Založ si blog

Dalasair 4. – Jesienka. . .

Prvý jesenný deň bol včera.

Áno, začala jeseň – moje obľúbené ročné obdobie. S jeho zázračnou farebnosťou, šuchotavou hudbou listov a náručím plným húb. NIektorí sa  jeseň snažia zmiesť zo stola  slovami, že sa už blíži zima –  no mne prináša jjeseň priezračné horizonty, lákajúce  oči i myšlienky.  A síce jeseň kráča k zime, ale vlákenká pavučín babieho leta ju ešte pútajú k letným dňom.

Kvietky jesienok, vystrkujúce hlávky hnednúcou trávou, v nežne bledofialovej farbe, ktorú mám moc rada  sú jej prvou predzvesťou.

 

Prvý jesenný deň je. A hádajte, kto do neho vkročil. Šarlotka, a je to zjavne ranné vtáča napísala som na mojom fb vo včerajšom nadráne. Simonka už má sestričku.

Dievčatko krehké ako lupienok kvetu, tíško spiace na prvej fotke – o tú sa s vami nepodelím. Ale prezradím vám krásnu koincidenciu – malý postieľkový svet som Šarlotke chystala už dlhšie vďaka šikovným rukám pani z Douhand. Premysleli sme detaily, vybrali látky, čakala na objednaný baranček na teplú podšívku – no mali sme ešte dostatok času. Predvčerom večer mi zrazu napísala, že už je všetko hotové.  A Šarlotka v noci rýchlo na svet pribehla.

No čo dodať? Všetko sa deje v pravý čas…

 

 

 

A v tejto chvíli som uvidela i druhú predvčerajšiu predzvestnú koincidenciu – uvedomila som si, že práve  v ten večer som sa vrátila ku knihe  Pro příštích sedm generací. Je to kniha „babičiek“ z rôznych kútov sveta – Rady múdrych žien, predstavujúcich svoju víziu sveta na základe životných skúseností.

Čítala som ju kedysi a siahla som po nej, aby som prijala ďalšiu časť jej posolstva. Vrátim sa k tomu v niektorom z blogov, no v tejto chvíli uvažujem o posolstve, ktoré by som na základe životných skúseností Šarlotke pri je vykročení do sveta odovzdala ja.

Aby vždy videla veci srdcom.

V tom je nielen láska ku všetkému živému a súcit, ale i radostnosť a dôverčivosť detského pohľadu, schopnosť tešiť sa z maličkostí a vďačnosť životu za všetko ním dávané, ale i prirodzené prijatie sveta aký je, že všetko sa v ňom deje tak ako má, a že nám Zámer sveta ukazuje  príležitosti, aby sme naplnili svoje pravé poslanie.

 

Gum faiceadh do chridhe fhathast, Šarlotka Jesienka…

 


Elena

Cesta duše 9. – Desať. . .

29.03.2024

Slnečné lúče prichádzajúce po temnote noci. Zlátia svet a dávajú mu hrejivé objatie, prijímam ho s vďakou. Mimoriadne temná bola dnešná noc. Vietor za oknom v nej hučal šialene, akoby sa ňou hnalo tisíc čertov. Rev vetra kontrastoval podivne s tichom v mojom vnútri. Žiadne slzy ani slová, len obrazy mihajúce sa pred vnútorným zrakom – spomienky na cestu, ktorou som [...]

Pravdu na stôl 11. – Nedos. . . e náš život znovu. . .

27.03.2024

Na rovinu – niektorí ste svojim sprostým a nepremysleným hlasovaním ovesili na náš krk bývalú vládu. Obrala nás o čo mohla, zadlžila aj budúce generácie, naše deti a vnukov. Narobila tu kopec špinavostí – počnúc opakovaným núteným testovaním národa pod existenčným nátlakom, cez nútené vakcinovanie sa mnohých podmienené finančným vydieraním, až po [...]

Pravdu na stôl 10. – Urobme si s voľbami poriadok. . .

26.03.2024

Voliť má každý volič raz – ak niekto volí opakovane, ide podľa mňa o zámerne podvodné konanie. Nie, nie je to sci-fi – zjavne takto niektorí občania u nás volebne konajú, potvrdzuje to aj článok v linku [...]

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,842
Celková čítanosť: 8937618x
Priemerná čítanosť článkov: 3145x

Kategórie