Založ si blog

Vykročenie 8. – Vkročiť do nových čias. . .

Priznala som v predchádzajúcom blogu, že uvažujem niekedy o tom, ako to bude „po korone“, ako to zmení spoločnosť a ľudí v nej. O tom v tejto chvíli píšem.

 

Boh vás vidí?

Keď ľudia nastupujú na loď, je medzi nimi 30% veriacich a 30% neveriacich a 40% pochybovačov. Keď sa loď cestou na mori dostane do búrky, je na nej 100% veriacich, všetci sa modlia. Keď z lode ľudia v závere cesty vystupujú, je medzi nimi 30% veriacich a 30% neveriacich a 40% pochybovačov.

Tieto slová Lazareva hovoria o tom, že nie je ľahké zmeniť človeka, a že ťažké životné situácie majú potenciál nás k tomu pohnúť. No tú premenu musíme urobiť na sebe sami, situácia nás nezmení automaticky.

Kedysi som napísala blog o tom, že Boh je ako princezná Alica – a stále si to myslím

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2017/09/15/kridla-5-boh-je-ako-princezna-alica/

No súdiac podľa Lazarevovej štatistiky je to veľkému percentu ľudí jedno. Apelovanie na čestnosť, zodpovednosť, ohľaduplnosť je tiež zjavne hádzaním hrachu o stenu. Otvorene prezradím, že i tak som optimista ohľadne toho, ako to bude „po korone“ – pretože to, čo by sme mohli zažiť v rámci zhoršenia korony v podobe povinných prác, nezvládnutia poskytovať pomoc a masových hrobov, môže mnohými z nás hlboko otriasť. Také situácie nezmenia len skutočne morálne otrlého človeka.

 

A hej – nádhernú odpoveď

– Lazarevovu úvahu presne k téme mi dnes privialo cez šamanskú stránku – ako inak.

Lazarev hovorí o tom, prečo vírus môžeme pokladať aj za umelo vytvorený, aj o tom, kam smerujeme, jeho slová aj s prekladom  sú v linku

https://www.youtube.com/watch?v=HXy0sepNnx8&t=131s&ab_channel=SergejLazarev-Zdravíčlověka&fbclid=IwAR26KUZTU9SNcslFG_xZkfXuASsTQd-4stH0vuPEng5zn7HQ1VeaxVmM4mk

 

A tak ako nestačí byť v búrke na lodi,

ale aj po ukončení búrky niesť jej posolstvo v sebe je potrebné pre každého z nás, nastaviť si jeho posolstvo ako zrkadlo. Nabáda nás ku odklonu od kultu užívania si ku vnútornej mravnosti každého z nás.

Kedysi som i tu v blogu spomenula zvláštnu skúsenosť, ktorú som zažila počas konštelačného výcviku v Prahe. V jednej konštelácii sa zrkadlilo, že Boh je v nás, aj sme o tom hovorili.

Pri návrate domov na stanici som si prisadla ku starej panej. Ponúkla som ju cukríkmi (tie ja nosievam pre šoférov autobusu, kolegov na výcvikoch a ľudí ktorých stretávam na zastávkach). Začali sme sa spolu rozprávať. A pani mi zrazu povedala – prezradím vám tajomstvo, zvláštny príbeh. A rozprávala mi, ako jej raz dávno v jednej situácii kňaz povedal, že boh je v nás.  Aže o tých jeho slovách dodnes uvažuje.

Boh je v nás – je v našom videní sveta, v tichom hlase svedomia, v každodenných skutkoch zodpovednosti a láskavosti.  Alebo v špinavostiach všetkého druhu, podvádzaní, využívaní a klamstvách – a vtedy nepotrebujeme nikoho na nebi, na obraze nad posteľou, ani kdekoľvek inde, lebo  nás sprevádza v tichom hlase, ktorý občas zašepká „nie, nie je to v poriadku, čo robíš“. V takých chvíľach si môžeme vydýchnuť, že nikto to nepočul, je to však nepodstatné – počuli sme to my sami, a to je ten jediný človek, ktorý s tým môže naozaj niečo urobiť.

 

Minulosť je dobrý učiteľ…

Veľkolepú ekonomiku a dôsledné politické riadenie malo aj fašistické Nemecko, ale mravnosť, láska, milosrdenstvo a súcit mu chýbali – úroveň štátu je určovaná jeho vnútornou kultúrou, vierou a mravnosťou.   Lazarev

Treba k tomu ešte niečo dodať?

 

Elena

 

 

P. S.: https://www.youtube.com/watch?v=OQ1kwio9a90&list=RDOQ1kwio9a90&start_radio=1

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9301368x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív