Založ si blog

Poriadne ostro 6. – Koho majú lekári nechať na prístroji?

Lekári sa môžu dostať do situácie, že budú musieť riešiť dilemy – upozorňuje článok v linku

https://www.hlavnydennik.sk/2021/01/16/advokat-lekari-sa-mozu-dostat-pred-eticke-dilemy-potrebuju-odporucania/

Poukázal na to, že lekári v súčasnosti musia robiť rozhodnutia, ktoré pre pacientov znamenajú život alebo smrť. Podľa advokáta nie je možné napríklad odpojiť pacienta od umelej pľúcnej ventilácie a poskytnúť ju inému, ktorý má podľa lekára väčšiu šancu na prežitie.

a potrebujú usmernenia, ako majú postupovať.

Celú tú úvahu o možnom postupe si tam prečítajte, ak chcete.

 

Podstatou problému je, že prípadov korony pribúda, voľných prístrojov ubúda.

Takže možno i u nás nastanú situácie, že lekári budú musieť voliť koho neliečiť. Ako sa vám bude páčiť, ak na takú situáciu doplatí životom práve váš blízky?

 

Nebudem sa už osobne vyjadrovať k tým, čo to tu navláčajú bezohľadne voči ostatným, lebo by som jednak nič láskavé o nich nepovedala, a jednak nepredpokladám, že osoby tak sa správajúce voči ostatným majú inteligenciu dostatočnú čo i len na čítanie blogov s porozumením.

Zaujímavý údaj poskytol článok v linku, ide o monitorované názory ľudí na koronu a ich vlastné správanie v rámci nej

Ako vnímaš ochorenie COVID-19?

Mám z neho rešpekt a robím všetko preto, aby som sa nenakazil

78.59%

Koronavírusu sa obávam čoraz viac

10.89%

Myslím si, že COVID-19 ľahko prekonám, lebo som mladý a zdravý

6.34%

Na koronavírus neverím

4.18%

Áno, prosím, podľa uvedených údajov takmer 11% tohto národa si ešte stále  myslí, že korona neexistuje alebo bagatelizuje  jej možné dopady na seba – a na ostatných kašle.

Faktom je, že nás všetkých svojim správaním dostávajú do čoraz väčších problémov.

 

Vláda namiesto efektívnych krokov ku zastabilizovaniu stavu –

hlavne formou zákazu akýchkoľvek výnimiek pri prevláčaní sa cez hranice, a to či u vyhláškovou stanovených či aj udeľovaných,  aj aby vyhlásila naozaj prísny lockdown so zákazom pohybu, riskuje naše žívoty tým, že necháva navláčať sa sem ľudí bez testovania. Existuje pritom vraj už niekoľko mutácii korony,

  • Brazílska mutácia v jednom z jej dvoch subtypov vraj dokáže nakaziť už vyliečených pacientov

https://www.topky.sk/cl/11/2039553/Obavy-z-brazilskej-mutacie-KORONAVIRUSU–Dokaze-nakazit-uz-vyliecenych-pacientov-s-Covidom-19

 

Špekuluje nám tu vláda aj dnes o celoplošnom testovaní namiesto tohto skutočne potrebného kroku

– uzavretia hraníc pre akýkoľvek pohyb bez testov. A bohvie o akých ďalších krokoch, zasahujúcich  a obmedzujúcich zasa len tých, ktorí tu poctivo dodržujú opatrenia, dozvieme sa tiež zrejme dnes.

Myslím, že vláda týmto postupom – nečinnosťou v uzavieraní hraníc  a bezvýnimkovom testovaní všetkých cez ne prichádzajúcich ako potrebnom a účinnom opatrení – naplňuje aj skutkovú podstatu trestného činu zneužitia právomocí verejného činiteľa

 

Médiá informovali, že Česi vyvinuli kloktací test na domáce použitie,

ktorého výsledkom sa dá preukázať aj na účely testovania –

https://www.startitup.sk/fantasticky-uspech-cesi-vyvinuli-domaci-kloktaci-pcr-test-na-koronu-ma-rovnaku-ucinnost-ako-vyter-a-donesie-o-kurier

píše, že okrem bolesti spojenej so zavedením odberovej tyčinky je nevýhodou súčasného modelu testovania aj nutnosť navštíviť odberové miesto, kde testovaný zbytočne čelia zvýšenému riziku šírenia nákazy

Tak na celoplošné testovanie nech vláda práve ten test nakúpi. Lebo odpor časti národa súvisí popri obave z možnej nákazy tam práve s neodbornosťou a rizikovosťou testovania antigénovými testami. Mne po prvom celoplošnom testovaní „povinne, lebo práca“ pár dní tiekla krv z nosa, z tej nosnej dierky testovanej.  Rovnako popisujú ťažkosti po testovaní ďalší ľudia, ako som už nedávno spomenula v blogu, aj fb skupina vznikla.

Cesta ktorou sa uberá vláda, aby testovali aj študenti zdravotníctva, je cestou do pekla. Lebo ešte stále nemáme usmernenie, týkajúce sa nárokov na škodu spôsobenú testovaním. Zodpovedá za ňu samotný testujúci zdravotník? Alebo ten, kto ho zamestnal, t. j. samospráva? Či azda štát ako autor nápadu? Je potrebné o tom otvorene hovoriť, pretože personál testujúci takýmto spôsobom ľudí je čoraz menej odborný. A tým sa zvyšuje aj riziko poškodenia zdravia testovaných.

 

Ďalším problémom v súvislosti s koronou je strach lekárov z možnej nákazy.

Ako uvádza článok v linku, vyzýva ich MZ SR na návrat do ambulancií, aby boli k dispozícii pacientom

https://www.ta3.com/clanok/1200783/vratte-sa-do-ambulancii-vyzyvaju-lekarov-pacienti-maju-problemy.html

Ani zďaleka pritom nejde o choroby, ktoré „môžu počkať“, ako článok píše „Množstvo pacientov hospitalizovaných v kritickom stave značne narastá. Do nemocníc prichádzajú s ochorením COVID-19, pričom počas doby ochorenia sa niektorým z nich vôbec nepodarí spojiť s ambulanciou svojho lekára, dokonca ani telefonicky. Čo je zarážajúce, vôbec prvé vyšetrenie tak absolvujú až v nemocnici a, žiaľ, mnohokrát sú vo vážnom, zanedbanom zdravotnom stave, prípadne v stave, keď nedokážeme viac pomôcť,“ informovalo ministerstvo.

A to nehovoríme o tých ostatných ochoreniach, ktoré sa v tejto situácii len zhoršujú, a raz budú náklady na ne vysoké.

Je to prirodzené a ľudské, mať v takej situácii strach v situácii lekára, laboranta či sestry – tobôž keď má človek deti, ktoré živí a kladie si otázku, čo by bolo s nimi, ak by sa mne niečo stalo. Táranie že si zdravotníci zvolili také POSLANIE a tak musia rátať so všetkým a znášať všetko sa objavuje v reakciách na socsieťach. Ibaže kto má povinnosť doplatiť životom na nezodpovedných ľudí? Ako by ste sa cítili vy na ich mieste, keby ste mali riskovať život deň za dňom pre čiusi hlúposť a bezohľadnosť? A vidieť to defilé mŕtvych, ani zdravotníci neboli zvyknutí na také kopy mŕtvych, ktorým nedokážete pomôcť – to tiež zanecháva stopy.

 

Stačilo dodržiavať bezpečnostné pravidlá a karantenizovať všetkých cez hranice prechádzajúcich v štátnej karanténe. Zmenilo by to situáciu v spoločnosti, iste. Lebo ľudia cestujúci za prácou by si možno našli nový rytmus práce a voľna – mesiac a mesiac  na striedania. A jednoducho by museli obetovať nejaké dni voľna na štátnu karanténu – pretože nemožno vyberať iba hrozienka z koláča, a pretláčať svoje práva na úkor iných. A tí, ktorí chcú pendlovať každý deň, nuž zrejme by museli zvažovať pravidelné testovanie každé tri dni. Lebo koľko ich denne pendluje? Najviac pár tisíc hradiť im testy (možno po dohode v spolupráci oboch krajín, niečo by sme im prispeli my a niečo krajina, v ktorej pracujú) j určite menej ako znášať všetky tie liečebné a iné náklady, ktoré máme teraz. Aj kamióny by si preberali na hraniciach, aspoň by nám sem nelegálnych migrantov nenavláčali. Podnik s vlastným šoférom by prišiel prevziať tovar na hranice a zrealizoval jeho prekládku. Spomalila by sa preprava, isteže, no ale potrebujeme sa prepravovať tak rozsiahlo a dovážať také kopy zbytočností, z ktorých sa časť vyhodí ako plesnivá a pozáručná už v obchodoch? Jednoducho by sme dovážali menej.

Lebo za túto cenu by sme dosiahli, že ľudia by mohli u nás chodiť voľne a bez rúšok, že by boli otvorené obchody, reštaurácie, školy, nemocnice by fungovali normálne a všetko ostatné tiež. Všetko – až na dovolenky v zahraničí, tam by pri návrate bol test a povinná štátna karanténa, bez akejkoľvek výnimky. Rovnako i služobky zahraničné, či podobné podujatia, len s testom a karanténou. Aj ktokoľvek k nám prichádzajúci aj zahraniční robotníci (však je to samozrejmé aj v iných krajinách), alebo rôzni vo výnimkách vyhlášky menovaní. Každý pri príchode k nám by týmto musel prejsť –  test a karanténa. Ide tu o ľudské životy, tak aké výnimky a špekulácie?

Stačilo by pristrihnúť krídelká tým, ktorí sa tu bezohľadne výnimkovo prevláčajú, lebo im je to takto pohodlné. Teraz je táto úvaha len teoretická, žiaľ, lebo tu navláčili naši výnimkári kadečo. Ale ak majú mať akékoľvek kroky riešenia u nás zmysel, treba začať práve uzavretím hraníc a testovaním každého kto pricestuje, s povinnou karanténou. Až po uzavretí hraníc, a dôslednom monitorovaní každého možného zdroja prinesenia nákazy môžeme robiť poriadky s nákazou doma. Inak nás budú výnimkári donekonečna nakazovať.

Nemá zmysel dookola testovať nás a mať tu obmedzujúce opatrenia pre tých, ktorí tu žijeme, ak tu ktokoľvek môže nekontrolovane navláčať nové ohniská nákazy.

Je potrebné o tom otvorene hovoriť.

 

Elena

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003561x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie