Založ si blog

Len láska zostáva 3. – Sú ľudia. . .

Sú ľudia, ktorí nepotrebujú na narobenie problémov múdrych nepriateľov, vystačia si i so sprostými priateľmi. A potom sú tu takí, ktorí si vystačia na všetko sami. Ako naša prezidentka terajšia.
Vyhlásila tento týždeň, že ju nezaujíma 5,5 milióna názorov na riešenie pandémie.
Blahoželám týmto jej voličom, ja som ju našťastie nevolila.
Viac k tomu niet čo dodať – lebo niektoré výroky ľudí sú pre mňa také výpovedné, že pokladám za najlepšiu odpoveď na ne len mlčanie. Sú skrátka ľudia, ktorí si nezaslúžia ani minútu nášho času.
Tak…
Ale sú ľudia, ktorí nemajú stylistov, nenosia róby módnych návrhárov, nemajú vysokoškolské tituly a nie sú vykvačení mediálne ako najsenzi osobnosti sveta.
Zato majú moju hlbokú úctu.
Tento predvianočný čas venujem im a záchrane Zeme, veď je to dôležitá téma nás všetkých.

Silné a aktuálne posolstvo, ktoré napísala vodkyňa kmeňa Waorani Nemonte Nenquimo zo srdca amazonského pralesa – bolo to v predvečer tej klimatickej glasgowskej seansy, ktorú nedávno usporiadali:

Prezidentom deviatich amazonských krajín a všetkým svetovým lídrom, ktorí sú spoluzodpovední za drancovanie našich dažďových pralesov:
Volám sa Nemonte Nenquimo. Som žena Waorani, matka a vodkyňa svojho ľudu, a Amazonka je môj domov.

Tento list vám píšem preto, pretože naše lesy naďalej vypaľujú požiare.

Pretože spoločnosti vypúšťajú ropu do našich riek.

Pretože baníci kradnú zlato (tak ako to robili posledných 500 rokov) a zanechávajú za sebou otvorené jamy a toxíny.
Pretože nájazdníci a baníci rúbu panenské lesy, aby sa ich dobytok mohol pásť, aby mohli rásť ich plantáže a aby sa biely muž mohol najesť.

Pretože naši starší ľudia umierajú na koronavírus a vy zatiaľ plánujete ďalšie kroky na vykorisťovanie našej krajiny a podporu hospodárstva, ktoré nám nikdy neprinieslo úžitok.

Pretože ako pôvodní obyvatelia bojujeme za ochranu toho, čo máme radi: nášho spôsobu života, našich riek, našich zvierat, našich lesov, života na Zemi.

Je načase, aby sme boli vypočutí.
V každom zo stoviek rôznych jazykov Amazónie máme pre vás, cudzincov, slovo. V mojom jazyku, WaoTededo, je to slovo „cowori“. A nie je to myslené ako urážka. Pre nás toto slovo znamená: biely muž, ktorý vie príliš málo o moci, ktorú má, a o škodách, ktoré spôsobuje.
Pravdepodobne nie ste zvyknutí na to, že vás domorodé ženy nazývajú ignorantmi, a už vôbec nie v tomto prostredí. Ale my, pôvodní obyvatelia, máme jasno v jednej veci: čím menej o niečom viete, tým menšiu hodnotu to pre vás má a tým ľahšie sa to zničí. A tým myslím: bez pocitu viny, bez výčitiek svedomia, bez pocitu hlúposti, a to dokonca „oprávnene“. A presne to robíte nám, pôvodným obyvateľom, našim dažďovým pralesom a klíme našej planéty.

Trvalo nám tisíce rokov, kým sme spoznali amazonský dažďový prales. Kým sme pochopili jeho podoby, jeho tajomstvá, naučili sa, ako v ňom prežiť a prosperovať. Môj národ, Waorani, vás však pozná len 70 rokov (v 50. rokoch 20. storočia nás „kontaktovali“ americkí evanjelickí misionári), ale učíme sa rýchlo a nie ste takí zložití ako dažďový prales.
Keď hovoríte, že ropné spoločnosti majú úžasnú novú technológiu, ktorá dokáže vyťažiť ropu spod našej zeme, ako kolibríky vysávajú nektár z kvetu, vieme, že klamete, pretože žijeme po prúde rieky, kde dochádza k únikom. Keď hovoríte, že Amazonka nehorí, nepotrebujeme satelitné snímky, aby sme vám dokázali, že sa mýlite: dusíme sa dymom z ovocných stromov, ktoré naši predkovia vysadili pred stáročiami.

Keď hovoríte, že naliehavo hľadáte klimatické riešenia, a zároveň pokračujete v budovaní globálneho hospodárstva založeného na ťažbe a znečisťovaní, vieme, že klamete, pretože sme najbližšie k Zemi a prví, ktorí počuli jej volanie.

Nikdy som nemala možnosť ísť na univerzitu a stať sa lekárom, právnikom, politikom alebo vedcom. Moji učitelia sú „pikenani“ (tradičné autority, múdri starší). Les je môj učiteľ. A ja som sa naučila dosť (a hovorím ruka v ruke so svojimi domorodými bratmi a sestrami na celom svete), aby som vedela, že ste zišli z cesty, že máte problém (aj keď mu ešte úplne nerozumiete) a že váš problém ohrozuje všetky formy života na Zemi.
Vnucovali ste svoju civilizáciu tej našej a pozrite sa, kde sme teraz: globálne pandémie, klimatická kríza, vymieranie druhov a v popredí toho všetkého rozsiahla duchovná chudoba. Roky ste brali, brali, brali z našich krajín a nemali odvahu, zvedavosť ani rešpekt, aby ste nás spoznali. Nesnažili ste sa pochopiť, ako vidíme, myslíme a cítime a čo vieme o živote na tejto zemi. Nemôžem vám to ukázať ani teraz v tomto liste. Ale to, čo vám môžem povedať, súvisí s tisíckami a tisíckami rokov lásky k tomuto lesu, k tomuto miestu. Láska v najhlbšom zmysle slova: úcta.
Tento les nás naučil chodiť ľahko, a pretože sme ho počúvali, pretože sme sa od neho učili a bránili ho, dal nám všetko: vodu, čistý vzduch, jedlo, lieky, šťastie, duchovno.

A vy nám to všetko beriete, ale nielen nám, ale všetkým.

Národ Secoya, Korana, Waora,
Nasledujúce fotky nie sú z amazonského pralesa, pravdaže, ale z môjho balkóna v nedeľu podvečer. Aby sme si pripomenuli, že náš domov nie je byt či dom, v ktorom žijeme, ale Zem.
Fotografie sú moje, pravdaže.
Prajem Zemi uzdravenie.
Elena

Takže tak 8. – Spoločná zodpovednosť – spoločná basa. . .

19.04.2024

Opakované testovanie národa sa označovalo ako Spoločná zodpovednosť. Veru, to vydarené podujatie Matoviča a jeho inšpirátora Pavelku, ktorý sa vydával za epidemiológa – skôr by sme ho mohli označiť ako Zločin storočia, veď šlo o trestný čin, realizovaný vládou na vlastnom národe s verejne prezentovaným hrubým nátlakom, ktorému boli ľudia vystavení pod [...]

Takže tak 7. – Bude Dolinková klinec do truhly vláde?

19.04.2024

Dolinková zavádza platby u lekára – vraj „len 5 eur“. Ibaže zakaždým, a u každého lekára – takže ak potrebujete u špecialistu predpísanie liekov či pravidelnú kontrolu, a máte takých špecialistov troch a raz zájdete k všeobecnému lekárovi, chronicky chorému pacientovi urve tento nápad hneď 20 eur navyše z rozpočtu mesačne. Iste, „iba [...]

Cesta duše 10. – Ťažké časy. . .

18.04.2024

Čaro rozprávok je v ich pravdivosti. Vypovedajú o živote tak veľa… Veru, spomínate si kde začína rozprávka? Za siedmymi horami a siedmymi dolami, kde sa voda sypala a piesok sa lial. Tam, hodne ďaleko, kde je všetko naopak než ako by malo byť, práve tam sa začína rozprávkový príbeh. Musíte skrátka prejsť ťažkými časmi, a všetko v živote sa vám musí prevrátiť. [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,851
Celková čítanosť: 8986875x
Priemerná čítanosť článkov: 3152x

Kategórie