Založ si blog

Čas otázok 3. – Cesty a mosty, ktoré „niet za čo opraviť“. . .

Padajú nám mosty. Znepriechodňujú sa cesty.

Ach, tá klíma, tá jej zmena za to môže – znie mantra z úst podaktorých, ktorí sú platení za to, aby bezproblémovo fungoval chod štátu.

Nie, nie je to tak. Je to v skutočnosti dlhodobé zanedbávanie základných povinností zo strany štátu, systematickej starostlivosti o cesty a o občanov.

Takže k tomu dám argumenty teraz.

 

Cesta medzi Muráňom a Prednou Horou spadla…

Ešte v júni tohto roku v búrke cesta sa zrútila.

https://www.bystricoviny.sk/z-regionu/foto-na-murani-je-po-privalovych-dazdoch-mimoriadna-situacia-velke-skody-na-cestach/

Predseda BBsK na TA3 oznámil, že peniaze na opravu cesty nie sú

https://www.ta3.com/clanok/1188426/znicene-cesty-na-gemeri-neopravia-zupa-potrebuje-miliony.html

Ľudia v regióne, ktorí cestujú za prácou, majú zvýšené finančné aj časové náklady na obchádzke národným parkom Muránska planina. Je to cesta pôvodne určená pre peších turistov a cyklistov, nie pre autá, v zime ju nemožno použiť ako dopravnú. A tak ľuďom v regióne dochádzajúcim za prácou hrozí, ak aspoň polovicu cesty neopravia do zimy (tá tu v horách prichádza skoro a s pokusom o opravu sa má len začať v priebehu mesiaca septembra), že budú do práce v Revúcej či z Revúcej cestovať cez Brezno alebo cez Rožňavu. Náklady časové aj finančné na takéto putovanie by boli neúnosné, a tak veľa ľudí zvažuje v takej situácii výpoveď z práce.

A nie je jedinou cestou, ktorá u nás na Slovensku spadla za posledné roky. padajú mosty i cesty. Kto za to nesie zodpovednosť,  a mal by občanov odškodniť za ich časové aj finančné straty s tým spojené?

 

Stretnutie ministra dopravy so zástupcami krajov sa odohralo ešte vo februári 2018.

Hovorilo sa na ňom – predstavte si – o katastrofálnom stave ciest na Slovensku

https://www.noviny.sk/slovensko/305287-slovensku-chybaju-useky-dialnic-ale-katastrofalny-je-aj-stav-tych-existujucich-minister-tvrdi-ze-na-to-financie-poskytne

Zoznam priorít by bol nekonečný, a to stačí spomenúť len dopravu – zaznelo tam. 

No krásne. Skutočne výstižná charakteristika dlhodobého prístupu tohto štátu ku starostlivosti o svojich občanov.

 

Doplním, aby sme boli v obraze…

Nie, kraje, ale štát nás zanedbáva – štát sa nemôže tváriť, že sa ho stav ciest 2. a 3. triedy na Slovensku netýka – „nech sa starajú kraje“.

Je to dlhodobý problém, kraje naň poukazovali.

https://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/483649-viskupic-vuc-nemaju-z-coho-opravit-cesty-ii-a-iii-triedy/

„Otvárame tému, že sa zle financujú cesty, jednoducho zo súčasných rozpočtov žúp ‚dvojky‘ a ‚trojky‘ opravené nebudú. Potrebujeme sa s touto alebo akoukoľvek inou vládou dohodnúť, ktorá daň alebo výnos štátu budú určené na to, aby mohli byť sanované. Jednoducho, ak to nebude, tak treba, aby sa odvážny politik postavil pred novinárov, verejnosť a povedal, že za súčasného nastavenia sa tieto cesty ani po 17 rokoch, tak ako fungujú župy, jednoducho opraviť nedajú. Rozpočtových prostriedkov z výberu podielových daní je málo. Postačia na široký kompetenčný rámec žúp – stredné školy, domovy sociálnych služieb alebo kultúrne inštitúcie, ale na to, aby sa sme robili infraštruktúru, ktorá je v tisícoch kilometrov, to sa nedá,“ reagoval po zasadnutí predseda Trnavského samosprávneho kraja a predseda Združenia samosprávnych krajov SK8 Jozef Viskupič.

Toto skutočne musí byť jedna z národných priorít – dôstojné a bezpečné cesty pre ľudí, ktorí vyrábajú hodnoty.

 

 

Elena 15.8.2020

 

P. S.:

Ak uvažujeme, odkiaľ na cesty a mosty zobrať peniaze – O stíhačku made in USA menej, o poriadnu cestu pre ľudí na Slovensku viac.

Opravíme za ušetrené peniaze u nás na Slovensku všetky cesty a mosty.  Aj zamestnanosť sa zvýši, lebo naši ľudia budú mať prácu.

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985861x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie