Založ si blog

Vykročenie 8. – Vkročiť do nových čias. . .

Priznala som v predchádzajúcom blogu, že uvažujem niekedy o tom, ako to bude „po korone“, ako to zmení spoločnosť a ľudí v nej. O tom v tejto chvíli píšem.

 

Boh vás vidí?

Keď ľudia nastupujú na loď, je medzi nimi 30% veriacich a 30% neveriacich a 40% pochybovačov. Keď sa loď cestou na mori dostane do búrky, je na nej 100% veriacich, všetci sa modlia. Keď z lode ľudia v závere cesty vystupujú, je medzi nimi 30% veriacich a 30% neveriacich a 40% pochybovačov.

Tieto slová Lazareva hovoria o tom, že nie je ľahké zmeniť človeka, a že ťažké životné situácie majú potenciál nás k tomu pohnúť. No tú premenu musíme urobiť na sebe sami, situácia nás nezmení automaticky.

Kedysi som napísala blog o tom, že Boh je ako princezná Alica – a stále si to myslím

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2017/09/15/kridla-5-boh-je-ako-princezna-alica/

No súdiac podľa Lazarevovej štatistiky je to veľkému percentu ľudí jedno. Apelovanie na čestnosť, zodpovednosť, ohľaduplnosť je tiež zjavne hádzaním hrachu o stenu. Otvorene prezradím, že i tak som optimista ohľadne toho, ako to bude „po korone“ – pretože to, čo by sme mohli zažiť v rámci zhoršenia korony v podobe povinných prác, nezvládnutia poskytovať pomoc a masových hrobov, môže mnohými z nás hlboko otriasť. Také situácie nezmenia len skutočne morálne otrlého človeka.

 

A hej – nádhernú odpoveď

– Lazarevovu úvahu presne k téme mi dnes privialo cez šamanskú stránku – ako inak.

Lazarev hovorí o tom, prečo vírus môžeme pokladať aj za umelo vytvorený, aj o tom, kam smerujeme, jeho slová aj s prekladom  sú v linku

https://www.youtube.com/watch?v=HXy0sepNnx8&t=131s&ab_channel=SergejLazarev-Zdravíčlověka&fbclid=IwAR26KUZTU9SNcslFG_xZkfXuASsTQd-4stH0vuPEng5zn7HQ1VeaxVmM4mk

 

A tak ako nestačí byť v búrke na lodi,

ale aj po ukončení búrky niesť jej posolstvo v sebe je potrebné pre každého z nás, nastaviť si jeho posolstvo ako zrkadlo. Nabáda nás ku odklonu od kultu užívania si ku vnútornej mravnosti každého z nás.

Kedysi som i tu v blogu spomenula zvláštnu skúsenosť, ktorú som zažila počas konštelačného výcviku v Prahe. V jednej konštelácii sa zrkadlilo, že Boh je v nás, aj sme o tom hovorili.

Pri návrate domov na stanici som si prisadla ku starej panej. Ponúkla som ju cukríkmi (tie ja nosievam pre šoférov autobusu, kolegov na výcvikoch a ľudí ktorých stretávam na zastávkach). Začali sme sa spolu rozprávať. A pani mi zrazu povedala – prezradím vám tajomstvo, zvláštny príbeh. A rozprávala mi, ako jej raz dávno v jednej situácii kňaz povedal, že boh je v nás.  Aže o tých jeho slovách dodnes uvažuje.

Boh je v nás – je v našom videní sveta, v tichom hlase svedomia, v každodenných skutkoch zodpovednosti a láskavosti.  Alebo v špinavostiach všetkého druhu, podvádzaní, využívaní a klamstvách – a vtedy nepotrebujeme nikoho na nebi, na obraze nad posteľou, ani kdekoľvek inde, lebo  nás sprevádza v tichom hlase, ktorý občas zašepká „nie, nie je to v poriadku, čo robíš“. V takých chvíľach si môžeme vydýchnuť, že nikto to nepočul, je to však nepodstatné – počuli sme to my sami, a to je ten jediný človek, ktorý s tým môže naozaj niečo urobiť.

 

Minulosť je dobrý učiteľ…

Veľkolepú ekonomiku a dôsledné politické riadenie malo aj fašistické Nemecko, ale mravnosť, láska, milosrdenstvo a súcit mu chýbali – úroveň štátu je určovaná jeho vnútornou kultúrou, vierou a mravnosťou.   Lazarev

Treba k tomu ešte niečo dodať?

 

Elena

 

 

P. S.: https://www.youtube.com/watch?v=OQ1kwio9a90&list=RDOQ1kwio9a90&start_radio=1

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980890x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie