Založ si blog

Krvou srdca 2. – Múdrosť Indiánov. ..

Keď v živote niečo hľadáme, vždy nám smer ukazuje to, čomu veríme, naša životná filozofia. Z nej čerpáme svoju životnú silu, aj spôsob, akým a kam kráčame.

Je mi blízka indiánska filozofia. Tak o tom dnes.

 

Indiánsku báseň mám na facebooku už roky.  Ukazuje nám, ako spoznáme ľudí, ktorých stojí za to poznať. Vypovedá ako o podstatných veciach v živote o odvahe, schopnosti žiť bez predsudkov a byť pravdivý,  o skúsenosti s bolesťou a  schopnosti hlbokých citov,  o zodpovednosti, nádeji a súlade so sebou. „Chci vědět, co tě podrží zevnitř, když už se všechno ostatní zřítilo…“ hovorí tá báseň. To je fakt, presne to by som chcela vedieť o človeku, ktorému by som dôverovala.

Sú to silné veci, nie stavané na dnešný svet, v ktorom letia rýchle autá a dobré postavenie,  prachy a „byť in“, upravená fasáda, za ktorú pre istotu nevidno. Nie sme niekedy pravdiví ani sami k sebe, nie to ešte k iným. Žijeme moderne, náhlivo a povrchne. Indiáni bojovali o prežitie, a tak museli pochopiť čisté pravdy o živote oveľa skôr ako my, žijúci v relatívnom dostatku a popletení konzumom všetkého druhu.

Dnes rozumiem hlbokú pravdivosť a životnú múdrosť ukrytú v tej indiánskej básni. Som človek dávnych čias hodnotovo, osobnostne introvert a život ma viedol kamenistými cestami. Pokladám za dôležitú životnú skúsenosť prejsť ťažkými časmi – poznať zradu. Ak sa voči nám niekto zachová nečestne, tak nám len ukázal, že dôvera nie je namieste. Bývame pričasto slepí a hluchí voči prírode i sami voči sebe. Nemáme dôveru voči Zámeru sveta, a neriadime sa intuíciou. Plácame sa pridlho v problémových vzťahoch, lebo si nevieme spraviť zdravú hranicu ochrany seba samého. Pokladám za cennú skúsenosť zažiť stratu. Lebo to nás naučí súcitnosti. Človeku, na ktorom mi záleží, by som povedala – súcitím s Tebou, no neľutujem Ťa. Keby som ťa ľutovala, tvárila by som sa, že som lepšia ako Ty, a tak to necítim, A prestaň sa ľutovať aj Ty – lebo len ak vystúpime z role obete, začneme kráčať dospelo. 

Za dôležitú pokladám schopnosť prejsť ťažkými časmi a zostať radostný, otvorený vnútorne okamihom zázračna všednosti – byť schopný cítiť závan vetra na tvári a tešiť sa z dúhovej kvapky rosy pri východe slnka. Stáť pevne s úctou ku každodennosti a nedať sa zlákať mačacím zlatom. Nebyť na predaj, žiadnym spôsobom. Niekedy si v tejto spoločnosti kladiem otázku, kedy vypredajú tých, ktorých si možno kúpiť. Nuž, zrejme nikdy – a niektorí sú vo výpredajových zľavách zrejme celoživotne.

Práve to, čím som prešla, mi pomohlo ujasniť si, že tie v živote najcennejšie veci sú jednoduché. Aj pravda je jednoduchá, to len my sami si komplikujeme život neschopnosťou si ju priznať. Indiáni boli múdri – žili v láske ku pravde, prírode, pravým hodnotám života. Ak robíme veci srdcom – tie pravé veci a s plným nasadením,  tak žijeme zmysluplne.

Hej, dnes je výročie konca svetovej vojny.  Indiáni hovoria, že náš život je hlboko prepojený so vzťahmi – aj k blízkym ľuďom, pravdaže, či ku našim predkom, no aj k Nebu, Zemi, zvieratám a rastlinám, kameňom, ku všetkým živým bytostiam. Celý vesmír je živý, majú k životu úctu. Hovoria, že žiadna vojna nie je o vyriešení problému, zabíjanie ľudí nie je spôsobom, ktorý by to riešil.

Na pamiatku všetkým, ktorí v tej vojne zomreli. A  na pamiatku všetkým vojakom, ktorí v tej vojne položili životy za našu slobodu. https://www.youtube.com/watch?v=tMRGWNY3Dvo

Nie, žiadna vojna nie je riešením problému. A zbrojenie nie je cesta k mieru.

 

 

Elena    8.5.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9002743x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie