Založ si blog

Dúhovanie 6. – Predstava podnikania na spôsob niektorých zdravotných poisťovní. . .

Súdny dvor vo svojom rozsudku z 11.6.2020 jednak zrušil napadnuté rozhodnutie Všeobecného súdu a jednak aj sám rozhodol o žalobných dôvodoch vznesených Dôverou pred Všeobecným súdom a rozhodol tak, že žalobu Dôvery zamieta. Definitívne sa tým potvrdilo rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, ktoré nekonštatovalo porušenie pravidiel štátnej pomoci zo strany Slovenskej republiky. 

https://www.justice.gov.sk/Stranky/aktualitadetail.aspx?announcementID=2861

 Súdny dvor tým definitívne ukončil niekoľko rokov trvajúci a príslušnými súdnymi inštanciami Európskej únie prejednávaný právny spor medzi dvoma slovenskými súkromnými zdravotnými poisťovňami na jednej strane a Slovenskou republikou a Európskou komisiou na strane druhej.

 

Je to veľká vec, ktorá by mala byť výdatne medializovaná.

Ale až tak nie je. Ktovie prečo? Mohli by sme dať nejaké tipy o vlastníctve médií a tým aj ich zjavnej objektivite, však?

Šlo v spomenutom súdnom spore medzi Slovenskou republikou a súkromnými zdravotnými poisťovňami o to, že v rokoch 2007 a 2011 štát dofinancoval štátnu zdravotnú poisťovňu VšZP a Spoločnú zdravotnú poisťovňu. Súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera tvrdila, že  poskytnutím finančnej pomoci len štátnym poisťovniam, pričom súkromníkov nechal tak, „vytvoril nesolidárne podnikateľské prostredie“.

Súdny dvor rozhodol, že slovenský systém povinného zdravotného poistenia sleduje sociálny cieľ a uplatňuje zásadu solidarity pod dohľadom štátu a tým pádom pomoc štátu. Týmto sa potvrdilo rozhodnutie Európskej komisie z roku 2014, ktoré nekonštatovalo žiadne porušenie pravidiel štátnej pomoci zo strany Slovenskej republiky.

 

Skutočne neviem, kde čerpali takú predstavu,

že by súkromné podnikanie mal dotovať štát, presnejšie my všetci občania Slovenska, s ktorými sa o svoje zisky nedelia.

A tie zisky rozhodne nie sú malé. Finstat uvádza, že napríklad v roku 2018 zdravotná poisťovňa Dôvera zvýšila svoj zisk o 109% na 35, 54 milióna eur

https://finstat.sk/35942436

V roku 2019 tiež mala zisk 35, 5 milióna eur.

A je to tá istá zdravotná poisťovňa Dôvera, ktorá v roku 2012 mala zisk 47, 5 milióna eur. Neboli teda ani v biede, na pokraji krachu, aby naťahovali ruky po „pomoci“ od občanov. Práve naopak, mali vysoké zisky. Nuž, tomu ja hovorím nenažranosť ťažkého stupňa. 

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/06/08/dnes-68-ryzovisko-alias-aj-tento-raz-ma-fico-pravdu/

Podľa údajov zo správy ÚDZS len za roky 2006 až 2011 mali súkromné zdravotné poisťovne zisk 558, 6 milióna eur (t. j. vyše pol miliardy eur. Pre tých, čo ešte stále rátate v korunách – ide o 10,5 miliardy slovenských korún!). Náklady na prevádzku za ten čas boli ďalších 350 miliónov eur. Z rôznych medializovaných údajov môžeme zistiť, že za rok 2012 spoločný zisk zdravotných poisťovní bol až 90 miliónov eur a oproti roku 2011 tento zisk narástol o 36 miliónov eur. Zákon z júna 2012 síce časť ekonomickej renty odstránil, ale i tak je to určite výhodný biznis. A iba samotná prevádzka a správa zdravotných poisťovní za rok 2012 stála 127 miliónov eur, t. j. o 19 miliónov eur viac ako v roku 2011.

 

Ďalší z článkov hrdo hlása,

že všetky tri zdravotné poisťovne u nás dosiahli v roku 2018 zisk dohromady 135 miliónov eur.

https://ekonomika.sme.sk/c/22132212/zdravotne-poistovne-dosiahli-vlani-zisk-vyse-135-milionov-eur.html

Nie som nadšená ani zo zisku štátnej VšZP, lebo na základe oho si ryžuje manažment mastné odmeny. Všetko, čo poisťovniam tvorí zisk, podľa mňa v skutočnosti malo ísť do zdravotníctva na liečbu pacientov.

Iba ten, kto padol na hlavu aspoň dva razy za sebou nechápe, že zisk si tvorí zdravotná poisťovňa z nami odvádzaných zdravotných odvodov. Odvádzame ich nútene, t. j. povinne – všetci tí, ktorí pracujeme. Prosím, prosím, drahá vláda, ustanovte nech aj mne posielajú slovenskí občania peniaze a budem si z nich tvoriť zisk.

Písala som o tom už kadečo. Napríklad

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/10/27/otvorene-2-pytam-sa-otvorene/

Všeličo smrdí v slovenskom zdravotníctve.

Z toho môjho blogu dávam do pozornosti ešte jednu vec – https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2015/06/08/dnes-68-ryzovisko-alias-aj-tento-raz-ma-fico-pravdu/

Čo sa týka plurality zdravotných poisťovní – len tri európske krajiny umožňujú pluralitu zdravotných poisťovní so ziskom, okrem nás len Holandsko a Švajčiarsko, ani v nich však priemerný výnos nie je taký bohapustý ako na Slovensku. Desať európskych krajín má pluralitu zdravotného poistenia, ale bez možnosti tvoriť zisk a ostatné krajiny (až 16 krajín) vystačia s jednou štátnou poisťovňou.

Základné info k pluralite ZP a možnosti zisku nájdete napríklad aj tu

https://lekom.sk/upload/snemy%20SLK/XXVII.%20Snem%20SLK/transformacia_zdravotneho_poistneho_systemu_na_Slovensku_prezident_SNEM_1350898269.pdf

 

Otvorene hovorím, že by sme mali verejne popraviť za vlastizradu tých, ktorí zlegalizovali pluralitu zdravotného poistenia so ziskom u nás. Lebo tie „zisky“ chýbajú v systéme zdravotnej starostlivosti a nám tu zomierajú ľudia, ktorí by mohli žiť.

Verím, že ten čas raz príde.

 

Elena   17.6.2020

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9007237x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie