Založ si blog

Poriadne nahlas 5. – Zomierajú. . .

Správou z Veľkej Británie začnem – týka sa ľudí s postihnutím.

https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-svetova-edice/665894/ceska-andrea-pecuje-o-mentalne-nemocne-v-britanii-a-popsala-slabe-misto-boje-s-covidem.html

Vo Veľkej Británii minulý rok niektorí obvodní lekári rozosielali domovom starajúcim a o klientov s mentálnym postihnutím či  autizmom formuláre, aby neboli v prípade ochorenia na koronu zachraňovaní. Dokonca sa ani neunúvali informovať ich rodiny. Je to hrozivá situácia z môjho pohľadu, také správanie zdravotníkov.

Nie, radšej ani nechcem uvažovať, ako je to u nás teraz v situácii korony s takýmito ľuďmi – aj keď práve preto, aby som to pomenovala, o tom začínam písať.  A tak odvahu budem musieť nájsť.

 

Veľmi ťažkú situáciu majú ľudia s postihnutím v spoločnosti celkovo…

Niektorí by ich dokonca najradšej nevideli, a pre svoj krásny, pohodlný, instantný svet by deti s postihnutím najradšej utrácali hneď po narodení. Vidia ich ako príťaž. Nevnímajú akú veľkú životnú lekciu pre nás všetkých prinášajú, nevidia čistotu ich mysle a ich úžasné srdce.

Nechápu ich jedinečnosť a právo na život podaktorí, ktorí si o sebe myslia, že oni sami sú ozdobou ľudstva. Hoci klamú a podvádzajú, ubližujú iným bez zábran, a okrem bezbrehého užívania si ich prítomnosť je svojim zmyslom pre tento svet prinajmenšom sporná.

Zomierajú často skoro, v mladom veku, nielen pre pridružené choroby a pre to, že nedokážu včas a presne popísať svoj zdravotný problém, či pre ich strach z nemocníc. Ale obávam sa, že niekedy i pre ľahostajný a prehliadajúci postoj zdravotníkov, ktorí ich život nepokladajú za cenný.

Spomenutý príklad z Veľkej Británie to ukázal. A u nás to v tomto smere zrejme nie je o nič odchodnejšie. Mám s tým aj osobnú skúsenosť, dokonca viacnásobnú. V prípade môjho syna dokonca právoplatne odsúdená páchateľka napísala  opakovane súdu vyjadrenie, že život človeka s postihnutím je menej hodnotný ako život človeka zdravého. Ani vlas jej za to neskrivili. A lekár Lipták sa v diskusii s nami v Slobodnom vysielači vyjadroval, že ľudský život je ako list do koša zahodený a za pochybenie lekára netreba stíhať, ak mu pacient zomrie, on sa tým len učí. Ale to zasa šlo o neúctu zdravotníka ku životu celkovo, nie špeciálne o ľudí s postihnutím.

 

Ľudia s mentálnym postihnutím a autisti…

Majú v sebe zvláštnu krehkosť. Ach, pripomenulo mi to nádhernú knihu, ktorú som o nich kedysi čítala – Nedávejte do hrobu motýla živého, aj som o nej vtedy blog napísala https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2016/08/10/o-com-4-nedavajte-do-hrobu-motyla-ziveho/.

Musí byť nejaký spôsob ako porozumieť svetu, napísala som v tom blogu. Ich svetu, i nášmu svetu, je to náš spoločný svet.

Myslím na nich často v týchto časoch, nedokážu sa účinne brániť ľahostajnosti, chýbajúcej úcte a  nedostatočnej starostlivosti. Ten článok o Anglicku mi len potvrdzuje, že niektorí z nich zrejme zomierajú teraz pre ľudskú ľahostajnosť.

Narastá vyčerpanie zdravotníkov, pribúda tých, ktorí sú pozitívni. Nie je to ľahká doba

https://www.noviny.sk/slovensko/578843-zdravotnikov-v-nemocniciach-stale-ubuda-v-brezne-nefungovalo-aro-v-komarne-pomahaju-zachranari

 

Koľkých ľudí nezachránia aj u nás v tejto situácii, hoci by mohli? 

Priznávam, myslím na to občas. A o čo bezbrannejší sú v takých situáciách práve ľudia s postihnutím, či starí ľudia? Sú tými „na odpis“ – keď sa sústreďujú sily a prístroje, a nie je dosť pre všetkých. Nebolo mi dvakrát dobre, keď v niektorých krajinách tých chorých ľudí triedili. A niektorých nechávali zomierať, hoci v situácii primeranej zdravotnej starostlivosti prežiť mohli. Nie, nemám rada taký ten otrlo-ľahostajný, „realistický“ životný prístup, v ktorom sa sústreďujeme len na seba, užívame si a kašleme na to, čo je s tými ostatnými. 

MOc by som si priala, aby sme boli ohľaduplnejší práve k tým najslabším – starým ľuďom a ľuďom s postihnutím.

 

Isteže, je medzi nami aj veľa ľudí láskavých a nezištných

– práve dnes som zaregistrovala krásnu správu z 8.januára z RTVS o lekárovi od Starej Ľubovne, ktorý zasnežuje deťom kopec na svojom vlastnom pozemku a necháva chodiť zadarmo sa tam deti vyblázniť na snehu.

A tak končime ňou.

Nech kvapky dobra šíri čo najviac z nás…

 

Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987659x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie