Založ si blog

Dúhovanie 10. – Dar. . .

Naivný idealista zostanem do konca – ktorý verí, že dobré skutky je potrebné robiť nezištne a že všetci by sme sa mali správať čestne.

Dnes poviem pár slov o tom, prečo je potrebné šíriť dobro nezištne. O jednom silnom príbehu, vlastne o dvoch vám niečo prezradím. A o tom, kto sú falošní proroci a že niektorí majú dar – a nie nákup z obchoďáku…

 

Príbeh českého chlapčeka, ktorý nedostane liek…

Je to silný príbeh. Majú ho rodičia nechať odísť, lekári usúdili. Oni bojujú za svoje dieťa zo všetkých síl – ja som sa  do ich príbehu ponorila bez obvyklej ostražitosti empatika, a pri jeho dočítaní som mala problém sa vôbec nadýchnuť

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/647860/rodice-oliverka-22-mes-ktery-mel-dostat-lek-za-51-milionu-rekli-nam-at-ho-nechame-odejit.html

Nejdem teraz hovoriť o spoločnosti. Ale o amorálnosti farmalobby z môjho pohľadu – ak niekto vytvorí liek, ktorý môže zmeniť život detí alebo zachrániť život ťažko chorým ľuďom, tak tam biznis nemá čo hľadať. Všetky veľké objavy by sa mali posúvať pre dobro ľudstva nezištne.

Lebo zdravie a život má každý iba jeden. A ak niekto dostal od Boha potenciál vytvoriť niečo veľké a užitočné, mal by sa o to podeliť, nie to predávať. Respektíve by za to mal žiadať malú, primeranú cenu, aby to bolo všetkým dostupné.

Liek na SMA, ktorý pomáha po jednorázovej dávke deťom k celoživotnému zlepšeniu kvality ich zdravia a života, by rozhodne nemal stáť milióny eur či dolárov.

 

Príbeh o obdarovaných…

No hej, to je druhý dnešný silný príbeh – prezradím vám, že vám o ňom veľa neprezradím. Poviem iba, že sa s ním spája moja včerajšia cesta. A že sú ľudia, ktorí majú dar od Boha pre dobro iných a sveta. Majú silu a nesnažia sa uchopiť moc, vedia že nie oni to tu riadia. Dokážu účinne bojovať so silami zla.

Človek, s ktorým som  sa včera stretla, koná nezištne. To pokladám za jeden zo znamení veľkého daru a pravosti skutkov. Falošní proroci podľa mňa za dar nadania a schopností nadelených od Boha inkasujú v snahe zbohatnúť na tom. Chamtivosť vždy vedie ku strate schopností, dar je odňatý. Narábať s darom nezištne neznamená dávať všetkým všetko zadarmo, no dôležitý je zámer a primeranosť. Tak to je.

 

Nezištne šíriť dobro…

Nielen tí s veľkým darom by mali dobro šíriť. Deň za dňom môžeme všetci kvapky dobra zanechávať vo svojej stope.

Steinerovu knihu Viera, láska a nádej som čítala včera cestou. Vieru, lásku a nádej pokladá za tri základné sily duše.  Hovorí o láske v zmysle láskavosti, nezištného dávania ako o morálnom slnku sveta, šíri dobro vo svete. Zdôrazňuje v nej potrebu dávania bez očakávania vyrovnania a osohu pre seba, čo dokážu len zrelí ľudia.

Hovorí o význame pravdivosti našich slov a činov. Klamstvo v každej podobe – aj to „z núdze s dobrým úmyslom“ – pokladá za klamstvo, a vidí za ním egoistické úmysly. Súhlasím s ním.

A dodávam, že človeka vždy prezrádzajú jeho skutky.

 

 

Elena  27.6.2020

 

 

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006530x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie