Založ si blog

Takže zasa raz 9. – Jedna z prvých obetí vojny. . .

Generálny prokurátor bdie nad dodržiavaním zákonnosti u nás. Veľmi dôsledne.

 

V rámci toho  dnes vydal súčasný generálny prokurátor Maroš Žilinka informáciu na svojom facebooku

– ktorý má nevídanú sledovanosť a svedčí o tom, že oslovil verejnosť ako osobnosť – veď, úprimne, vedeli ste o tom, či mal niektorý z predchádzajúcich generálnych prokurátorov facebook? Ani pes po nich neštekol, nie to ešte aby občania sledovali dobrovoľne ich príspevky.

 

Takže vydal informáciu  – ako upozornenie pre verejnosť – že je trestné sa hrnúť do vojny cudzích mocností ako „dobrovoľník“. Na také aktivity pamätá náš trestný zákon

https://www.facebook.com/104581384898700/photos/a.107803064576532/348323050524531

Upozorňuje v ňom ľudí, že  sa objavujú výzvy na zapojenie sa do bojov na Ukrajine ako „pomoc Ukrajine“ – a dodáva, že takú aktivitu kvalifikuje náš Trestný zákon Slovenskej republiky v § 392. Aj trestnú sadzbu k tomu uvádza. Rozhodne nejde len o nejakých partizánov, zákon takto trestá i službu v cudzom vojsku.

No a precízne dodáva, že nielen aktívna účasť – t. j. samotný bojovník – je stíhateľný, ale i účasť pasívna, Trestný zákon pamätá i na tých, ktorí na takéto boje vyzývajú – či už verejne podnecujú, alebo nabádajú iného k páchaniu takéhoto trestného činu.

 

A predstavte si, čo nevidím  – redaktorka v SME  v článku dnes písala veci, čo si kadejako možno vysvetliť – tak som jej to hneď pod tým jej článkom ozrejmila, aby z nevedomosti trestný čin nepáchala – lebo ako všetci vieme neznalosť zákona neospravedlňuje

Pani Kepplová, odpovedzte, prosím verejne, ako ste to mysleli. Lebo nabádať na vojnu je trestné, na účasť vo vojne cudzích mocností tiež. Hovorí o tom § 392 TZ, ktorý pamätá i na pasívnu účasť vo vojne cudzích mocností nabádaním iných na takú účasť. Tak poprosím o vyjadrenie, čo znamená Vaše vyjadrenie „Kto ešte po tomto precitnutí hovorí, že si máme sedieť na rukách“ – to nabádate na účasť vo vojne na Ukrajine verejnosť?

Vidíte, aké mám láskavé srdce?

 

Ach, prestala som sledovať správy o vojne. Lebo veď viete, čo sa hovorí o vojne a o tom, kto je medzi jej prvými obeťami.

Je to pravda – práve pravda je jednou z prvých obetí vojny. 

 

Elena

 

P.S.: Ach, áno, s pravdou je to ako v tom starom českom vtipe –  ako opravovali pôvodnú správu médiá   – „Dopustili sme sa v správe menšej nepresnosti. Nebolo to minulý týždeň, ale v 15. storočí, nebolo to v Kostelci, ale v Kostnici, neopekali na ohni, ale upálili  a nie husáka (gunára),  ale Majstra Jána Husa.“   Asi tak je to i s Hadím ostrovom – nebolo tam 13 vojakov, ale 82, neodkázali Rusom, že padnú, ale sa normálne vzdali, nie sú mŕtvi, ale živí a zdraví, a dokonca mohli svojim blízkym zatelefonovať domov, že sú v poriadku.

Ako som napísala – pravda je jednou z prvých obetí vojny…

 

criticus  Každá vojna je zlo, v každej vojne trpia obyčajní ľudia a doplácajú na ňu. Preto som dnes iniciatívne upozornila príslušné štátne orgány na vyjadrenia pán Dzurindu a Osuského, o ktorých mám podozrenie, že schvaľujú bombardovanie v Srbsku a pána Dzurindu i s jeho výzvou na hard power… Chcem svetový mier.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50, aktualizované: 15:34

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003773x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie