Založ si blog

Ži a pamätaj 10. – Máte moju úctu, pán župan. . .

 

Pohreb generála Lučanského má byť v piatok o 14 hodine v kostole v Štrbe. 

Áno, je to aj moja rodná dedina.

Takže ešte jeden výkop za neho v tejto chvíli.

 

Niekedy nás zahltí strach z následkov, ohrozenia svojho postavenia  či možných problémov.  A tak mlčíme, kráčame so sklopenou hlavou a zviazanými rukami. Ale dá sa tak kráčať po celý život? niesť na krku bremeno svedomia?

Mám rada ľudí, ktorí majú odvahu vysloviť svoj názor. Rebelov a bojovníkov. Ľudí, ktorí vedia, že najväčšou stratou je stratiť svoju tvár.  A tak sa ozvú v mene pravdy…

Príjemným prekvapením pre mňa bol jeden dnešný fb príspevok – jeho autorom je bratislavský župan a dávam ho v plnom znení.

 

1 h 
RIP PÁN GENERÁL LUČANSKÝ.
Generála Lučanského som na štyri oči stretol iba raz v živote. Mám dosť rokov na to, aby som sa nenechal uniesť prvým, druhým, alebo tretím dojmom. Len konštatujem, že môj prvý dojem bol veľmi dobrý.
Po jeho smrti som hovoril s niekoľkými bežnými policajtmi, do jedného o generálovi hovorili s bázňou a rešpektom. Obvinenie hovorí, že sa v nejakej fáze jeho života mohol z dobrého policajta, ktorý si to odmakal fakt od podlahy, stať človek, ktorý podľahol lákaniu nelegálnych peňazí a zaplietol sa do toho. Mohol, nevieme či to tak naozaj bolo. Ďalšie vyšetrovanie nám snáď ukáže čistú pravdu. Bohužiaľ už bez možnosti pána generála vypovedať.
Nič to nemení na veci, že je nemysliteľné, aby v 21.storočí zahynul vo väzbe bývalý policajný prezident, pod ktorého vedením bolo odstíhaných niekoľko kľúčových grázlov. Nejdem požadovať hlavu pani ministerky Kolíkovej, tá za udalosť nemôže. A hoc som len obyčajný župan, od kompetentných budem požadovať odpovede na nasledovné otázky:
1) Prečo nie sú zverejnené kamerové záznamy z chodby väznice pred a po bezpečnostnom incidente, ktorý sa odohral v prvej polovici decembra?
2) Aké boli dôvody väzby generála Lučanského, ak bol obvinený zo skutkov, ktoré sa odohrali pred viacerými rokmi?
3) Prečo nebol za takmer mesiac väzobného stíhania ani raz vypočutý?
4) Prečo mu nebolo umožnené počas väzby ani raz sa stretnúť s najbližšou rodinou?
5) Prečo doteraz pod prísahou a pred nezávislou komisiou nevypovedal lekár, ktorý generála vyšetroval a operoval po bezpečnostnom incidente z prvej polovice decembra?
6) Je uniknutá lekárska správa z bezpečnostného incidentu z prvej polovice decembra autentická? Prečo sa k nej doteraz nevyjadril jej autor?
7) Ktorí ľudia mali ku generálovi Lučanskému prístup v cele? Kedy prichádzali a kedy odchádzali?
8)Je pravdou, že pán Lučanský nemal za celý mesiac prístup k advokátovi? Prečo bol väzobne stíhaný v Prešove, a nie v Bratislave, Ilave alebo Leopoldove?
9) Prečo doteraz nevypovedal pod prísahou pred nezávislou komisiou patológ, ktorý konštatoval smrť pána generála a neinformoval o jeho predchádzajúcich zraneniach a príčine smrti?
10) Prečo riešime zdroj úniku lekárskej správy a nie jej obsah?
Dve volebné obdobia som sedel vo výbore na kontrolu činnosti SIS a sedem rokov som bol členom (a dva roky aj predsedom) slovenskej delegácie NR SR pri NATO. Nie som ani génius ani expert na branno-bezpečnostné otázky, ale pár vecí o tejto téme viem. A keď prehovorí niekto ako Milan Žitný, alebo dokonca aj Robert Kaliňák, pozorne počúvam.
Priatelia, táto zbraň dymí, a poriadne. Séria mnohých zlyhaní v služobných postupoch a séria otáznikov. Obávam sa, aby nás zistenia nešokovali. Chcem vedieť pravdu o “samozranení” aj samovražde generála Lučanského. A je mi jedno, kto je práve pri moci.

 

 

No čo na to dodať?  Máte moju úctu, pán župan.
Elena

P.S.: No a k tomuto niet čo dodať. Výrok Igora Matoviča – človek nevie, či vysloviť väčšiu úprimnú sústrasť národu  k úmrtiu generála Lučanského, alebo k tomu, že máme takéhoto premiéra.

 

Na obrázku môže byť: text
Prevzaté z:
https://www.facebook.com/photo?fbid=4064697533564195&set=g.3867116670014575
K diskusii:   Nuž, je zrejmé, že primitívne výroky pána premiéra dnes už prekvapia málokoho, už asi ani nič iné od neho nečakajú.
A ak podľa niektorých samovražda môže byť jeho priznaním si viny, jeho vražda by bola čím?
Tiež som zvedavá na zoznam tých, ktorí za ním chodili – ktoré tváre a mená sa tam opakujú, v akých intervaloch a časoch tam chodili. Pupuššško, zlatko, obaja vieme, aké je to dôležité.  Aj kamerové záznamy z väznice by ma tiež zaujímali  – a tiež vieme obaja, že prečo sú také dôležité. No a fotografický záznam z pitvy bude v spise, vo farbách.
A nahrávajú sa výsluchy v base? Rozhodne by sa mali.

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980744x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie