Založ si blog

Ajajaj 9. – Ako sa dá jednoducho, ľahko a rýchlo z NATO vystúpiť. . . . .

Veci sú v živote v skutočnosti jednoduché.

Stačí čestnosť, zodpovednosť  a trochu láskavosti, aby bol svet krajší v tom malom ľudskom bytí každého z nás.

A mier, pravdaže, v tom veľkom spoločenskom rozmere…

 

Kúpeme sa posledné dni v ľadovom daždi správ, zbavujúcich posledných ilúzií o aspoň trochu voči ľuďom čestnom postupe tejto vlády a údajnom plánovanom výcviku žoldnierov „los amerikanos“ u nás.

Nie, to som skutočne netušila, pousmiala som sa unavene vo chvíli oddychu pri mojej nočnej práci, keď ma zahrial jeden článok pri srdci v nočnom nadráne. Možno ani vy nie – ale áno? Vedeli ste, že Francúzi v NATO neboli? Desiatky rokov  neboli – vrátili sa doň po viac ako 40 rokoch, po náhlej sérii teroristických útokov a mimoriadnom stave.

A rovnako aj Gréci vystúpili z NATO v roku 1974, vrátili sa v roku 1980 po silnom tlaku no veď hádajte koho….

Veľmi múdry a prehľadný článok z roku 2018

https://www.hlavnespravy.sk/da-sa-vystupit-z-nato-velmi-jednoducho/1503000

dáva jasnú odpoveď na to, ako jednoducho, ľahko a rýchlo podľa vzoru spomenutých dvoch krajín z NATO kadeľahšie vieme odísť.

Stačí mať poriadneho prezidenta, ktorý preferuje záujmy vlastného národa.

A ten pošle oznamovací list NATO, že by-by. Áno, skutočne stačí tak málo. A keď by sme sa zobracali rýchlo, tak nielenže rozpútavaniu vojny predídeme, ale ešte aj ušetríme. Minimálne 6,2 miliardy teda, hoci ja stále tvrdím, že suma na tie americké krápy vynaložená a sprievodné náklady ich desaťročnej prevádzky by bola ešte o dosť vyššia. Tak či onak, aj šesť miliárd je pekný peniaz – a viete koľko dobrého pre ľudí u nás za  ne môžeme urobiť?

Lebo pripomeňme si, čo NBU zistil

https://www.nku.gov.sk/aktuality/-/asset_publisher/9A3u/content/nku-nepreukazalo-sa-ze-nakup-14-stihaciek-f-16-bol-opodstatneny

Ministerstvo obrany (MO) SR pri nákupe 14 stíhacích lietadiel F-16 v roku 2018 nepreukázalo opodstatnenosť tejto najdrahšej akvizície vojenskej technicky v histórii SR. V súlade s pravidlami nebol ani samotný proces nákupu a jeho schvaľovanie. Vyplýva to z analytickej správy Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR o nákupe stíhacích lietadiel F-16, ktoré na piatkovom tlačovom brífingu priblížil šéf NKÚ Karol Mitrík a podpredseda úradu Ľubomír Andrassy.

Poukázal na to, že o nákupe stíhacích lietadiel rozhodla vláda v čase, keď neboli aktualizované obranné stratégie. „A na rozdiel, napríklad, od Bulharska, ktoré realizovalo podobný nákup, akvizíciu, ho neodobril ani parlament,“ upozornil Mitrík. NKÚ na tieto fakty poukazuje i vzhľadom na celkové náklady, v ktorých je zarátaná nielen obstarávacia cena, ale aj prevádzkové náklady. „Celková suma sa v horizonte 40 rokov šplhá na približne 6,2 miliardy eur,“ uviedol Andrassy.

Nebola preukázaná výhodnosť nákupu oproti iným ponukám, či zváženie iných možností obrany.

Kontrolóri takisto kritizujú fakt, že pri obstarávaní neboli vyrokované ani kompenzačné programy, či už priame investície do zbrojného priemyslu, alebo zabezpečenie subdodávateľských vzťahov pre vlastnú zbrojnú výrobu. NKÚ odhaduje, že takýmito kompenzáciami by sa do slovenskej ekonomiky dostal približne rovnaký objem peňazí ako bola obstarávacia cena za lietadlá, výcvik, muníciu a dvojročnú prevádzku – 1,9 miliardy eur.

No vidíte – aj to keď prirátame k tým 6,2 miliardám, tak to je hneď vyše 8 miliárd eur. Veď to je viac ako tretina ročného rozpočtu Slovenska.

Chápete, do čoho nás – a naše deti – tí hajzli zatiahli?

 

Študujte, nech viete…

Celý text analytického komentára „Nákup lietadiel F-16 – Najdrahší nákup vojenskej techniky v histórii SR“ v .pdf (934 kB)

K dispozícii sú aj prílohy (.zip, 23 MB)

 

Treba si pripomenúť, že tuhé boje prebiehali, kým tie zmluvy vyšli na svetlo sveta.

Áááá, kto to tam bol vtedy, pán Danko spomenieme si spoločnými silami? Žeby nominant strany SNS? Hej, hej presne ten pán, ktorý poslal do USA list uvedený v tomto linku

https://www.aktuality.sk/clanok/bn8j3df/nad-zverejnil-list-svojho-predchodcu-gajdosa-k-obrannej-spolupraci-pisal-ho-velvyslancovi-usa/

Nebudem zlá, a tak nenapíšem, čo treba robiť, aby ľuďom pamäť takto neslabla…

Poďme ale späť k tej kontrole UVO.

ÚVO dostalo od ministerstva obrany požadovanú dokumentáciu až po nástupe nového vedenia na ministerstve obrany, koncom apríla 2020 a stiahlo žalobu, ktorú na úrad podalo ministerstvo obrany pod vedením Petra Gajdoša. „Dokumentáciu sme dostali až po 8 mesiacoch od jej vyžiadania. Ministerstvo teda postupovalo mimoriadne netransparentne a v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní. To, či bol tento nákup hospodárny, sme postúpili na preverenie Najvyššieho kontrolného úradu. Jeho závery, ktoré boli prezentované dnes, ma neprekvapili, ale utvrdili v tom, že spoločnosť musí trvať na tom, aby v štáte boli a fungovali nezávislé kontrolné orgány, aby v nich bola zaistená odbornosť a posilnená nezávislosť. 

 

A pridajme ešte čerešničku na torte.

Úplne opodstatnene kontrolné orgány vyčítali  počet stíhačiek, či ich skutočne potrebujeme až 14

https://slovensko.hnonline.sk/3991328-kontrolori-spochybnuju-nakup-stihaciek-f-16-je-ich-zbytocne-vela-a-nas-priemysel-prisiel-o-miliardy

Rezort obrany zároveň nepreukázal opodstatnenosť nákupu všetkých 14 stíhacích lietadiel F-16, v dôsledku čoho NKÚ odporúča prehodnotiť počet obstarávaných strojov.

 

A predstavte si – toto vyjadrenie kontrolných orgánov potvrdil i minister Naď

https://www.webnoviny.sk/nad-slovenske-stihacie-lietadla-f-16-by-mohli-byt-nasadene-aj-v-zahranici/

podľa neho „Myslím si, že aj s tým sa počítalo, keď sa tieto konkrétne typy stíhačiek kupovali,“.

Vážne ste chceli zadlžiť seba, naše deti a vnúčatá splácaním amerických krápov navyše?

Styčný dôstojník pre projekt F-16 Tomáš Novotný skonštatoval, že základná úloha stíhačiek bude zabezpečiť ochranu vzdušného priestoru Slovenskej republiky. Myslí si tiež, že by na to 14 nových stíhačiek F-16 mohlo stačiť.

„Pri projektovaní toho počtu sa myslelo aj na to, že by Slovensko napríklad prispelo dvojicou či štvoricou lietadiel na obmedzený čas, tak, ako to robia niektoré ostatné štáty NATO, ako príspevok do ochrany vzdušného priestoru tých krajín, ktoré svoje letectvo nemajú,“ uviedol.

Mal by to dostať k náhrade v plnej výške ten, kto tak štedro objednával – a aj jeho rodná strana s ním…

Je nehorázne, aby sme kupovali predražené stíhačky ešte aj navyše, aby sme mohli územie pobaltských krajín chrániť…

 

Ale poviem vám, keby sme z NATO vystúpili, tak i tie stíhačky môžeme zrušiť. Prinajmenšom väčšinu z nich.

Nanajvýš vezmeme to, čo sme už zaplatili – jednu či dve – a tie rýchlo predáme niekomu inému…

 

 

Elena

 

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Fico

Fico chce prešetriť prideľovanie spisov na Najvyššom súde. Prideľujú sa transparentne, kontrola bola arogantná, odpovedá Šikuta

24.04.2024 16:51, aktualizované: 17:25

Podľa šéfa Smeru je podozrivé, že najcitlivejšie veci pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20, aktualizované: 18:00

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9001547x
Priemerná čítanosť článkov: 3154x

Kategórie