Založ si blog

Tááák 7. – Frajerky môžu do nemocnice. . .

Drak je tu.

Vždy keď kopem za choré deti, moje plamene pália.

Možno viete, ale skôr neviete, že v piatok poslanci neschválili návrh na právo rodiča byť s dieťaťom v nemocnici. Právo byť s rodičom v nemocnici u nás má dieťa iba do troch rokov bezplatne, do šiestich rokov si musíte pobyt hradiť. Od šiestich rokov je to na nemocnici, či vám pobyt s dieťaťom umožní. Sami si zvážte, ako by ste sa cítili, ak by vám povedali, že s vašim chorým „už osemročným“ dieťaťom vás v nemocnici nenechajú.

 

V záplace sĺz spomínam, ako som môjho maličkého syna musela samého nechávať dva razy v nemocnici pri problémoch so shuntom, kým mu ho potom vymenili. Prišla som pre neho ten druhý raz a vošla som na oddelenie, keďže na zvonenie nikto nereagoval. Moje dieťa tam ležalo vo veľkej špinavej plienke a zabalené len v akomsi nemocničnom kabátiku. O mesiac sa ocitol v nemocnici zasa –  spustili známu pesničku „miesta potrebujeme pre kojace matky“. Vtedy som ticho a pokojne povedala – „postihnuté dieťa má právo na prítomnosť rodiča v nemocnici, tak budem na oddelení so synom alebo s médiami pred nemocnicou“. Miesto sa našlo.

 

Pritom medzinárodné právne dokumenty zaručujú deťom toto právo – byť v nemocnici s rodičom.

Aby sme mali presnú informáciu – tu je návrh zákona v linku

https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=499423

toto je ten návrh v doslovnom znení

(Návrh)

ZÁKON
z … 2021,
ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov
Národná rada Slovenskej republiky sa uzniesla na tomto zákone:
Zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov sa mení a dopĺňa takto:
1. § 11 sa dopĺňa odsekom 15, ktorý znie:
„(15) Pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa zaručuje právo na nepretržitú prítomnosť
a) zákonného zástupcu, osoby určenej zákonným zástupcom, inej osoby, do náhradnej starostlivosti ktorej bol pacient zverený podľa osobitného predpisu14d, inej blízkej osoby, opatrovníka ustanoveného podľa osobitného predpisu14e alebo osoby určenej opatrovníkom, ak je pacientom maloleté dieťa,
b) blízkej osoby alebo inej osoby určenej ženou v súvislosti s pôrodom,
ak prítomnosť týchto osôb nenaruší poskytovanie zdravotnej starostlivosti; to neplatí, ak ide o osobu, ktorá je vo väzbe, vo výkone trestu odňatia slobody alebo vo výkone detencie. V prípade, že prítomnosť osôb podľa prvej vety narúša poskytovanie zdravotnej starostlivosti, môže byť ošetrujúcim lekárom ich prítomnosť v nevyhnutnej miere a na nevyhnutný čas odopretá.“
Poznámky pod čiarou k odkazom 14d a 14e znejú:
14d) § 44 ods. 3 zákona č. 36/2005 Z. z. o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
14e) Napríklad § 31 ods. 2 a ods. 3 zákona č. 36/2005 Z. z. v znení neskorších predpisov.“.
2. V § 15 odsek 2 znie:

Sprievodcom osoby v ústavnej starostlivosti môže byť len osoba plnoletá;

16)

to neplatí, ak sprievodcom je osoba podľa § 11 ods. 15 alebo dieťa do troch rokov veku prijaté do ústavnej starostlivosti spolu s rodičom alebo maloletý rodič, ktorý nie je osobou podľa § 11 ods. 15 písm. a), prijatý do ústavnej starostlivosti spolu s dieťaťom.“.

Poznámka pod čiarou k odkazu 16 znie
16) § 8 ods. 2 Občianskeho zákonníka.“

 

 

A hej, milé mamy, takto za vás a vaše deti hlasovali vami volení poslanci

 

 

Poslankyňa Marcinková na fb písala o tomto návrhu, ktorý podala – a diskusia pod jej príspevkom na fb je desivo výpovedná.

Výrok že najviac lekárov obťažuje  pri práci hysterická matka vypovedá o tom, ako niektorí zdravotníci necitlivo vnímajú situáciu matiek, ktorých dieťa má často závažný zdravotný problém, sú vystrašené a namiesto arogancie potrebujú pár láskavých slov.

Dozviete sa, že nemocnice postavené za socializmu nevyhovujú takým požiadavkám – no dobre, tak mi ukážte tie nemocnice, ktoré vybudovali za už desaťročia tejto „demokracie“ –  tie už by mali priestorovo vyhovovať, však?

Komunikácia je dlhodobo slabým miestom zdravotníkov – už dávno na to poukazujem – a nič sa na tom zjavne nemení

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2014/10/03/dnes-29-ryba-smrdi-od-hlavy/

 

V minulom týždni som likvidovala všetky tie záznamy z výsluchov, podania a rozsudky v prípade usmrtenia môjho syna. Prečítala som si z prvej prvé tri vety, a cítila som opäť jasne tú obrovskú bolesť, pri ktorej nedokážete dýchať, chcete zomrieť aby ste mohli byť so svojim dieťaťom a držia vás pri živote len povinnosti. Skartovala som ich zotrvačnosťou ďalej, viac som z nich nečítala – tri obrovské tašky písomností.

My mamy Otvoreného listu premiérovi dlhodobo bojujeme za to, aby sa zlepšila situácia v slovenskom zdravotníctve. Aby ste nezažili to, čo prežívame my. Aby deti v slovenských nemocniciach zbytočne neumierali.

https://elenaistvanova.blog.pravda.sk/2018/06/06/fukanie-do-pupav-2-treti-a-posledny-otvoreny-list-premierovi/

 

Dve miliardy na obrnené vozidlá dajú, aj na moiilný špehovací systém občanov jesto peniaze – a mamám s chorými deťmi „niet  čoho“?

Krucinál, som drak – to je celá táto koalícia –

frajerky do nemocnice môžu ísť, rodičia chorých detí nie…

 

 

Elena

 

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8987055x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie