gottovej smrti.

Čítala som v situácii, keď sa uvažovalo o štátnom pohrebe, peknú myšlienku mojej českej konštelatérskej kolegyne – že by mali byť pohreby nielen štátne, ale i národné. A že taký národný pohreb by mal mať človek, ktorého si národ naozaj vážil a miloval. Pokladám to za výborný nápad. Ukázala by sa pravda o „elite nášho národa“. Nože, Slováci, koľko takých národných pohrebov by sme my vystrojili? Ja osobne si viem predstaviť tri – nebudem osobnosti samozrejme menovať, lebo to nie je teraz podstatné. Podstatné je, že zomrel človek, ktorý naozaj bol jednou z veľkých legiend epochy.

 

Budúcnosť…

Október je pre mňa mesiacom budúcnosti z dvoch uhlov pohľadu, nejdem analyzovať ani jeden. Na prvý sa budem len dívať, je to v rukách Zámeru sveta – a druhý, môj, už sa konštelačne skladá, postupne to prijímam a upokojujem sa. Práve mi došlo, čo ma zbavuje strachu – „dotyk cez hranicu času“. Viac o tom neprezradím, pozrime sa radšej na zajtrajšok.

Pohľad do krátkodobej budúcnosti hovorí, že vývrtka počasia pokazila zajtrajšiu revúcku „Hubertku“. Škoda, po prvý raz od jej vzniku má zajtra liať, moja najmladšia dcéra tam mala jazdiť, a ja s najstaršou dcérou sme chceli ísť zažiť tú úžasnú atmosféru. Aj by som im skúsila šamansky poprosiť Zámer sveta o pekné počasie, ale predvčerom som posielala balíčky energie našej chorej mačke Murke, až kým som neskončila s ťažkým zápalom priedušiek a ATB. Hoci energia sa vrátila a ťažkosti zmizli, ATB beriem. Nebudem riskovať teraz ďalší prepad energie. Teším sa aj na nedeľňajšiu popradskú konštelačku.

 

Záverom…

Len tak, mimochodom – ako sa v nás prelína to minulé, prítomné i budúce…

 

 

Elena 4.10.2019

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8937239x
Priemerná čítanosť článkov: 3146x

Kategórie