Založ si blog

Poriadne nahlas 6. – Čo nám ukázala Cibulková. . .

Cibulková s manželom boli prednostne zaočkovaní – túto správu omieľali včera rôzne médiá.

Ak chceme krízovo riadiť štát, musíme si dať otázku – bez koho sa fungovanie spoločnosti nepohne? Odpoveď znie – určite to nie je ani jeden z menovaných.

A ja poučenie z tejto situácie teraz rozanalyzujem. Zasvietim na ďalší kúsok cesty, ktorou kráčame…

 

Cibulková je prednostne zaočkovaná…

K pani Cibulkovej sa ďalej nevyjadrím, potvrdzuje sa tým jej činom (o ktorého úmyselnosti nepochybujem) len to, čo si o nej myslím už po dlhý čas. Koniec-koncov,  i ďalší celebritní ju vraj nasledovali, údajne futbalista Weiss mladší je zaočkovaný už – ten to ale medzičasom dementoval, vraj očkovaný nie je, hovorí sa o Šeligovi v médiách tiež – a ktovie koľkí „celebriťáci“ ďalší.

Skôr zameriam pozornosť na reakciu premiéra, ktorý namiesto tvrdého odsúdenia tohto konania zakrútil jazykom, že prednostne sa denne môžu tri-štyri celebritky zaočkovať, „ako príklad“. Nechce si to skrátka s celebritkami rozhádzať, a preto nie je dobrým premiérom do zlých čias – lebo tam by sme potrebovali človeka, ktorý je zásadový, pevný a spravodlivý (aj v dobrých časoch takého treba, ale v tých zlých je nutný, inak za národom zostanú v takej dobe krvavé stopy).

Budem cynická – pre mňa pani Cibulková nie je žiadnym dobrým príkladom, aj keby ju opichali ihlami ako bábiku woodoo, rovnako i pán Weiss mladší.

Sú pre nás akurát tak príkladom toho, ako sa v ťažkých časoch človek správať nemá.

 

Vidieť kam kráčame…

A ktovie či premiérovi samému už došlo, do akých ťažkých čias ideme, skonštatovala som pri uvažovaní o tej jeho „zásadnej“ reakcii na Cibulkovej očkovanie. Zrejme nie, inak by robil razantné opatrenia.

Práve ľudia prvej línie budú musieť robiť nepretržite, lebo niektoré prevádzky nebudeme môcť zatvoriť – práve oni budú niesť riziko v tých dňoch, ktoré prichádzajú. V tom spočíva amorálnosť konania Cibulkovej a jej podobných V čase krízy si ona pôjde váľať šunky na svoju chatu. Nepochybujem o tom, že nepobehne do nitrianskej nemocnice robiť pomocnú sanitárku, zúfalo hľadali dobrovoľníkov na výpomoc pri opatrovaní chorých. A neverím ani, že by vyrazila ona či jej manžel do povinných prác, vlastne som zvedavá, ktorá z celebritiek sa z nich nevykrúti.

 

Nech si vezme moju vakcínu…

Písali včera v diskusiách na socsieťach niektorí.

Ona si nevzala tvoju vakcínu, napísala som jednej z tých takto diskutujúcich, ale vakcínu nejakého zdravotníka, ktorý ju chcel a potreboval.

Vakcíny by mali dostať teraz výlučne ľudia v prvej línii, ktorí sa chcú dať zaočkovať.

Z jednoduchého dôvodu – kritická infraštruktúra musí byť zachovaná v spoločnosti  – zdravotníci, ľudia v sociálnych službách, lekárňach, odvetviach energetiky a dopravy, predavačky, banky aj úradníci UPSVaR.

To sú ľudia prvej línie. A samozrejme učitelia v škôlkach, v prvých a druhých ročníkoch, lebo ktosi sa musí starať o deti tých, ktorí musia pracovať.

V druhej vlne by sa mali očkovať starí ľudia a chronici, ktorí by vakcínu chceli. V tretej vlne ľudia, ktorí pracujú a ľudia, ktorí opatrujú svojich blízkych, na tých upriamujem pozornosť špecificky. V štvrtej vlne ostatní.

To by z môjho pohľadu bolo správne poradie podľa starého typu vírusu.

Ibaže tu už dovliekli nový typ koronavíru. Však prečo nie, keď máme tisíce výnimiek vláčiacich sa bez testovania a karantén cez hranice. A ten zvyšuje údajne dramaticky chorobnosť i u detí a mladých ľudí.

A tak nastane krutý boj priorít, ak začnú zomierať i mladšie vekové skupiny. Koho budeme očkovať skôr?

Poslanci NR SR sú podľa mňa skutočne kdesi vzadu v poradovníku tých, ktorých by sme mali v spoločnosti vakcinovať. Medzi tými, ktorí môžu robiť prácu z domu, v treťom rade.

Jedinou výnimkou sú pre mňa poslanci – lekári. Poslancov – lekárov sa novinári pýtali, či pôjdu do nemocníc pomáhať. Nuž, ak dostanú nariadenú pracovnú povinnosť, tak zrejme by ísť museli. A zrejme budú potrební, takže ich zaočkujme. Ostatní poslanci nech čakajú.

 

Tí v prvej línie…

Podaktorí vykladajú o „poslaní“ niektorých profesií ako o bezhraničnej povinnosti v nich fungovať, akoby ani profesiou neboli. Táto doba preverí naše falošné ilúzie – lebo už teraz sú niektorí zdravotníci vyčerpaní. A to skutočne ešte nie sme v tých najhorších časoch, tie podľa analytikov prídu niekedy v marci.

https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/matematik-takto-da-predist-katastrofe-inak-budeme-mat-coskoro-7500-nakazenych-denne/2

Ja tipujem už na druhú polovicu februára, lebo chorobnosť rastie prudko a začneme pociťovať  nedostatok ľudí v kritickej infraštruktúre. A tak drahý národ bude mať možnosť ukázať, akí hrdinovia tu sú.

Ja osobne som si už urobila hrubú deliacu čiaru, nedám sa zneužívať nezodpovedným, nech ma zavrú, takže to už ani nerozoberám.  Ale som zvedavá, kto z vás sa ochotne pohrnie vykladať tovar do obchodov,  pracovať do pekárne, či opatrovať ako sanitár pacientov. Nie do nemocníc, ale do penziónov a telocviční, či poľných nemocníc, lebo pri záľahe chorých bude všetko nimi zavalené. Ako som už písala kedysi v úvode pandémie v blogu, preštudujte si ústavný zákon o bezpečnosti štátu – ten mimochodom nezaviedol Matovič, ako si mnohí myslia,  vznikol v roku 2002 – to len niektorí nemali prehľad o ňom, teraz bol len novelizovaný – môžu využiť byty a domy na pobyt záchranných a ošetrovateľských zložiek, kadečo, nejdem to celé rozoberať, zákon to jasne popisuje.

Ešte len vtedy sa spoločnosť rozčlení na dva tábory.  Lebo prví by na povinné práce podľa mňa mali napochodovať tí, ktorí pokrikovali v prvej vlne pandémie z okien do kamery televízie, ako nechcú štátnu karanténu, a za nimi tí, ktorí pokrikovali, ako nechcú testovanie na hraniciach. Aj naši letní zahraniční dovolenkári. Pekne podľa zoznamu, ktorý hygienici v rámci trasovania majú, tak ako šírili nákazu. No ktovie prečo som presvedčená, že sa mnoho ľudí bude chcieť z tých povinných prác vykrútiť?

 

Príklad Cibulkovej ukazuje jasne, že obetavé, čestné a zodpovedné správanie od mnohých občanov v tejto situácii čakať nemusíme. A to ideme do hodne ťažkých čias. Iste, lepšie by sme nimi prešli, ak by sa všetci správali zodpovedne, ohľaduplne, čestne. Ale nesprávajú sa tak.

Vitajte v zlých časoch.

 

Elena

 

K diskusii – Ďakujem, opravím toho „hokejistu“, jednoznačne pán nie je takou celebritou, ako by si možno myslel…😊

 

A úžasný protiklad ku bezohľadnému a sebeckému správaniu pani Cibulkovej  ukázali u nás niektorí kňazi, ktorí šli pomáhať do nemocníc ako dobrovoľníci

https://www.noviny.sk/slovensko/580088-v-nasich-nemocniciach-pomahaju-ako-dobrovolnici-uz-aj-knazi

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

CDC-Gathany-Aedes-albopictus-1  1

Invázneho ázijskeho komára prvýkrát potvrdili v Košiciach

18.04.2024 10:38

Ide o pomerne veľkého komára a potenciálneho prenášača vírusov vrátane vírusu západonílskej horúčky.

Constanta, NATO, protivzdušná obrana, Rumunsko, vojaci, Mihail Kogalniceanu

Nové letecké dráhy aj škôlky. Sto kilometrov od Ukrajiny rastie najväčšia základňa NATO

18.04.2024 10:35

Rumunsko v posledných rokoch masívne investovalo do obrany.

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8977944x
Priemerná čítanosť článkov: 3151x

Kategórie