Založ si blog

Len láska zostáva 5. – Novoročne. . .

Svet vykročil do nového roka.

 

Pre tých, ktorí majú radi formálne hranice stanovené autoritami zvonku dobrý dôvod na oslavu.

Moje malé vodnárske buričské ja pri pohľade na to „silvestrovanie“ občas cynicky zašepká – „ach, keby teraz vydali vyhlášku, že sa hranica prechodu roka posúva o dva dni, koľko ľudí by sa držalo tejto pôvodnej?“ Zrejme by oslavovači svorne nabehli a „oslavovali by príchod roka po novom“.

 

Ak žijete v horách, iste mi potvrdíte, že ľudia v horách žijúci sme obvykle tichí – i silvestrovské oslavy bývajú o nejakých prskavkách či svetlici mimo obytného areálu.

ŽIaľ, na Prednej Hore máme smolu, že tu chodia do rekreačných zariadení rekreanti – a ja skutočne nerozumiem načo niektorí ľudia prídu „užívať si ticho hôr,“ ktoré potom kvôli nim prestáva byť tichom. Nijako nie som nadšená tým jačaním a strieľaním petárd i delobuchov už popoludní, podvečer a potom i v noci. Jednak kvôli zvieratám, jednak kvôli sebe. 

V tomto konštatovaní nie je hnev, len smútok. Rozumiem tomu, že sú ľudia, ktorí sa tak snažia iluzívne podporiť svoju nádej „o lepšom roku“  a potrebujú pocit „oslavy“ – konzumeristická spoločnosť im vsugerovala predstavu, ako má oslavovanie vyzerať, a tak „oslavujú“. Za mňa každý z rokov je výnimočný, prináša niečo príjemné i ťažké, lebo v kategórii dobra a zla sa to hodnotiť nedá, a oslavu čohokoľvek si nespájam s opíjaním sa.

Ibaže tento ich spôsob osláv iných obťažuje a ubližuje im. O utrpení zvierat týmto spôsobom „osláv“ som v blogu písala už toľko krát, že tento rok som to ani nespomenula. Aj dnes v skorom ráne sa už objavil prvý stratený psík v útulku v Nitre. Odsúvam tieto úvahy od seba, lebo ma zakaždým hlboko dojímajú prípady zranených či stratených zvierat. Aj pre malé deti a starých ľudí sú „oslavy podaktorých“ riadne obťažujúce. Tento štát nás vlastne učí, že máme brať ohľad na tých, ktorí na nás ostatných neberú žiadny ohľad – nevie si s ožranmi a oslavovačmi rady, tak to nechal ako „právo silvestrovať“. Dodám iba, že keďže táto spoločnosť nahodila tému úhrady zdravotnej starostlivosti pre neočkovaných, tak v prvom rade by si mali hradiť zdravotnú starostlivosť v plnej výške všetci tí opilci, aj vyrobcovia a strieľači výbušnín.

 

Ja som si usporiadala myšlienky už na Vianoce. Aj predstavu, čo by som rada v tomto roku urobila do budúcich Vianoc, čo a koho hľadám, tak teraz len poďakovanie za všetko Zámeru sveta posielam, s dlaňami nastavenými neviditeľnému vetru.  Svetu lásku a Zemi uzdravenie prajem.

A z celého srdca želám všetkým, nech je čo najmenej smutných dopadov týchto včerajšo-dnešných „osláv“.

 

Ach, hej, dnešok je predsa len niečím výnimočný – nie každý deň Vám Putin zahrá na klavíri…

https://www.facebook.com/100043980340177/videos/452540066271708

 

 

Elena

 

Diskusia: kurtizana – čítaj pozorne, ja spomínam i deti a starých ľudí, ktorých ten rachot ruší, Ale zvieratá prichádzajú o život. I dnes zopár smutných správ na Fb.  A tak ráno som bola smutná, teraz som nahnevaná za tie nevinné životy –  a kladiem si otázku, kto nám to vychováva takých prekliatych bezohľadných primitívov?

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9004629x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie