Založ si blog

Poriadne nahlas 10. – Náš dvojtvár Matovič. . .

Už sme všetci v jednom vreci – mohli by sme povedať po správe, ktorá sa objavila v médiách

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/574572-okrem-holeho-ziadali-o-vynimku-aj-premier-ci-prezidentka/

Mal výnimku vybavenú aj premiér Matovič???

 

Po skúsenostiach, ktoré zatiaľ s pandémiou mám, verejne prehlasujem, že podľa mňa iba tretinu našich problémov v čase pandémie spôsobuje samotná pandémia. Dve tretiny problémov s ňou spočívajú v ľudskom sebectve a hlúposti, v chýbajúcich systémových opatreniach a mohli by sme sa im vyhnúť.

Vyše 8800 výnimiek vraj bolo vydaných u nás, aby sa mohli v čase korony ľudia prevláčať bez testovania i karantény hranicami. Jedna výnimka pritom mohla zahŕňať aj viac ľudí. Dôvody boli pracovné aj súkromné. A napriek zlej situácii s koronou doteraz nezrušili výnimky, čo mali urobiť bezodkladne. A tak nám tu hrdinovia našich čias medzičasom navláčili aj nový typ vírusu. Sebectvo a hlúposť na Slovensku kvitnú, aj  napriek tuhým mrazom zjavne. Lebo keby sme boli na hraniciach všetkých poctivo testovali PCR testom s karanténou systematicky od prvej vlny nepretržite, tisíce ľudí by u nás ešte mohlo žiť.

Lekciu korony o význame ohľaduplnosti a úcty k životu veru mnohí neprijali, na čele s našou pani prezidentkou. Aj tá bez hanby vpochodovala do krajiny bez testovania s výnimkou vraj. A  výnimku vraj mal aj náš premiér, ktorý sa po prevalení kauzy Hollého s výnimkami vyjadroval. Obaja síce mali výnimku z dôvodu služobných ciest, v týchto prípadoch sa výnimka vzťahovala aj na členov delegácie, vrátane viacerých novinárov – ale práve oni by mali ísť príkladom. To sme skutočne všetci osprosteli, že sa tu takto vo veľkom výnimkuje v situácii závažného rizika?

A ešte raz opakujem, ž tých 8883 výnimiek udelených je násobne viac ľudí, lebo na jednu výnimku chodili aj skupiny ľudí. A sú v tom zahrnuté len výnimky individuálne vyžiadané, tie rozsiahle zoznamy kategórií ľudí, ktoré som z vyhlášky uverejnila nedávno v blogu, dostávajú výnimku automaticky na základe vyhlášky. A nás tu chce testovať povinne a dookola Matovič, keď tu funguje takéto výnimkové perpetuum mobile?

A nás, ktorí tu žijeme a snažíme sa dodržiavať pravidlá ochrany zodpovedne, bude tento Dvojtvár nútiť sa chodiť dookola testovať a vystavovať riziku, že sa nakazíme na nejakom odbernom mieste, pod hrozbou, že nám nedovolí ísť do práce do práce?

 

Testovať sa má aj v noci…

ako hovorí článok

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/574450-testovanie-bez-konca-ideme-testovat-ale-ako/?utm_source=pravda&utm_medium=box-sidebar-links&utm_campaign=mostread

Tak cez deň by sme chodili do práce a v noci sa testovať? Aj policajti a vojaci by po nociach tam boli? Alebo len zástupcovia samospráv?  Alebo len nejakí dobrovoľníci – a kto bude niesť zodpovednosť za akýkoľvek incident tam?

Je najvyšší čas, aby padali trestné oznámenia.

A takisto treba riešiť náhrady škody, spôsobené na zdraví testovaným – lebo študenti tretích ročníkov zdravotnej školy by vraj mohli testovať? Uvedomuje si vôbec niekto zodpovednosť testovateľov za spôsobené škodu na zdraví?

Naozaj nezávidím v tejto situácii ministrovi školstva, lebo si uvedomujem, že je pod tlakom, aby sa deti kritickej infraštruktúry dostali do škôlok a škôl. A nepochybne i pod tlakom verejnosti, ktorá by poslala do škôl najradšej všetky deti, lebo je to pohodlnejšie. Lenže je to teraz situácia na hrane, lebo nový typ vírusu sa prenáša zvýšene u detí a mladých ľudí, takže akékoľvek vláčenie detí do škôlok a škôl to jeho roznášanie u nás ešte urýchli. Nepochybujem o tom, že ak by kvôli korone zomrelo zopár detí, vyvolalo by to v spoločnosti riadnu paniku u rodičov.

Občas si kladiem otázku, aká bude táto spoločnosť po prevalení celej pandémie a jej odoznení. Kam ju to posunie vzťahovo i hodnotovo.

 

Premiér chce pokutovať zdravotnícke zariadenia, kde budú očkovať mimo poradia, pokutou až 10 000 eur…

Nechápem prečo zariadenia, lebo zodpovednosť by mali prevziať konkrétni ľudia – pokuta pre tých jednotlivcov a ich povinné odstúpenie z funkcie by bolo v tomto prípade voči nim láskavým krokom, lebo v stave núdze vyhlásenom v spoločnosti by za zneužitie postavenia verejného činiteľa bola pekná pálka. Ideme do zlých čias, a to, čo tu niektorí predvádzajú, už teraz nedáva vôbec priaznivé signály, že to táto spoločnosť prejde bez veľkých krvavých šľapají.

 

Mali sme konať preventívne…

Mali sme mať všetci reálne pravidelné dvojdňové povinné nácviky CO v praxi. Akési zmúdrievacie víkendy, kde by sme boli nútení ísť robiť pomocného sanitára, vykladanie tovaru v obchode, prácu v pekárni, a pozrieť si povinne aj film z čias španielskej chrípky, s hŕbami ľudí bezmocne ležiacimi  na posteliach kdesi v provizóriu. Preventívne. Možno by sa po takých skúsenostiach správali niektorí ľudia v terajšej reálnej pandemickej situácii zodpovednejšie – lebo vybaviť si v dnešných časoch pri návrate odkiaľkoľvek výnimku „aby som sa mohol prevláčať na Slovensko bez testovania a karantény“ chce riadnu kopu sebectva a zadubenosti.

Byť schopný fungovať podľa nejakých pravidiel je cenná vec. Aj znak zrelosti a zodpovednosti.

 

Elena

 

 

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,850
Celková čítanosť: 8982628x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie