Založ si blog

Plamenne 7. – Objatie Vianoc. . .

Ulice miest a dedín sa rozžiarili tisíckami svetielok v štýle kolotoče a strelnice. Kuriéri uštvane doručujú zásielky už aj cez víkendy. Ľudia v obchoďáku tlačili dnes pred sebou vrchovato naplnené nákupné vozíky. Ach, pozrite, vysypalo sa tu vrece s autami Mikulášovi, povedal mi milý starší pán, keď sme sa stretli v meste pri nákupoch. Hm, keby len s autami, aj s ľuďmi určite odpovedala som mu, lebo som odstála hodne dlhý radu v mäsiarni na údenú šunku, po ktorej túžila najmladšia dcéra. Čas Vianoc skrátka na Slovensko prišiel…

Táto krajina nepôsobí vianočne – fascinovane som si to vravela už v utorok cestou do Žiaru nad Hronom. Ale to sme tu v horách mali ešte sneh. Veď aj teraz máme, ale už len nesúvislú vrstvu – dážď klope i v tejto chvíli na rímsy, tak nevianočne (no cítim, že na Vianoce tu bude bielo – a ja sa intuíciou riadim hodne).

Kam nás posúvajú Vianoce?

  • K oddychu? Podaktorí mi zaoponujú, že je vyčerpávajúce byť v kolotoči predvianočného zhonu. Ja ho tak nevnímam, lebo darčeky nakupujem v predstihu počas roka, okna umývam i periem záclony každý mesiac, a keďže Vianoce trávim len s dvomi dcérami, tak pečiem len jeden koláč a niečo slané priebežne, keď sa zje. Teším sa na tých pár dní pomalšieho tempa života, doma a doma.
  • K láskavosti? Neviem, premieľam veci z minulosti, a čoraz jasnejšie si uvedomujem, že tí láskaví sú láskaví počas celého roka, a tí ďalší sa na chvíľu na láskavosť len hrajú, tiež ako sem-tam počas celého roka. Nemám rada pretvárky a faloš, dala by som ich na mojej stupnici „fuj, nie“ ešte pred pavúky.
  • K putám? Ku uvedomeniu si sily rodiny a dôležitosti blízkych ľudí, generačnej prepojenosti, hodnoty lásky? No áno, o tom sú pre mňa Vianoce moc a moc. A možno je to ako s tou láskavosťou – že záväzky si treba ctiť celoročne, vzťahy budovať deň za dňom.
  • K čomu ešte?

Neviem čo by ste si tam ešte doplnili vy, ale prezradím vám, že mňa Vianoce symbolicky posúvajú v srdci k zázračnu. Iluzívne vtedy idem celým tým obdobím adventu s radostným očakávaním vianočného večera, jeho zlatisto-iskrivej atmosféry a pohody. Jedným okom vyzerám i teraz, vo veku už rozhodne nie detskom, či nevidieť na oblohe letiace sane Mikuláša, alebo nepočuť kradmý krok Ježiška s darčekmi. Jedna z nádherných spomienok pre mňa je ako som s našimi deťmi už pod vplyvom „moderne vychovávaných spolužiakov“ prinajmenšom váhajúcimi nad tým, či predsa len Ježiško chodí a existuje, vyzerala na okne spálne v prednohorskom tichu a tme Ježiška. Dlho bola tma, deti chceli odísť. Počkajte, má toho veľa, každý chce dnes darček povedala som im. A tak sme čakali – potom sa zrazu ukázalo svetielko v diaľke – deti sa rozkričali nadšene, a utekali do obývačky, kde medzičasom oco pripravil darčeky. Svetielko v diaľke, ktoré sa pohybovalo – to boli ešte časy s kuričom, ktorý obchádzal bytovky a prikladal – a tak mu i takto teraz ďakujem, ako mojim deťom aspoň o rok predĺžil tú zázračnosť viery v Ježiška.

Filozofovala som o tom všetkom pre mňa s Vianocami prepojenom v duchu v sobotu, keď najmladšie dieťa zdobilo stromček. Živicou rozvoniavajúci živý stromček sme nahradili už pred rokmi ekologicky aj prakticky stromčekom umelým. Môj predvianočný návrh „dáme živý stromček“ dcéry pohoršene odmietli – veď zahynie, a padá z neho ihličie. Rezignovala som, umelák stojí v obývačke – a potom som v sobotu večer čítala článok, ako je lepšie ten živý stromček dať

https://www.odpady-portal.sk/Dokument/105028/aky-vianocny-stromcek-je-ekologickejsi-zivy-alebo-umely.aspx

a dokonca to radí aj MŽP SR

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/zivy-umely-stromcek-slovaci-volba-je-jednoznacna-radi-ministerstvo

Keďže som detailista, dočítala som sa na internete i to, že ho majú živý každý rok, minimálne od roku 2012

https://www.topky.sk/gl/166230/1178082/Suboj-ministerstiev-o-najkrajsi-vianocny-stromcek–Modry-provokater-v-zaplave-cervenej-

a v roku 2016 ho dokonca mali  zasadený v kvetináči.

Pravdou je, že náš umelák už presiahol tých pár rokov, aby sa jeho životnosť oplatila, no i tak vetvičky vo váze sú len náplasťou. Chýbajú mi tie Vianoce z čias starého otca, s veľkým živým vianočným stromom. Nie je to len o spomienkach, ale aj o bilancii – ozajstnosť je pre mňa nielen vianočne dôležitá.

No áno, Vianoce sú pre mňa aj o ozajstnosti, akoby nám sťahovali masku z tváre, zo srdca, z duše.  Sú o uvedomení si toho, že navzácnejšie dary nedostávame na Vianoce, ale že nám ich dáva život deň za dňom.

 

Vianočnie.

A čas sa mení na zlato,

ten kto chce krásne dary s tým zvianočnením nedá to,

sneh síce krajinu  k vianociam nebieli,

zato však chránia svet krídlami anjeli,

nad trblet svetielok je svetlo v nás,

ak srdcom žijeme vianočný čas…

 

 

Elena    23.12.2019

 

 

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302224x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív