Založ si blog

Keď 8. – Dnes sme mali byť u premiéra . . .

Dnes sme mali byť u premiéra, my mamy Otvoreného listu premiérovi SR, ktorých deti zomreli v dôsledku pochybenia lekárov.

Mali sme tam byť, pravdaže, keby nás premiér pozval.

Pozvanie sme dostali iba od MV SR, no my žiadame o multirezortné stretnutie. Lebo MV SR naozaj v tejto oblasti urobilo kus poctivej práce. Teraz je potrebné pomenovať spoločne problémy, určiť kompetencie a úlohy medzirezortnou spoluprácou.

Dnes ešte veľmi mierne pomenujem súvislosti.

 

Sviečky sa pálili a sľuby sa predvolebne sypali…

Terajší premiér Matovič predvolebne zapaľoval sviečky za obete slovenského zdravotníctva pred Úradom vlády SR. Verejne, protestne.

Mamy z Otvoreného listu premiérovi SR, ktorých deti zomreli vinou lekárov, boli zapáliť sviečky vtedy s ním. Dostali od neho prísľub, že po voľbách sa s matkami stretne a bude sa zaoberať riešením tejto problematiky.

Teraz ani len neodpovedal na opakované žiadosti matiek o zorganizovanie multirezortného stretnutia.

Stretnutie chcelo samostatne zorganizovať MV SR, no v utorok prišlo oznámenie o zrušení stretnutia v dnešnom termíne, nakoľko štátny tajomník, s ktorým by sme sa mali stretnúť, má neodkladnú služobnú cestu. Termín stretnutia sa presúva, otázne je na kedy.

Pritom nemožno s riešením otáľať, lebo situácia obetí je skutočne zúfalá.

 

Krvavé stopy na ceste utrpenia…

Situácia obetí pochybení zdravotníkov je v tomto štáte zlá, bezprávna. Pritom ide o ľudí, ktorí kvôli chybe lekára utrpeli závažnú stratu – smrť blízkeho alebo trvalé poškodenie vlastného zdravia. Spoločnosť by mala stáť na ich strane a pomôcť im doriešiť vec spravodlivo.

Riešenie situácie sa vlečie po celé roky, aj desaťročia – ako som spomenula v blogu o pani Anne, ktorá za spravodlivosťou pre svojho mŕtveho manžela kráča už viac ako štvrťstoročie.

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/05/14/draci-dych-8-pani-anna-a/

alebo v blogu

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2019/12/18/hrejivo-10-stvrtstorocie/

Obetí pochybení lekárov pritom u nás pribúda, naše rady sa rozrastajú. Čoraz viac ľudí hľadá spravodlivosť pre svojich mŕtvych blízkych cez trestné  oznámenie a súdne konania.

Tu sú naši blízki – tých, ktorí sme v mene všetkých obetí boli ochotní príbehy medializovať

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2020/04/10/cesta-7-my-netlieskame/

 

Bojujeme i za vás…

Aby sa znížil počet pochybení v zdravotníctve. Aby nezomierali aj vaši blízki zbytočne. Aby lekári pri spôsobení chyby so závažným dosahom na život iných ľudí čestne preberali za svoju chybu zodpovednosť. 

A bojujeme i za zmeny v legislatíve.

Žiadame, aby sa zrovnoprávnilo postavenie obete s právami páchateľov. Pretože je smutnou skutočnosťou, že dlhodobo sú u nás práva páchateľov vyššie ako práva ich obetí.

Žiadame aby obete mali postavenie slabšej strany sporu. Lebo je iné byť v tej situácii ako človek či zariadenie s odbornými vedomosťami a kolegiálnymi kontaktmi, s prístupom ku zdravotnej dokumentácii, a iné je byť človek otrasený bolesťou zo smrti blízkeho, bez vedomostí, kontaktov, aj financií.

Žiadame, aby po pochybení lekár do doby doriešenia prípadu bol odstavený od liečenia ďalších pacientov, a aby sa preukazovala v zdravotníctve bezúhonnosť rovnakým spôsobom, ako je preukazovaná v slovenskom školstve.

Žiadame primerané odškodňovanie obetí, aby spoločnosť pomáhala aspoň čiastočne reparovať kruté dôsledky, ktoré tento čin mal na ich životy.

A pár ďalších konkrétnych požiadaviek, ktoré majú ochrániť ľudí, aby nezomierali zbytočne v slovenskom zdravotníctve, aj uľahčiť obetiam v budúcnosti lepší prístup ku spravodlivosti, ako sme mali my. Nemám chuť teraz menovať všetky potrebné kroky, som smutná a sklamaná z nečestného prístupu tejto spoločnosti voči nám a našim mŕtvym deťom.

Mám pocit, že to všetko, čomu sme vystavovaní zo strany spoločnosti jej nečinnosťou a konaním niektorých zástupcov štátnych orgánov, raz skončí tragicky. Že všetku tú hrôzu a dopady chronifikovanej traumy niektorá z obetí nezvládne. Veľmi, naozaj veľmi sa toho obávam. Lebo bezohľadnosti a nečestnosti, ktorej sme vystavovaní pri snahe spravodlivo riešiť situáciu, ktorú sme nezavinili a ktorá poznačila naše životy závažne navždy, je priveľa.

Je jej priveľa…

 

 

Elena  2.7.2020

 

P.S.: Dopĺňam aktuálnu informáciu o 9,30. Pred chvíľou sa ozval sekretariát premiéra, že svoj sľub naplní a stretnutie s nami chce uskutočniť.

 

 

 

 

 

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Tomáš Drucker

Ministerstvo školstva: Prístup k tehotným študentkám by sa novelou zákona mohol zmeniť

28.03.2024 16:17

Ako priblížili z rezortu, podľa navrhovaných úprav má VŠ povinnosť prihliadať na ich potreby, najmä pri tvorbe študijných plánov.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8936003x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie