Založ si blog

Čas otázok 4. – Čo vám prezradím o korone. . .

Prezradím vám o korone jednu vec, ktorá sa možno bude týkať aj vás.

A naozaj škaredé fakty o existencii koronavírusu povedala čínska virologička Li-Meng Jen. Čína spoločne so Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) vedeli o existencii koronavírusu dávno predtým, ako vlani v decembri začali vo Wu-chane hlásiť prvé prípady, ako uvádza článok https://www.startitup.sk/virologicka-virus-covid-19-pochadza-z-cinskych-laboratorii-prirodzene-urcite-nevznikol/

Tak ku týmto dvom veciam dnes dám pár slov.

 

By, by, WHO…

Veru je to závažné tvrdenie, ktoré uvádza čínska virologička Li-Meng Jen – ak WHO malo prsty v tejto špinavosti, potom je namieste rýchlo prestať taký spolok dotovať. A jeho predstaviteľov treba trestne stíhať. Veď podporovať zločincov znamená spoluúčasť na trestnom čine.

Úprimne povedané, myslím si, že čoraz viac ľudí sa prikloní k môjmu názoru. Lebo tá kopa špiny okolo korony smrdí čoraz viac – a u ľudí z rôznych dôvodov a uhlov pohľadu kumuluje hnev.

V prvom rade kvôli následkom – úmrtia a zdravotné následky chronifikované u „vyliečených“. Ekonomické straty všetkých krajín. Obmedzenia kvality života ľudí a ich ľudských práv.

Ak WHO vedelo a okamžite nekonalo, potom je to zbor kriminálnikov a nie úctyhodná inštitúcia. V takom prípade som proti tomu, aby sme v spolku zotrvali a prispeli čo len centom na ich fungovanie.

 

Veľký tvorca… 

Je nutné zodpovedne a pravdivo vyšetriť celú vec okolo korony v spolupráci medzinárodného expertného tímu.

Zaznievajú iba sporadicky hlasy odborníkov – virológov o nie prirodzenom pôvode vírusu a zametenie zodpovednosti pod koberec by malo podľa predstáv vinníkov nasledovať.

No niektoré krajiny už žaloby rozbehli, takže v rámci toho očakávam rozsiahle prešetrovanie pôvodu vírusu.

Som za medzinárodný tribunál, odškodnenie všetkých štátov a obetí za všetky dopady pandémie, škody a ujmy, a to bezvýhradne, bezodkladne, a v plnom rozsahu. Potom tvorcov vírusov prejde chuť tvoriť ďalej. Lebo škody súvisiace s pandémiou sú obrovské v ekonomickom i ľudskom merítku.

 

Všetko v živote je po prvý raz…  

Prvého odsúdeného na Slovensku už máme pre porušovanie karantény. Vyliezol z nej na šiesty deň. Dostal nepodmienečne pol roka. A to ešte ani nebol pozitívny a nikoho nenakazil. Inak by mohli byť trest i sumy za odškodnenie naozaj zaujímavé. Je to memento pre všetkých, ktorí by mali zachovať opatrnosť po návrate zo zahraničia a nezachovávajú ju, aby si konečne uvedomili, že ich konanie má trestnoprávne dôsledky, a môže mať aj závažné finančné dopady.

U nás sa šíri vlna nákazy na Považí a v karanténe ostali stovky ľudí. Kvôli jednému nezodpovednému indivíduu, ktoré nákazu dovlieklo, bude mať mnoho rodín nižší príjem, lebo nedostanú plný plat pri karanténe. Vôbec sa nečudujem, že taká situácia vyvoláva hnev voči tomu, kto ich nakazil či spôsobil ich karanténu ako prvotný zdroj nákazy u nás – rozhodne to nie je ojedinelá reakcia. Napríklad slečna, ktorá na párty v Prahe nakazila ľudí, čelí teraz početným vyhrážkam. Riešením ale nie je sa jej či ďalším nákazonosičom vyhrážať smrťou, treba rovno podať trestné oznámenie a vyžadovať náhradu škody a ujmy. Ľuďom u nás skutočne nepomôže ku zodpovednosti v konaní nič viacej ako vedomie, že za svoje skutky budú musieť niesť zodpovednosť aj finančnú. Lebo skutočnosť, že nie je povinná karanténa pri návrate, vonkoncom neznamená, že dotyčný nemá žiadnu zodpovednosť za škodu spôsobenú tým iným osobám.

Kecy, aké sa objavili v diskusii k jednému článku, kde som na túto skutočnosť upozornila, že predsa sa nakazí človek od niekoho v zahraničí, tak tam treba hľadať vinníka, tiež nie sú namieste. Vinníkom – a teda stíhateľným a žalovateľným –  je primárny zdroj u nás, t. j. ten, kto to tu doniesol a svojou nezodpovednosťou šíril. Každý vracajúci sa zo zahraničia by mal k sebe pristupovať ako ku možnému nakazenému a zachovávať bezpečné správanie (nielen kvôli ostatným, ktorých môže nakaziť, ale i kvôli sebe – aby nebol druhým v poradí, koho u nás odsúdia, a prvým, komu zrachujú aj škody za karantény a liečby).

 

Situácia s koronou sa rozbieha… 

Odborníci predpovedajú pribúdanie prípadov. No ale to nemusíme byť ani odborníci, vidíme všetci ich nárast.Blíži sa školský rok, ale vláda nechce stresovať rodičov školákov čo sa vláčia poza hranice. Samozrejme, radšej nech privlečú nákazu a uzavrie sa do karantény trieda, aj rodiny ostatných detí. Že oni zažijú stres z možnej choroby a istého zníženia príjmu karanténou, to našu ohľaduplnú vládu zjavne netrápi.

https://glob.zoznam.sk/matovic-nechce-stresovat-rodicov-hovori-o-uprave-dokazovania-bezinfekcnosti-skolakov/

Ako vidno, stále u nás platí filozofia, že treba brať ohľad na páchateľov a nie na obete – nie na ohrozených prenášačmi, ale na chudákov prenášačov.

A môžeme očakávať skoré komunitné šírenie pri takomto neodbornom a nelogickom postoji, to je viac ako isté – čo bude väčší problém. Pravdou je, že sa málo hovorí o „pseudovyliečenosti“ vyliečených – pretrvávajú u nich viaceré ťažkosti, nevedno v akej miere sa chronifikujú – a tak ľudia podceňujú prevenciu aj opatrnosť pri možnom riziku.

Ďalším ošemetným problémom je očkovanie proti korone. V tomto som „protiočkovacia“.

https://ciernalabut.sk/2313/durana-ockovanie-by-malo-byt-dobrovolne/

Farmafirmy musia zodpovedať za následky očkovania a ním spôsobené škody. A rovnako aj štát – ak ním čokoľvek podmieňuje.

https://dennikn.sk/blog/1151542/cesko-chysta-program-na-odskodnovanie-nasledkov-po-ockovani/

A reči o povinnom očkovaní čo i len niektorých skupín občanov, nebodaj podmieňujúcich tým vstup do zamestnania či zotrvanie v ňom, sú porušovaním ľudských práv. Na rovinu – ak sa farmafirmy istia, že nebudú niesť žiadnu zodpovednosť za škody na zdraví očkovaných, potom pokladám akékoľvek očkovanie za nezodpovednosť voči svojmu zdraviu.

A skutočne si prajem, aby sa jasne vyjadrila vláda, či aj Slovensko prijalo taký postoj voči farmafirme, od ktorej vakcínu chce odkúpiť.

A úplne na záver očkovacej témy vyhlasujem,  že vláda by mala zistiť záujem občanov dať sa očkovať, aj akou vakcínou. Lebo časť občanov – vrátane mňa –  má nepochybne väčšiu dôveru ku „ruskej vakcíne“,  ak by už museli nejakú voliť – tak prečo by sme nemohli nakúpiť i ruskú vakcínu?

 

Pandemický plán…

Uverejnili ho už, aj schválili, pravdaže. K nemu len malá otázka – prečítali ste si ho? Aj s ním súvisiace zákony, na ktoré nadväzuje, aby ste boli v obraze aké povinnosti ako občan by ste mali v situácii tretej etapy napríklad?

A prezradím vám teraz ku korone tú sľúbenú vec. Ide o to, že ľudia, ktorí sa nakazia v práci, resp. sú v karanténe pre výskyt rizika korony v práci, by mali podľa mňa byť posudzovaní vo vzťahu ku pracovnej situácii. Lebo ak niekto v súvislosti s prácou, svojim pracovným výkonom  a na pracovisku utrpí úraz, je to pracovný úraz. Ak niekto ochorie v súvislosti s prácou, je to kvalifikované ako choroba z povolania. Ak niekto dovlečie koronu na pracovisko a nakazí spolupracovníkov, resp. ich dostane do karantény, potom by sa to podľa mňa malo posudzovať vo vzťahu ku pracovnej situácii. T. j. malo by to byť označené ako choroba  vzniknutá v súvislosti s prácou, resp. ako situácia vzniknutá vo vzťahu k práci. Zamestnanec, ktorého nakazili či ohrozili na pracovisku koronou, by mal dostať úhradu všetkých nákladov, ktoré mu tým vznikli. Počas zo strany zamestnávateľa realizovanej nútenej karantény by preto podľa mňa mali zamestnanci dostať plný plat.

Už vyššie som poukázala, že prvošíriteľovi nákazy vzniká trestná i občianskoprávna zodpovednosť. Lebo každý z nás si musí byť vedomý možného rizika svojho konania. Ak sa niekto vyberie na dovolenku do zahraničia, mal by potom sedieť doma dva týždne dobrovoľne v rámci svojej dovolenky, alebo by si mal dať na vlastné náklady urobiť test, či nie je pozitívny. Je to jeho voľba – ísť niekam, a jeho povinnosť je niesť následky svojej voľby a svojho konania, ak sa neunúva chrániť iných. Rovnako je to i v situácii, ak sa niekto vyberie na hromadné podujatie, dokonca s účasťou ľudí zo zahraničia. Seď doma v karanténe, alebo si daj spraviť test. Alebo sa tuho modli, aby si nebol infekčný – lebo inak budeš mať na krku riadnu sumu dlhu voči všetkým, ktorých ohrozíš či nakazíš. Na toto vymoženie škody a ujmy od nákazonosiča by malo byť zavedené skrátené súdne konania, a plaťák.

 

Záverom…

 

Pozitívne a rozumne začali Slováci na začiatku situáciu s koronou riešiť – šili si doma rúška, aj ich predávali či rozdávali, nosili ich. Solidarizovali navzájom, prejavili odvahu situácii čeliť, trpezlivosť a reagovali prakticky.

Teraz sú mnohí presvedčení, že korona v skutočnosti neexistuje, že ľudia zomierajúci na túto chorobu sú vymyslení, že všetci tí mŕtvi zomreli na niečo úplne iné, alebo že tak teraz sa umožňuje. Ja osobne si myslím, že vláda ochranné opatrenia vyhlásiť už  mala, v súvislosti s nárastom chorých, takto riskuje komunitné šírenie. Až uvažujem, či to nie je niečí zámer.  Ja skrátka verím, že pôvod vírusu nie je prirodzený, že nevznikol prírodne a už vôbec nie náhodne.

Koronaneverci iste v tejto chvíli pohoršene krútia hlavou nad mojou „zadubenosťou a naivitou“. Nuž, ja som typický Vodnár – viac si cením, ak má odvahu sa ku mne postaviť jediný človek, keď s davmi nesúhlasím, než situáciu, že by za mnou tiahli nadšene a súhlasne davy.

Čas vždy ukáže, čo je v nás. A aj to, čo je okolo nás.

 

Elena 16.8.2020

 

K diskusii: áno, skutočne veľa zaujímavých faktov vychádza na svetlo o pôvode a údajnom vzniku vírusu. Aj o jeho dopadoch, mnohostrannosti a chronifikácii problémov. Mojim cieľom je ale hlavne poukázať teraz, že ľudia nakazení pri výkone práce či karanténovaní kvôli podozreniu nákazy na pracovisku, by mali mať plný plat.

Lebo potom konečne začnú sankcionovať šíriteľov nákazy, kým neprerastie do komunitnej formy.

 

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Pravdu na stôl 9. – No konečne niekto pravdu povedal. . .

26.03.2024

Tie davy ľudí, ktorí sa cítia ako nebinárni, lustre, psíky, oni a ono a ktovieako ešte – odkiaľ sa tu len nabrali? Túto otázku som si kládla opakovane, lebo veď homosexuálne orientovaní ľudia žili i v minulosti medzi nami, ale ľudia cítiaci sa ako oni, či ono, či ako luster – to mi pripadalo ako nóvum. Vyvíja sa nejako pohlavná identita v čase a mení sa? [...]

Štefan Harabin

Harabin vyzval ľudí, aby išli voliť. Svoj hlas dá Pellegrinimu

28.03.2024 09:00

Podľa Harabina sa Pellegrini prihlásil k častiam programu, ktorý presadzoval v prvom kole.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Joe Lieberman

Zomrel Joe Lieberman, bývalý demokratický senátor a kandidát na viceprezidenta

28.03.2024 07:42

Vo veku 82 rokov zomrel dlhoročný americký senátor a vplyvná, hoci kontroverzná osoba v rámci Demokratickej strany.

Škola / Školstvo / Žiak /

Školákom sa začali veľkonočné prázdniny, do lavíc sa vrátia o týždeň

28.03.2024 07:30

Veľkonočné prázdniny sú pre školákov posledným dlhším voľnom pred koncom školského roka.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,841
Celková čítanosť: 8935261x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie