Založ si blog

Tíško 2. – Ach. . .

Ach, vždy som túžila žiť na hrade, vzdychla som si zasnívane pri titulkoch filmu.

Ale nie na takomto, pravdaže, dodala som, keď som videla ruinu v úvode filmového príbehu.

 

Rozprávka Dračie srdce bude, dieťa povedalo. Draky milujem  a príbehy o nich tiež. A tak po veeeeeľmi dlhej dobe som televíziu sledovala.

Na chvíľu mi pripomenul film dračiu múdrosť a  ľudskú krutosť. Aj slzy do očí mi vytiahol – nie, nechcem aby draky zomierali, čo ste?

 

Sila rozprávok, ťahajú našim životom od detstva jemnú červenú niť. Takú krehkú, že sa nám tají dych a naše srdce šepká „áno, áno, rozprávky áno“. A pritom takú pevnú, že nás dokáže udržať na nohách v ťažkých časoch, vedie nás k nádeji, že príbeh pokračuje ďalej…

Je to o rovnováhe, povedali by ste možno. No mne to slovo nesedelo, pripadalo mi ako kŕčovitá snaha udržať sa kdesi v strede.

Pravá rovnovážnosť podľa mňa je byť schopný sa vychýliť zo stredu na stranu v jednej chvíli, a dokázať sa vrátiť späť. A v podstate stále trochu kolísať okolo tej osi. Lebo život je o dynamike, nie o strnulom státi v bode stredu. Poviem vám, neverím ani ľuďom preklopeným ustavične slniečkovsky – stále pozitívni, stále usmievaví, popierajúci realitu života. Lebo je prirodzené, že občas svieti slnko, a občas prší, a potom zasa svieti slnko.

To je SÚLAD, áno, presne, to slovo zapadlo ako puzzle do mojej skladačky pred časom a ja cítim hrejivú vďačnosť za ten šamanský odkaz, ktorým ku mne prišlo.

A za všetky synchronicity posledných dní.

Niekedy to tak v nás cinkne v živote, intuícia nám šepká, že toto je to správne – poznáte to tiež?

 

Mne tak zarezonovala jedna kniha pred časom. Konečne som ju objednala v pondelok a včera kuriér dorazil s balíčkom. A zase to cinknutie pri prvom pohľade na ňu, tie správne veci si nás volajú dookola. Na obale púpava v kolobehu života, púpavy sú pre mňa veľký signál.  Keďže som zrakovo-dotykový typ, fascinoval ma i jej obal z recyklovaného papiera, prirodzený, upokojujúci na dotyk.

Aktívní naděje  sa volá. Jej obsah je o vďačnosti a súcite, čo pokladám v živote za cenné. Aj o obnove spojenia. A i o aktívnej nádeji, pravdaže. Napriek nedostatku času som do nej nazrela na chvíľu. Aktívna nádej  – to je ďalšie slovo, ktoré mi zapadlo do skladačky poznania. Lebo mám rada ľudí, ktorí bojujú, aby sa niečo vo svete pohlo k lepšiemu. No nie je to boj o hneve a napätí, ale o prijatí sveta v jeho podobe a pritom ochote urobiť malý výkop k zmene.  lebo taký boj je o nádeji, že svet môže byť o trochu lepšie miesto, ak sa budeme snažiť každý spraviť kvapku dobra. Maličkosť.

Aktívna nádej je taký ten pocit, že vnímam súcitne veci, no nemám pocit zúfalstva, že sa to nemení, lebo za seba som urobila niečo, aby sa veci posunuli. Takže slovo aktívna nádej mi k tomu pocitu dosadlo.

 

Uvedomujem si dôležitosť správnych slov a správnych vecí a správnych ľudí – lebo zapadnú ako dielik skladačky v našom obraze, ten jediný tam patriaci dielik.

Áno, to teraz hovorím veľké ďakujem Zámeru sveta.

 

Elena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Takže tak 6. – Čo máte proti vodke, občania Slovenska?

11.04.2024

Čo máte proti vodke, občania Slovenska? Keby ste ju riadne kupovali, nemusel by ju predajca popíjať v takom množstve sám, napadlo mi cynicky pri čítaní o najnovšom počine strany Demokratov https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/705995-slovensko-zaplavili-proruske-bilbordy-poburili-ludi-vyvesila-ich-strana-demokrati/ Zúfalecké gesto na upútanie pozornosti – alebo stratégia, [...]

Takže tak 5. – Čo by mal pre udržanie svojho úspechu urobiť prezident Pellegrini. . .

07.04.2024

Povedzme si to rovno – tieto prezidentské voľby na Slovensku boli viac proti Korčokovi, ako za Pellegriniho. Znamená to, že pre mnoho ľudí u nás bol Pellegrini prijateľnejším kandidátom. Svoju pozíciu by mal upevniť hneď na začiatku rozvážnymi krokmi. Pobavilo ma, ako Korčok vybehol s obviňovaním, že za jeho neúspech môže Pellegriniho neférová kampaň. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,849
Celková čítanosť: 8980872x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie