Založ si blog

Doba covidová 5. – I ja sa toho bojím, pán Blaha. . .

Viete sa vžiť do pocitov ľudí, ktorí žili v časoch vojny?

Alebo ktorí v nich žijú – veď vojny ešte vo svete neskončili.

Bieda a hlad, strach o život detí, nekonečné príkoria, vyčerpanie bez konca.

Trauma, celoživotná trauma pre tých, ktorí to prežili.
A aj pre generácie ich potomkov – lebo psychológovia zistili, že ak človek prežije niečo traumatizujúce, zanecháva to stopy v jeho neurobiologickom fungovaní a tým sa to prenáša aj na jeho potomkov, ktorí tak trpia tiež následkami tej udalosti celoživotne, prenášajú traumu zasa na svojich potomkov. Nesie sa to generačne ako špecifické zranenia, ktoré má rodina z minulosti. Hovorí sa o transgeneračnej špirále, ktorá nesie v nás straty a zranenia predkov, a zároveň i možné mobilizujúce zdroje ich zvládania. Ale to by bolo nadlho, takže zostaňme pri tom, že stopy žiadnej vojny nekončia tými, ktorí ju prežili a – a i naša generácia je poznačená dychom 1. i 2. svetovej vojny.

Prečo o tom píšem?

Lebo nechcem vojnu…

 

Nedávno som v blogu písala

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2021/02/28/no-1-10/

že sa nám tu prevláčajú cudzie vojská vo veľkých počtoch:

9 cestných presunov v priebehu  22.-28.2.2021, 11 cestných presunov má byť v dňoch 1.-11. marca 2021

zdroj:   https://www.mosr.sk/upozornenia-na-presuny-vojenskej-techniky/

No čo, potrebujeme tu dovliecť kalifornský vírus? Vraj je 11x smrteľnejší a žiadna imunita proti nemu nepomáha.

https://www.hlavnydennik.sk/2021/02/27/pozor-kalifornska-mutacia-covidu-je-vraj-11-krat-smrtelnejsia-a-nepomoze-ani-imunita/

 

Čo sa týka tých vojenských presunov, nešlo o nič výnimočné v týchto časoch,

môžeme pokračovať – od 8. do 14. 3. 2021 je ich 17, od 15. do 21. 3.2021 je ich 16, od 22. do 28. 3. 2021 je ich 7.

Už som ich začala podozrievať, že tu vírus navláčajú ako hlavný cieľ. No poviem vám, mám obavu, že to by bol len taký bočný cielik. Pravda je asi horšia, ako by sme si mysleli.

Niekomu zrejme prekáža, že ľudia žijú na Kryme šťastne „pod ruskou nadvládou“ –

no pozrite na tých nevoľníkov, ako trpia – Oslavy 7. výročia Referenda o pripojení Krymu k Rusku 19.03.2021…

https://www.facebook.com/martin.sedmak.5/videos/5665880790088770

 

A zjavne nie som sama, kto si kladie tú otázku ohľadne nekonečného prevláčania sa cudzích vojsk územím Slovenska v týchto časoch.

Aj poslanec Blaha – ako napísal – popri príprave pred dnešnou diskusiou, v ktorej bude na TA3 o 11, 00, uvažoval presne o tom – napísal

Medzitým sa dejú veci:
1. Cez Slovensko sa v poslednom čase presúva toľko vojenskej techniky NATO, že už sa začínajú šíriť obavy, že Američania niečo chystajú.
2. Slovenská bábková vláda poslúcha na slovo americkú ambasádu, tento týždeň minister obrany Naď dostal čerstvé pokyny, ešte sa tým aj pochválil na sieti.
3. Ak chce Amerika rozhorieť nový konflikt s Ruskom a eskalovať situáciu na Donbase, robí fatálnu chybu. Vojensko-priemyselný komplex už zase potrebuje nové objednávky, a tak treba uvrhnúť svet do chaosu. Celé zle.
4. Grandpapa Joe, čo sa nevie už ani vyštverať po schodoch do lietadla, uráža ruský národ a provokuje vojenskými manévrami, ktoré môžu značiť jediné – chorobnú túžbu po vojne.
5. Samozrejme, netreba vôbec pochybovať o tom, že keď sa americký prezident stihne trikrát potknúť na desiatich schodíkoch, vinu za to nesie Vladimír Putin – určite tie schody začaroval.
6. Schodisko je ďalší Bidenov „killer“, áno, tá najobávanejšia ruská zbraň! A keď v rádiu pustia Riša Müllera a jeho slávne Po schodoch, je to jasná protiamerická hybridná vojna, Rišo, ty agent!
7. Ale vážne. Slovensko musí ostať na strane mieru a nezradiť našich slovanských bratov ako kedysi Dzurinda, keď povolil prelety amerických bombardérov, keď zabíjali našich bratov Srbov. Mám obavy, že pravica už zase zrádza a skáče tak, ako Veľký brat píska.
Ach, hej, Bidden a schody.
Toto je človek, ktorý má riadiť svetovú polit
Vojna je utrpenie. Je smrť. Je to hrôza bez konca. Je to niečo, čo neprajem zažívať nikomu, naozaj nikomu.
Má temnú tvár – prezradím vám, raz som si postavila konštelačku s vojnou, aby som ju pochopila naplno, a vzdala jej úctu ako súčasti dejín ľudstva – je to ťažká skúsenosť.
A preto cítim, nakoľko desivo realisticky ju moja dcéra Kika ju vystihla v jednej básni, už ani neviem z ktorej súťaže – Balada o vojne a mieri.

„Neexistuje žiadna cesta k mieru; mier je cesta.“

Mahátmá Gándhí

 

Viem,

má rany Zem.

A na jej pleciach zjazvených

vždy opäť cítiť vojny dych,

stáročiami sa nesie dym,

plač a smrť, koniec nevidím,

skončí raz boj a nenávisť?…

 

Celá báseń je v linku
Nie, nechcem vojnu. Nechcem aby ľudia trpeli a zomierali. Nechcem tu zbrojacich šialencov „made in USA“.
Za peniaze vyhodené na zbrane sme mohli spraviť dôstojnejší život dôchodcom. Deťom s postihnutím, aby nemuseli zbierať vrchnáčiky na rehabilitačné pobyty. Vybudovať dôstojné útulky pre zvieratá bez domova a pre ľudí bez domova.  Zlepšiť nemocnice, zvýšiť dotácie poľnohospodárom, aby sme mali slovenské a zdravé potraviny.
Namiesto toho sa prizeráme mlčky na rozrastajúce sa zlo. Dokedy?
Kedy už konečne ľudstvo zmúdrie a dospeje? A kedy my ľudia začneme byť konečne ľuďmi, odvážnymi, čestnými a ľudskými?
Elena

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9006388x
Priemerná čítanosť článkov: 3156x

Kategórie