Založ si blog

Odpovede 5. – Takto by to vedel riadiť aj náš kocúr. . .

Otrasnú situáciu v slovenskom zdravotníctve pomenovala záchranárka.

Týka sa záchrannej služby v oblasti RZP  pri prevoze sanitkou bez lekára.

Podrobnosti o tom prináša článok .

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/skusena-zachranarka-sokuje-otvorenej-spovedi-vaznym-urazom-chodia-aj-amateri

Uvádza vyjadrenie záchranárky, že:

V bratislavskej záchranke, kde pracuje, sa podľa nej bežne stáva, že prijmú vodičov, ktorí vozia bagety alebo jazdia v kamióne. „Máme veľa kolegov, ktorí nespĺňajú podmienku odbornej spôsobilosti v zmysle zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a nariadenia vlády. Vodiči nemajú získanú odbornú spôsobilosť na výkon odborných pracovných činností. Zákon sa porušuje.“

Podľa nej nám „zachraňujú životy“ vodiči rozvážajúci bagety či jazdiaci na kamióne. Zákon je dlhodobo porušovaný, najmenej desať rokov.

Nikto toto porušovanie zákona nekontroluje, nikto nemá ani predstavu, koľko ľudí zomrie preto, že mu neposkytli tú starostlivosť, akú mali v rámci RZP poskytnúť – lebo zachraňovať život a voziť bagety sú diametrálne odlišné činnosti.

 

Chýba nielen dodržiavanie zákona, ale aj systémové riadenie…

Nikto u nás systematicky nesleduje štatistiky o pochybeniach v zdravotníctve a ich riešení, nikto nevyvodzuje systematicky zodpovednosť a chýba poučenie v rámci systému. Za toto predsa musí byť niekto zodpovedný – a ak nedostatočne kontroluje a neriadi systematicky, potom by mali byť vyvodzované aj dôsledky. A nielen také, že dotyčný odíde z funkcie, no aj trestno-právne následky.

Ale to sú len moje reči, lebo v skutočnosti sa pri neschopnosti tých, ktorí by to tu mali efektívne riadiť, nedeje vôbec nič. Mnohí ani z funkcie neodstúpia, a veď načo? A tí, ktorí odstúpia, sa pohybujú ako v hre „škatule, škatule, hýbte sa“ – a idú z jedného teplého fleku na druhý. Poviem vám, skutočne i náš kocúr by lepšie riadil spoločnosť, ako podaktorí na to určení „odborníci“ na jej čele.

A my namiesto toho, aby sme riešili všetky tie veľké darebáčiny, čítame si prázdne reči v článkoch a doťahujeme sa v blogoch o hlúpostiach, ktoré povedal nejaký politik a ten druhý politik, a ktorý z nich povedal väčšiu hlúposť…

Neviem, naozaj neviem, čo to s nami je, keď si na svoje čelo volíme dookola kadejakých gaunerov, keď sa im dávame klamať a využívať. Keď im dovoľujeme, aby nivočili nielen našu budúcnosť, ale aj budúcnosť našich detí a ďalších generácií. Sme takí naivní, ľahostajní, zaslepení, alebo čo???? Je mi z toho smutno. Tá moja iluzívno-idealistická predstava o svete , v ktorom by sme sa všetci správali čestne (veď stačí, aby sme sa každý čestne správali sami za seba deň za dňom) sa rozbíja o slovenskú realitu.

 

A hej, hej, hej – postojte, pozrime sa pravdivo – nie je to len o tých veľkých gauneroch vo vláde, o ktorých tak radi čítame či počúvame v médiách špinavosti. Hora špiny sa valí i našim každodenným životom. Lumpi ochotní obkradnúť i zomierajúceho či mŕtveho. Gauneri vytĺkajúci od chorých ľudí všetky možné aj nemožné poplatky. Zlodeji okrádajúci na váhe, či prebaľujúci tovar po záruke do nových obalov. Šlápoty bez morálky, ktoré sa vláčia so ženatými chlapmi, bez ohľadu voči iným. Je o o tom, že sa niektorí z nás nesprávajú čestne. Že im chýbajú morálne hranice. Nie je to o tom, že „sme ľudia, tak robíme chyby“, ako poniektorí radi argumentujú, lebo nie je ľudské klamať, ubližovať iným a správať sa bezohľadne. Práve naopak, ľudské je správať sa čestne, zodpovedne a ohľaduplne, nie?

Neviem, čo tak kriví tých, ktorí nie sú schopní správať sa čestne – či je to rodičovská výchova a vzor rodiny, či životné situácie niektoré nimi zažívané ich tak poznačia, alebo čo ich tak kriví.

Morálka tejto spoločnosti je žalostná. Málokedy už čítam diskusie na sociálnych sieťach, no pri niektorých diskusných príspevkoch mám pocit, že nedopatrením sa ešte nedostali ku pre nich urgentne nutnej pomoci psychiatra.

A tak narážame na nečestnosť vo veľkom i v malom, znovu a znovu, každodenné. Stáva sa to normou, zvykom, niečím nad čím rezignujeme, a prestávame veriť v možnosť nápravy. Lebo „veď sme ľudia, je pre nás normálne robiť chyby“ – pod vlajočkou tohto sloganu môžeme klamať a robiť darebáčiny dookola…

Neviem, ako máme vyjsť z toho bludného kruhu vonku. Lebo tí, ktorí sa správajú čestne, sú po čase znechutení a strácajú ochotu dôverovať komukoľvek.  Oprávnene.

Exupéryovské krédo, že vládca dáva zmysel dianiu v spoločnosti, sa v našich novodobých dejinách akosi prirýchlo vytratilo.

Nie, nie, my nestaviame citadelu, ale bordel…

 

 

Elena   17.2.2020

 

 

P.S.: Devana, ďakujem za upozornenie – my, matky OLP, sme nadstranícke. Niektoré z mamičiek našej skupiny sa šli postaviť k tomu podujatiu, lebo je potrebné podporiť hlas tých štyroch matiek, čo bojujú za život pre svoje deti. Všetci by sme mali zomknúť sily, lebo ktosi tu kradne naše zdravotné odvody, ničí zdravie a životy. Lekári otvorene na svojej konferencii vykladajú, že ich etika nezaujíma.Vypočujte si tú nahrávku zo stretnutia lekárov, a spravte si názor sami. https://www.facebook.com/lekarskakomora/videos/535360330711283/

A my sa len mlčky dívame – ľudia, dokedy???

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987239x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie