Založ si blog

Plamenne 9. – Dobro v nás. . .

Vianoce nás objímajú upokojujúco a nežne a my im otvárame svoje srdcia. Šepkajú nám príbehy o dobre – toľko ho môžeme v týchto dňoch vidieť. Politici navštevujú nemocnice, hasičov, dávajú kapustnicu bezdomovcom, nemocniciam práčky a sušičky, podaktorí ľudia láskavo rozdávajú balíčky sociálne odkázaným rodinám a chorým deťom, pomáhajú niekomu..

Ja som našla láskavých ľudí už minulý týždeň – priznám sa, že sa mi podarilo odbiť rúčku na obľúbenom hrnčeku môjho najmladšieho dieťaťa. Hrnček už nebolo možné objednať. Lepenie a premaľovanie rúčky bolo katastrofálnym nápadom (i môj Macko Uško onemel, keď videl ako som to dopatlala a tak som ju znovu odbila – nech aspoň nádobka na drobnosti, alebo kvetináčik z toho bude). no pôvodný predajca mi pomohol s kontaktom na terajšieho predajcu, a ten promptne vyrobil hrnček aj poslal. K tej ich láskavosti – nebude to len Vianocami u nich, lebo v tom istom čase som kontaktovala i firmy s vchodovými dverami, a tam som teda nepochodila, všetci dovolenkujú do siedmeho minimálne.

 

Najviac ma dojalo, ako chorým deťom zdravotní klauni vyčarujú úsmev na tvári – vidieť ako veľa toho už tieto deti prežili a potom im náhle prežiari tvár úsmev. No jasné, po dlhej dobe som pozerala televízne správy.

Dojímavý bol aj jeden z mojich vianočných darčekov – kniha o príbehom šírení dobra a o jednom psovi, ktorý sa volá Gump – a ako hovorí podtitul tej knihy – naučil ľudí žiť. V závere knihy sú aj príbehy skutočných psíkov, také bolestno-radostné,  lebo stretli nakoniec láskavých ľudí – knihu som hneď do neskorej noci čítala a poplakala som si pritom. Lebo utrpenie zvierat nie je o nič menšie ako utrpenie ľudí, a sú často bezmocné voči ľudskej bezohľadnosti a krutosti.

Hej, i sviatkami preráža kde-tu utrpenie, ľudia myslia na svojich blízkych, ktorí tu už s nami nie sú. A deje sa kadečo zlé. Ktosi dobil starého pána deň pred Vianocami v Prešove, i počas sviatkov sa stávajú havárie, ľudí odvážajú sanitky do nemocnice, kadečo sa stane. A ja si nemyslím, že by sme sa mali veseliť tak, že sa úplne otočíme utrpeniu iných chrbtom a budeme sa tváriť radostne – lebo súčasťou plného života je podľa mňa i schopnosť súcitu. Len slzy robia radosť žiarivejšou, mať na tvári stále úsmev a taký ten presladene optimistický prístup nie je podľa mňa o ozajstnosti života.

Vianoce sú aj o spomalení každodenného tempa, vnímate to tiež tak intenzívne? Ja som dokonca večer aj film o poslednom bohatierovi a film Kráľovské Vianoce  videla – a po dlhej dobe som háčkovala. Máme úžasného suseda, každý rok dáva vianočné balíčky k dverám všetkým v bytovke -a tak si predstavte, že jemu doniesol Ježiško háčkovanú predložku pred dvere – síce s miernym oneskorením, ale predsa.

A tie filmy k tomu boli super, oba tak šťastnoláskovo končili, až som si povedala, že na to je dobré občas sledovať televíziu, aby človek veril, že existuje taká pravá láska kdesi určite aj v realite. Je super občas si pozrieť takýto film, povedala som si v duchu, lebo je pravdou, že sú to jediné filmy okrem predvčerajšej dračej nevesty, ktoré som v tomto roku videla. Dokážem sa do filmu ponoriť a prežívam ho naplno.

Akurát reklamy ma vracali k realite – alkohol sa v nich objavil hádam desaťkrát, A tak komerčný duch prerážal vianočnou idylkou. To ako vážne televízie aspoň na vianočné sviatky si nedokážu takéto reklamy odpustiť?

Jedinečnosť vianočných sviatkov pre každého z nás je zrejmá – máme svoj balíček hodnôt s nimi spojený, svoju predstavu o „ideálnych Vianociach“,svoje obľúbené jedlá – presnejšie vlastný a osobitý spôsob ich prípravy (veď kapustníc i šalátov je nepreberné množstvo), aj svoj spôsob trávenia Vianoc. Niektorí chodia mimo domova, na dovolenky, dokonca „do leta“ – nie, pre mňa by to nebolo ono, mám rada ozajstnosť a potrebujem cez Vianoce cítiť hlboké korene domova. Nepotrebujem drahé a luxusné veci, ale chcem jedinečnosť,a ozajstnosť – nevymenila by som preto za nič túto vianočnú ružu. Preskákala už kadečo – bola dolámaná na začiatku kvitnutia pred dvomi či tromi rokmi?), napriek tomu začala kvitnúť tou jedinou zvyšnou vetvičkou, a kvitla do augusta. teraz kvitne znovu, a dokonca aj ten malý úlomok len tak zapichnutý do kvetináča spôsobom „máš šancu prežiť, ak chceš“. Má preto zvláštny tvar, je jedinečne sfarbená, nie tak sýtofarebne komerčne. Nič ju nezlomilo.

Táto vianočná ruža nám umožňuje stretnúť sa s odvahou, nádejou a ozajstnosťou,  dotýkať sa života v jeho pravej podstate, pretože o tom všetkom podľa mňa sú i Vianoce.

 

 

Elena   27.12.2019

 

,

 

 

 

 

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8937534x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie