Založ si blog

Oooooch 8. – Čo povedal Pink Floyd o reforme energetiky na Slovensku. . .

Iste, čo povedala tá slávna skupina prezradím tiež.

Ale keďže ide o môj blog, začnem tým, čo k tej reforme hovorím ja.

 

Ceny elektriny v závratných výškach. A mantra „lebo Putin, lebo Putin, lebo Putin“… Ibaže už sme si prezradili, že pri hľadaní vinníkov tohto marazmu sa treba pozrieť i na apríl tohto roku u nás. A na novelizované zákony 250 a 251 v oblasti energetiky. A na spoločný energetický trh a kšeftárov s energiami.

Kládla som si otázku, že prečo taká špinavosť „dvíhačov rúk“ voči vlastnému národu? Prečo našu krajinu niekto z nich dobrovoľne pridá k „otvorenému trhu s energiami“, o ktorom je jasné, že nás ožobráči?

No a už mám odpoveď.

Hej, prezradím vám ju.

 

Najskôr ale potvrdenie Slovenských elektrární, že  by sme mali dostatok vlastnej elektriny, keby nás o ňu neokradli. Teda, pardon, keby ju nekúpili na trhu s energiami kšeftári. A tiež potvrdzujú moje vyjadrenie, že kšeftári ju na celý budúci rok vykúpili

https://spravy.pravda.sk/domace/clanok/641541-novy-zakon-zablokuje-mochovce-a-pozenie-firmu-do-konkurzu-varuju-slovenske-elektrarne/

V prípade „znárodnenia“ domácich zdrojov, čo umožňuje návrh zákona v prípade vysokých cien, by ale štát mohol siahnuť na všetky tieto kapacity nielen v prípade Slovenských elektrární, ale ktoréhokoľvek iného slovenského výrobcu. Pre najväčšiu energofirmu v krajine by to znamenalo, že už predanú elektrinu musí pre klientov podľa platných zmlúv dodať, teda ju dodatočne nakúpi na burze za aktuálne trhové ceny. Na jednej strane by tak síce vláda pokryla celoročnú spotrebu Slovenska suverénne najlacnejšou elektrinou v Európe, na druhej by Slovenským elektrárňam vznikol k takmer 5-miliardovému existujúcemu aj dodatočný dlh vo výške 10 miliárd eur za pohotovostný nákup.

V budúcom roku, keď nabehne do výroby 3. blok Mochoviec, podľa Strýčeka elektrárne vyrobia 20,8 terawatthodiny (TWH) elektriny. Z toho 6,15 TWH prisľúbili slovenským domácnostiam, 3,8 TWH predali na slovenský trh a zvyšných viac ako 10 TWH predali zahraničným klientom v Nemecku, Česku a Maďarsku. Vláda chce teda novým zákonom získať dosah aj na elektrinu, ktorá je už dávno predaná.

Ako bonus moja poznámka – elektrinu vyrábajú za zlomok predajnej ceny.  A SR ma iba 33% akcii. 66% vlastní jedna fyzicka osoba.

 

Ešte si pripomeňme aj akciu roka – teroristický útok na plynovody, ktorý ukazuje, ako  veľmi niekomu záleží na tom, aby sme zostali ožobráčení, mrznúci a zúfalí https://www.infovojna.bz/article/video-tri-masivni-exploze-znicily-plynovody-nord-stream-1-a-2-nedaleko-danskeho-a-svedskeho-pobrezi-a-polsky-europoslanec-a-byvaly-ministr-obrany-a-zahranicnich-veci-jiz-za-likvidaci-obou-plynovod-stihl-usa-podekovat-na-twitteru-podle-ruske-fsb-mohlo?fbclid=IwAR2xqwwreV8nceVtVhEKyOflRcjPBWHqLEM2rYjfHOf2UJo0LyXryz-o64s

A kým ma podaktorí myslením a vedomosťami menej zdatní diskutéri obvinia „z proruskej propagandy“ pripomeniem im, že Rusom to likvidovanie Nordstreamu 1 a 2 môže byť úplne jedno. Je to majetok nemeckej firmy Nord Stream AG. 

Takže ak článok uvádza, že

na sociálních sítích v Polsku se naopak tvrdí, že za útokem stojí polská armáda, která použila munici dodanou z USA, konkrétně letecké protiponorkové bomby s naváděním. Nad oblastí prý před výbuchy kroužilo letadlo polského námořnictva.

tak blahoželám Poliakom k tomuto úspechu, lebo oprava plynovodov bude mimoriadne zdĺhavá a nákladná, doplatí na to hlavne nemecká ekonomika a ak sa potvrdí, že útok zrealizovali Poliaci, tak nemeckej firme vlastniacej tie plynovody budú po súdnej žalobe platiť nemalé peniaze. 

 

No a teraz sa pozrime na to, čo to Ping Floyd povedali o nás. Teda nie o nás, ale o tých, ktorí zapredane dvíhali ruky za spoločný energetický trh, hoci si mali byť vedomí toho, čo to pre nás môže priniesť. Nemci si na ňom chceli kompenzovať ceny za svoje „energetické zelenenie“ a Francúzi odstavovali jadrovú energiu. A tak sme sa hrdinsky podelili o ich náklady,veď prečo nie?

V The Wall o našich „dvíhačoch rúk“ hovoria pinkfloyďáci v piesni Nobody Home úplne jasne

„keď som poslušným psíkom, občas mi hodia i kosť…“

 

 

 

Elena

 

K diskusii  mirius  Presne tak. A som všetkými 20 prstami za okamžité rokovania o mieri na Ukrajine. Mimochodom, nielen na Ukrajine -som proti všetkým vojnám a násiliu z princípu.

Takže tak 11. – Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. ..

22.04.2024

Sme krajinou, v ktorej sa ľudia neboja zomierať. Presne tak – krajina, v ktorej sa pomaly každý týždeň hupsnú pod vlak aspoň dvaja ľudia. Ale veď i Česi, nie sme v tom sami – zargumentujú podaktorí v duchu článku v linku https://www.aktuality.sk/clanok/l6LGUlF/samovrazdy-v-cesku-su-na-vzostupe-vo-vyssej-miere-ich-pachaju-mladi-ludia/ samovrážd pribúda síce vo [...]

Takže tak 10. – Amazónsky prales sa prudko rozrastie. . .

22.04.2024

Poviem vám, chytila ma za srdce správa o tom, že našej prezidentke vôbec nie je ľahostajné, ako zamoruje ovzdušie zemegule pre nás všetkých tými jej letmi lietadlom. Hovorí o tom správa v linku https://www.hlavnespravy.sk/prezidentka-vysadila-so-svojim-timom-stromceky-na-zahori/3470150 Od roku 2021 vraj vyše 12 000 stromov vysadila. No to je dobre, bude mať prax, keď [...]

Takže tak 9. – Kupujte im lopatky. . .

21.04.2024

Bolo to v marci pred rokom, keď sa v slovenských médiách objavila správa, že – ako potvrdzuje článok v linku https://dennikn.sk/minuta/3268597/ Rusi lopatkami bojujú, lebo nemajú dostatok munície. Tie lopatky majú od roku 1869 vraj skoro bezo zmeny. Priznávam, že som nikdy nebola vojak, možno preto som nepochopila, prečo Ukrajinci s modernou západnou výzbrojou posielanou [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,854
Celková čítanosť: 8998988x
Priemerná čítanosť článkov: 3153x

Kategórie