Založ si blog

Prakticky filozoficky 5. – A čo je naozaj dôležité?

Ľudia sa často pýtajú – ak je Boh, prečo je vo svete toľko zla?

Opačne však možno túto otázku postaviť – ak Boh nie je, prečo je vo svete toľko dobra? 

 

Nedeľný večer plynul ako pokojná rieka. Vzdialený je zhon pracovného týždňa, bahno politiky, aj denný ruch v takých chvíľach končiaceho dňa.

Váchovu knihu s poetickým názvom Kéž bych pod hvězdami dobře odtančil svuj tanec, plnú nádherných fotografií a myšlienok som mala v rukách,  o niečo z nej sa v tejto chvíli podelím s vami pre zmysluplné vykročenie do prichádzajúceho týždňa

 

Je to tak i podľa mňa – netreba vysvetľovať existenciu zla, treba vysvetľovať existenciu dobra.

 

Zlo konať je ľahšie ako konať dobro.

Zlo je pohodlné, sebecké, pre samotných tak konajúcich bezprostredne prospešné. Rýchlo nájde kumpánov, ktorí sa pridajú – však je to také lákavé získať čosi nie vlastným úsilím, vybabrať s ostatnými. Mať sa dobre za akúkoľvek cenu, užívať si čo najviac – veď žijeme len raz. Je to skrátka lákavé konať zlo, v kadejakých oblastiach nášho života a mnohorakými spôsobmi.

Pomáha mať viac a „byť viac“ – cítiť sa nadradene, mať zdanlivú moc nad inými. Neuvedomujú si ľudia konajúci zlo, že na nich zanecháva nezmazateľné stopy  a že aj raz im to Zámer sveta zráta, je iná vec. 

 

Otázku prečo ľudia konajú zlo – prečo voči iným robia veci nečestné a bezohľadné, ubližujúce – tak tú si dávam už hodne dlho. Odpovedí je veľa – podstata je v tom, že sú to ľudia hlboko nešťastní a vnútorne pokrivení, nežijú zmysluplne. Lebo človek žijúci zmysluplne nepotrebuje podvádzať, využívať iných a klamať, je v súlade so svojim svedomím.

A nemyslím si, že by človeka poznačila nejaká ťažká životnú skúsenosť tak, že sa rozhodne konať zlo. Práve naopak, taká skúsenosť nám môže pomôcť byť vnímavejšími. Aj k tomu je krásna myšlienka v knihe, ktorú spomínam „Strom, ktoré má priniesť hodne ovocia, musia prerezávať“. Hovorí o tom, že bolesť a strata majú pre nás zmysel.

 

Je až desivé si uvedomiť ako konanie zla poznačí človeka – ako formuje jeho pohľad na svet a ľudí okolo neho, ako z neho vytrasie aj zvyšky úcty k ľuďom, ak aj kedy nejakú mal. Ako človek konaním zla slepne – nevidí bolesť iných, nevidí utrpenie iných, nevidí možnosti konania dobra pre seba samého. Zastiera pohľad človeka konanie zla, ako keď stúpate na vysokú vežu. Vidíte zhora celý svet, máte rozhľad, ale tí dole sú ako mravčeky, úplne maličkí, čo už…

Zlo dáva pocit moci a slobody. Sedí pritom taký človek v sebeckej klietke, hodne malej.

 

Dobro nie je pre slabochov, vyžaduje si vnútornú silu, láskavosť, zrelosť, rozhodnutie konať dobro. Vyžaduje si veľa úsilia od nás, nedeje sa samo od seba. Je o obetavosti a  nepohodlí – lebo človek investuje svoj čas, energiu, sily, svoje srdce otvára cudzej bolesti – podelí sa o ňu s niekým iným, koho možno ani nepozná.

A napriek tomu všetkému existuje dobro.

Ako to že už dávno nezaniklo?

 

Dobro a zlo sa skrátka potrebujú navzájom, vyvažujú sa vo svete akosi, myslím. Bez existencie zla by sme nechápali podstatu dobra, aj keď by bolo všade okolo nás. A  práve toto poznanie pokladám za dôležité. Našu možnosť voľby medzi nimi – bez nej by dobro asi ani dobrom nebolo, len samozrejmosťou.

Takže hej, zlo tu je, kade-tade okolo nás.

A o to viac úcty ku každej kvapke dobra cítim…

 

 

Elena

 

Pre pohodový začiatok týždňa všetkým hudba ako prameň čistej vody…

 

Fotografia je, pravdaže, moja – ale štvorlístok pre šťastie patrí všetkým…

 

 

 

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8985406x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie