Založ si blog

Tíško 2. – Ach. . .

Ach, vždy som túžila žiť na hrade, vzdychla som si zasnívane pri titulkoch filmu.

Ale nie na takomto, pravdaže, dodala som, keď som videla ruinu v úvode filmového príbehu.

 

Rozprávka Dračie srdce bude, dieťa povedalo. Draky milujem  a príbehy o nich tiež. A tak po veeeeeľmi dlhej dobe som televíziu sledovala.

Na chvíľu mi pripomenul film dračiu múdrosť a  ľudskú krutosť. Aj slzy do očí mi vytiahol – nie, nechcem aby draky zomierali, čo ste?

 

Sila rozprávok, ťahajú našim životom od detstva jemnú červenú niť. Takú krehkú, že sa nám tají dych a naše srdce šepká „áno, áno, rozprávky áno“. A pritom takú pevnú, že nás dokáže udržať na nohách v ťažkých časoch, vedie nás k nádeji, že príbeh pokračuje ďalej…

Je to o rovnováhe, povedali by ste možno. No mne to slovo nesedelo, pripadalo mi ako kŕčovitá snaha udržať sa kdesi v strede.

Pravá rovnovážnosť podľa mňa je byť schopný sa vychýliť zo stredu na stranu v jednej chvíli, a dokázať sa vrátiť späť. A v podstate stále trochu kolísať okolo tej osi. Lebo život je o dynamike, nie o strnulom státi v bode stredu. Poviem vám, neverím ani ľuďom preklopeným ustavične slniečkovsky – stále pozitívni, stále usmievaví, popierajúci realitu života. Lebo je prirodzené, že občas svieti slnko, a občas prší, a potom zasa svieti slnko.

To je SÚLAD, áno, presne, to slovo zapadlo ako puzzle do mojej skladačky pred časom a ja cítim hrejivú vďačnosť za ten šamanský odkaz, ktorým ku mne prišlo.

A za všetky synchronicity posledných dní.

Niekedy to tak v nás cinkne v živote, intuícia nám šepká, že toto je to správne – poznáte to tiež?

 

Mne tak zarezonovala jedna kniha pred časom. Konečne som ju objednala v pondelok a včera kuriér dorazil s balíčkom. A zase to cinknutie pri prvom pohľade na ňu, tie správne veci si nás volajú dookola. Na obale púpava v kolobehu života, púpavy sú pre mňa veľký signál.  Keďže som zrakovo-dotykový typ, fascinoval ma i jej obal z recyklovaného papiera, prirodzený, upokojujúci na dotyk.

Aktívní naděje  sa volá. Jej obsah je o vďačnosti a súcite, čo pokladám v živote za cenné. Aj o obnove spojenia. A i o aktívnej nádeji, pravdaže. Napriek nedostatku času som do nej nazrela na chvíľu. Aktívna nádej  – to je ďalšie slovo, ktoré mi zapadlo do skladačky poznania. Lebo mám rada ľudí, ktorí bojujú, aby sa niečo vo svete pohlo k lepšiemu. No nie je to boj o hneve a napätí, ale o prijatí sveta v jeho podobe a pritom ochote urobiť malý výkop k zmene.  lebo taký boj je o nádeji, že svet môže byť o trochu lepšie miesto, ak sa budeme snažiť každý spraviť kvapku dobra. Maličkosť.

Aktívna nádej je taký ten pocit, že vnímam súcitne veci, no nemám pocit zúfalstva, že sa to nemení, lebo za seba som urobila niečo, aby sa veci posunuli. Takže slovo aktívna nádej mi k tomu pocitu dosadlo.

 

Uvedomujem si dôležitosť správnych slov a správnych vecí a správnych ľudí – lebo zapadnú ako dielik skladačky v našom obraze, ten jediný tam patriaci dielik.

Áno, to teraz hovorím veľké ďakujem Zámeru sveta.

 

Elena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

Denys Šmyhaľ, Robert Fico, Ukrajina

Fico opäť volal s ukrajinským premiérom o zastavenej rope, navrhol mu riešenie

26.07.2024 17:00, aktualizované: 17:10

Obnova tranzitu časti ruskej ropy je podľa úradu vlády pre rafinériu Slovnaft mimoriadne dôležitá.

izrael, hamas, zbrane

Chce zvrhnúť vládu USA a vyvolať vojnu: EÚ zaradila organizáciu The Base medzi teroristické

26.07.2024 16:56

Skupinu The Base v roku 2018 založil Američan Rinaldo Nazzaro s cieľom vytvoriť sieť radikálne pravicových nacionalistov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9300596x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív