Založ si blog

Anjelské krídla 6. – Nie je to také zlé s týmto svetom. . .

Otvorene – myslím, že je v záujme nás všetkých, aby sa vojna na Ukrajine ukončila čím skôr nejakou mierovou dohodou.

A pritom toto je ešte menej ťažká časť situácie.

Vysvetlím vám, prečo si to myslím.

 

V prvom rade ide o ľudí z Ukrajiny.

Zatiaľ sem prichádzali tí bohatší a vojnou menej zasiahnutí ľudia, ktorí ušli v úvode konfliktu. Tí chudobní sedia v pivniciach pod rozbitými panelákmi. To sú tí silnejšie traumatizovaní. A ak by raz museli utekať oni, potom by to bola naozaj náročná situácia pomáhať im. Lebo sily dobrovoľníkov sa vyčerpávajú. A dlhodobo traumatizovaní ľudia by vyžadovali intenzívnu pomoc.

 

V druhom rade ide o samotných pomáhajúcich dobrovoľníkov.

Vo večerných správach spomenuil, že dobrovoľníkom bude treba pomáhať po skončení dobrovoľníckej pomoci. Je to tak, ľudia sa vyčerpú a straumatizujú v takej situácii pomáhania iným. Sú jednoducho ľudia, ktorí pomáhajú iným – aj keď vedia, že medzi nami kopa špekulantov, zneužívajúcich solidárny systém a naťahujúcich iba ruku na hotové ako dlhodobo nezamestnaní, hoci sa ukázalo, máme desaťtisíce voľných miest.

Pomáhajú dobrovoľnícky na hraniciach, hoci vidia, že kopa darebákov i tú situáciu využíva ako príležitosť na biznis všemožného druhu.

Stále sa nájdu takí, ktorí pomáhajú nezištne. No čas plynie, a ich sily sú obmedzené. Kto ich nahradí? Dobrovoľníkov predsa štát nemôže naveliť nasilu.

 

V treťom rade sú to slovenskí občania. Ich som nechala na koniec, lebo dávam tomu tri mesiace, kým sa prejaví hromadná nespokojnosť.

Príchod Ukrajincov sa prejaví na cene práce a počte pracovných príležitostí. Prejaví sa na počte voľných bytov a na príležitostiach na nájomné byty pre našich ľudí. Už teraz článok že nemajú pre utečencov potraviny sa objavil

https://slovensko.hnonline.sk/24241683-nemame-pre-nich-jedlo-hlasia-viacere-ubytovne-v-ktorych-nasli-utocisko-ukrajinske-zeny-a-deti?fbclid=IwAR1EDn0Zu9H704p3DNJS4ZRHQrrPjOp6cFMZl5tNNA__mQn10ZdB3n2TKBw

A načo by sme si mali dať pozor? Aby sa nám tu lumpi nerozmohli, lebo pozrite

https://hnonline.sk/svet/24174896-ukrajinska-mafia-objavila-v-cesku-velky-zdroj-penazi-utecenci-jej-musia-odovzdavat-az-polovicu-vyplaty

Takže Mikulec by mal efektívne opatrenia v tomto smere chystať namiesto zháňania bratislavských spoločností opekajúcich hranolky a kuracie nugetky na hraniciach.

 

Pomáhať treba, lenže ako dlho im dokážeme pomáhať?

Iste, je nejaká skupina utečencov, ktorí sa plánujú vrátiť domov a nanovo budovať to, čo vojna zničila. Ale rovnako tu bude i hromada ľudí, ktorí sa vrátiť neplánujú, tu sa usadia a tak dopady na prácu a bývanie pre Slovákov budú trvať. Kulturálne rozdiely síce nie sú také významné ako u migrantov z Ázie či Afriky, no vyskočí celý rad praktických problémov. Veď miest v škôlkach nieto dosť ani pre slovenské deti, a to dlhodobo. A rodičom detí, ktorým sa miesto v škôlke neušlo, nikto nepomáhal. A tak rozumiem tomu, že môžu cítiť hnev, ak štát bude ozlomkrky budovať škôky ukrajinským deťom, či nebodaj im dá miesta v škôlkach, kde našim deťom „už nemali miesto“.

Nehovoriac o tom, že nastanú problémy adaptačné, výchovné, vzdelávacie.

 

No a je otázne, či vláda zvláda túto situáciu správne riešiť.

Nedokážu vidieť koncepčne a nemajú úctu k ľuďom. Lebo veci nefungujú tak, že navelíme, aby ste urobili to a to, respektíve to funguje len krátkodobo. Potom vám ľudia neurobia nič navyše lebo budú znechutení a odídu, lebo budú preťažení.

Keď porovnávam prístup ministrov sociálnych vecí a školstva – kde bude základ tých problémov s utečencami dlhodobo kumulovaný naviac – tak podľa mňa Krajniak vyhráva o tri hlavy. Lebo jeho prístup k ľuďom pracujúcim v jeho rezorte je viac oceňujúci to, čo tí ľudia v teréne robia. Verím dokonca tomu, že nejaké slušné zvyšovanie platov pre nich v rezorte vyseká. Úprimne im to prajem, lebo pre nich sú Ukrajinci záťaž navyše.

Čudujem sa ale ministrovi školstva, ktorému zrejme dostatočne nedošlo, že by si mal odborníkov v školstve vážiť, lebo tam sa preleje tiež veľká časť problémov s utečencami. Tri a polpercenta namiesto sľubovaného každoročného dorovnávania platov im pri tomto prudkom zvyšovaní životných nákladov vláda podhodila od septembra? Niet na dôstojné zvyšovanie platov v slovenskom školstve v tejto situácii, kedy by tí ľudia mali pracovať v dlhodobo náročných situáciách s deťmi utečencov?

Ak niekto čaká, že slovenské školstvo zaplavia učitelia z Ukrajiny, tak je to hlúpa predstava. Lebo Ukrajinci neovládajúci kvalitne slovenský jazyk môžu učiť akurát tak ukrajinské deti – slovenským deťom by nespisovnou rečou iba mohli pokaziť slovenčinu. Ale ukrajinské deti tiež učiť nebudú môcť, lebo odborníci neodporúčajú aby sa deti utečencov izolovali, mali by sa začleniť do bežných tried.

No tak mi z toho vychádza, že by mali na ministerstve školstva tuho a rýchlo uvažovať ako doceniť slovenských učiteľov. A odborných zamestnancov. Lebo nedokážu dlhodobo iným pomáhať ľudia, ktorí musia mať dve práce. Vyčerpaní buď ujdú alebo skončia so zdravotnými problémami.

Zatiaľ pomáhajú, ale dokedy?

 

Poviem vám, pri niektorých ľuďoch uvažujem,či by bolo účinnejšie ich fackovať, alebo biť panvicou po hlave, aby zmúdreli. Hlavne vtedy, keď čítam komenty, ako si učitelia oddychujú „len učením“ pri žiakoch a koľko môžu oddychovať cez prázdniny. Lebo ja v učiteľoch vidím i ľudí, ktorí sedia večer o siedmej  a vzdelávajú sa na kadejakých seminároch. A vzdelávajú sa i cez víkendy, kedy vypisovači komentov vylezú z postele naobed a podaktorí tak vylezú i cez týždeň.Dala som minulý týždeň na facebooku pokrikovačom, ako musíme „my všetci“ utečencom pomáhať,  jednoduchú otázku – čo konkrétne robíte vy sami? Ha, aké ticho ostalo…

V spoločnosti ani v živote nemôžu jedni iba dávať a druhí iba brať. Každý má obmedzené sily – a ak dlhodobo iba dáva, vyčerpá sa. Ak sa v tejto situácii preťažia učitelia, kto pôjde učiť – títo facebookoví kecálkovia? Preťaženým učiteľom budú pomáhať psychológovia. A kto bude pomáhať im?

Veď hovorím, byť ministrom školstva nohy by som si dolámala, ako by som utekala zvyšovať platy v školstve.

 

Nie je to také zlé s týmto svetom, napísala spätnú väzbu jedna kolegyňa minulú sobotu po skončení výcviku na skupinovú bazálnu prácu s traumou, keď vyše sedemsto ľudí počas dvoch víkendov dokázalo obetovať svoj voľný sobotňajší čas na vzdelávanie, aby potom mohli zadarmo pomáhať iným…

 

Otázkou je, dokedy…

 

Elena

 

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 9003244x
Priemerná čítanosť článkov: 3155x

Kategórie