Založ si blog

Hej, hej 2. -Groše sú tri. . .

V rozprávke sú groše tri, aj ruky sú tri -dieťa – rodič a starý rodič.

V slovenskej realite natiahnutých rúk je viacej. A čo k rozprávke pridá Krajniakov návrh, aby prispievali deti na dôchodky svojim rodičom?

To je podstata môjho dnešného blogu.

 

Tému som riešila už nedávno v blogu o tom, čo Krajniak naozaj povedal návrhom.

Lebo mnoho ľudí pochopilo jeho vyjadrenie tak, že by mali z platu dávať rodičom ešte navyše.

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/06/02/slnko-v-dusi-9-co-povedal-krajniak-o-dochodkoch-naozaj/

 

Tri groše…

Dávame sebe, svojim deťom a rodičom – taká solidarita je spomenutá v rozprávke o troch grošoch, ktoré delíme.

Lenže nás zosolidarizovali akosi priveľmi – solidarizujeme s inými ľuďmi, presnejšie s hŕbou iných ľudí rôzneho druhu. Solidarizujeme v sociálnom i zdravotnom poistení, formou rôznych príspevkov a  čo ja viem ako ešte. Solidarizujeme s nezamestnanými, väzňami, bezdetnými, migrantmi, krachujúcimi krajinami, no asi by sme dlho menovali. A to hlavne s tými, ktorí s nami nesolidarizujú nijako.

Nemám námietky pomáhať ľuďom s postihnutím, či závažnou chorobou – o tom niet čo debatovať. Ale ak v solidarizovaní zostaneme len u nás – starať sa po celé roky o skupiny nezamestnaných špekulantov, ktorí nezoberú hocijakú prácu, aby uživili seba a svoje rodiny, lebo je pohodlné žiť v štýle „veď nám dajú, veď sa postarajú“, je scestné. Rovnako aj solidarizovať s tými, ktorí si na dôchodky platili minimálnu sumu a teraz sa tvárime, že oni sú tí chudáci s najnižšími dôchodkami, s ktorými treba solidarizovať najviac – na úkor tých, čo poctivo platili celoživotne odvody ako zamestnanci v potrebnej výške.

 

Pre istú skupinu ľudí je solidárny systém nepochybne výhodný – pre tých, ktorí z neho berú.

Horšie je to s tými, ktorí do neho musia vkladať. Lebo viac ako pol dňa z každého dňa pracovať desaťročia „solidárne“, je podľa mňa viac ako dosť.

A je faktom, že viac solidarity poskytujú rodičia, ktorí pracujú. Lebo

  • solidarizujú  prácou – na rozdiel od rodičov nezamestnaných,
  • aj výchovou detí, na rozdiel od bezdetných.

Pokladám preto za spravodlivé, aby štát pracujúcim rodičom zohľadnil tieto ich dve práce – pracovnú činnosť, aj výchovu detí. Za predpokladu, že tie deti pracujú a vytvárajú tak hodnoty pre spoločnosť.

Bolo by správne, aby každé pracujúce dieťa mohlo dať svojmu rodičov polovicu odvodov, ktorými prispieva do sociálneho poistenia.b Tým spolsočnosť doocení aj to, že niekto vychová dieťa a aj to, že mu dá vzdelanie – lebo financovať vysokoškoláka dnes nie je maličkosť.

 

Rodičov odmeniť spravodlivo…

Čas od času sa myšlienka, aby pracujúce deti časť dôchodkových odvodov mohli poukázať svojim rodičom, v nejakej podobe objavuje v rôznych krajinách už dlho. Návrhy padajú v tomto smere najmä od konzervatívne ladených politikov, ktorí tým chcú zdôrazniť význam rodiny a motiváciu mať deti.

U nás ju už v roku 2011 navrhovali Palko a jeho kolegovia, viac o tom nájdete napríklad tu

https://poistovne.sk/22255-sk/palko-navrhuje-rodicovsky-bonus-k-dochodku.php

Ekonomický dosah rodičovstva a demografie je podľa Palka veľkou témou pre budúcnosť, keďže rodičovstvo má podľa neho dlhodobý zásadný celospoločenský ekonomický rozmer. „Rodičovstvo je pre ekonomiku alfou a omegou,“ povedal Palko. Súčasný dôchodkový systém je podľa Palka k rodičom nespravodlivý tým, že nezohľadňuje výchovu detí ako budúcej pracovnej sily, bez ktorej by v budúcnosti žiadna ekonomika nebola.

Výchova dieťaťa z pohľadu dnešných rodičov znamená podľa nominanta na post ekonomického podpredsedu hnutia Milana Krajniaka mínus milión korún, avšak každý pracujúci človek, ktorého rodičia vychovajú, odvedie na daniach počas života minimálne 2,1 mil. Sk. „Tvrdíme, že je spravodlivé aj ekonomicky výhodné, aby štát rodičom počas penzie vyplatil rodičovský bonus milión korún za každé dieťa, ktoré vychovali a ktoré bude pracovať,“ povedal Krajniak s tým, že by to mala byť refundácia nákladov, ktoré rodičia mali s výchovou dieťaťa do jeho 20 rokov. Opatrenie by sa malo týkať aktuálnych rodičov. Pre rodičov, ktorí už deti vychovali, počíta návrh s bonusom tisíc korún mesačne za každé vychované pracujúce dieťa. Z krátkodobého hľadiska znamenajú tieto návrhy podľa Krajniaka nároky na štátny rozpočet 5 až 7 mld. Sk, z dlhodobého hľadiska by mali byť rozpočtovo neutrálne.

Výška bonusu bude podľa Palka závislá od toho, koľko odvedú pracujúce deti na odvodoch. Zneužívanie opatrenia podľa Krajniaka nehrozí. „Pre každého rodiča by bolo výhodné, aby navádzal deti pracovať,“ dodal Krajniak s tým, že aj investované prostriedky štátu sa v perspektíve „bohato vrátia“.

 

Je podľa mňa správne a spravodlivé, že by dostali rodičia takýto príplatok…

Ale už vyšiel článok, v ktorom má návrh oponentov. Lebo solidarita by krívala…

https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/553778-penzie-sa-budu-menit-platit-ich-maju-svojim-rodicom-aj-deti/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

Sociologicka Kusá sa v ňom vyjadruje, že

zo zmeny systému budú profitovať predovšetkým matky s viacerými deťmi, upozorňuje Kusá.

A prečo by nemali, pani Kusá? Pomenujme veci na rovinu ešte raz – súčasný systém zneužíva práve viacdetných pracujúcich rodičov, ktorí vychovajú vzdelané a následne pracujúce deti. Robí to už dlho, ale to neznamená, že je to správne a že by to malo takto pokračovať.

Pani sociologička zabudla doanalyzovať, že tí viacdetní rodičia, ktorí vychovali vzdelané a následne pracujúce deti, musia do nich investovať peniaze, čas a energiu. A musia to zvládnuť sami

  • azda im príde domov požehliť alebo oprať nejaká bezdetná pani? Alebo im azda nakúpi a prinesie s tým, že veď vaše deti ma raz budú živiť? Nie – chodí spokojne na dovolenky, užíva si život, oddychuje v čase, kedy viacdetná pracujúca matka po príchode z práce má druhú prácu – varí, perie, upratuje, učí sa s deťmi, hrá sa s nimi.
  • a rovnako matka, ktorá sa stará o deti a nepracuje popri tom – príde zamestnanej matke povysávať byt, alebo umyť okná? Určite nie, veď prečo by mala s ňou solidarizovať – sú to jej deti, nech sa stará.

Lenže o hodnotu, ktoré tie deti vytvoria, by sa už deliť s tou pracujúcou matkou chceli. 

Článok uvádza tiež, že

o tom, či zmena ublíži bezdetným ľuďom, minister mlčí. Je totiž zrejmé, že ľudí bez detí sa takáto reforma dôchodkov nedotkne len v prípade symbolickej zmeny. Systém by sa tak musel upraviť len kozmeticky. „V dôchodkovom systéme sú len jedny peniaze, a keď niekomu pridáte, druhému musíte zobrať,“ dodala Kusá. To sa podľa nej nestane iba v prípade zvýšenia odvodov.

Prečo by sa systém mal upraviť len kozmeticky???!! Aby pretrvávalo zneužívanie viacdetných pracujúcich rodičov? A iní z neho len pohodlne ťažili na úkor nich?

Prečo by sa nemala zvýšiť zásluhovosť? Pomenujme veci na rovinu ešte raz – súčasný systém zneužíva práve viacdetných pracujúcich rodičov, ktorí vychovajú vzdelané a následne pracujúce deti.

 

Stačí si položiť otázku – kto by dostal v takomto prípade, ak by sa zaviedol príplatok pre rodičov „za dobrú výchovu“ viac a kto menej?

S deťmi solidarizujú ich rodičia, venujú im čas, energiu, peniaze. Prečo očakávajú od tých detí rovnaké solidarizovanie, aké majú dostať ich rodičia- aj cudzí nesolidarizujúci ľudia? Bezdetný len pracuje, nezamestnaný rodič len vychováva deti – pracujúci rodič robí pre spoločnosť dve veci.

Menej by dostali tí, ktorí namiesto pracujúcich detí vychovávajú kriminálnikov a asociálov. Menej by dostali aj ľudia bezdetní.

 

 

Namieste je teda otázka – a zásadná – od ktorej by sme sa mali v každom solidárnom systéme odraziť – koľko si do neho vložil, keď z neho chceš vyberať? Lebo systém, v ktorom jedni vkladajú a druhú len berú nie je o solidarizovaní (to má byť vzájomnou pomocou), ale o charite.

Každý solidárny systém má problém s vkladmi, nie s výbermi – vyberačov by sme mali ajajaj. Ale kto bude do neho vkladať – a koľko – to je základný problém.

Odborníci tvrdia, že systém je funkčný, len ak je dostatočne spravodlivý. Ak v ňom niektorí podstatne viac dávajú, iní len berú a chýba vzájomnosť, potom dochádza ku narušeniu súdržnosti, sociálnej kohézie.

Tento systém bol nespravodlivo preklopený v neprospech viacdetných pracujúcich rodičov už pridlho.

 

Elena 10.6.2020

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004218x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie