Založ si blog

Slovááá 11. – Hovoriť spolu. . .

Základom porozumenia medzi ľuďmi je, aby hovorili spolu.

Nie aby o sebe hovorili navzájom.

Nie aby vedľa seba viedli monológ.

Nie aby po sebe pokrikovali.

Ale  aby spolu viedli dialóg – možno s rôznymi postojmi,  ale dialóg.  Aby pozorne načúvali, čo ten druhý hovorí. Aby sa snažili navzájom porozumieť jeden druhému.

Ľudia nemôžu zmysluplne žiť v jednom spoločenstve bez toho, aby spolu hovorili.

 

Niečo vám poviem – pokladám za jeden z mojich najväčších profesijných i ľudských úspechov to, že pred pár rokmi sa mi podarilo vďaka zmysluplnému dialógu zorganizovať u nás týždenné školenie o traumatizácii detí. Že k nám prišla lektorka, natoľko pracovne vyťažená, že nikam prednášať nechodievala  – odovzdávala u nás skúsenosti ľuďom rôznych profesií, aby sme vedeli spolupracovať a zmysluplne pomáhať deťom s traumou ako multidisciplinárny tím.

A potom o rok prišla na niekoľkodňové školenie opäť – s témou Súcit a súcit so sebou. Čerpám z toho poznania i dnes.

Pani Hanka. Vynikajúca odborníčka a úžasný človek.

A hej, lesbička – žije 18 rokov v usporiadanom partnerskom zväzku. V ideálnom prípade by to bola jej súkromná vec. „Ale teraz sme bolestne ďaleko od ideálneho prípadu“ – napísala dnes. Nejde len o to, že má strach o život, ale hlavne sa cíti zranená životom v tejto spoločnosti, pretože ako napísala – „moja hodnota ako človeka z LGBTI+ komunity je veľmi pochybná a môj vzťah s partnerkou (s ktorou som 18 rokov) je pre väčšinovú spoločnosť bezcenný, ak nie škodlivý… Pre nás je to ale o možnosti byť sami sebou a o obyčajnom každodennom živote. Práva, ktoré nám chýbajú, nám uberajú na jeho kvalite, dôstojnosti a bezpečí….“

 

Nevravím, že som presvedčený zástanca komunity, ktorej to celé pomenovanie  LGBTI+  ani neviem rozlúštiť. Úprimne – veľa vecí o nej neviem. Nepoznám nikoho, kto si chce vziať televízor alebo luster – o takých osobitostach čítam akurát tak v médiách. Proti rozširovaniu práv pedofilov v zmysle sexuálneho kontaktu s deťmi som zásadne.  Pri pohľade na niektoré fotky z Dúhových pochodov v médiách s takmer neodetými  či len akýmisi páskami potiahnutými a výrazne zmaľovanými osobami cítim zdesenie. Ale je pravdou, že v mojom okolí takých nepoznám, a homosexuálne orientovaní ľudia v okruhu mojich známych chodia oblečení normálne a žijú bežný usporiadaný život.

A tiež je pravdou, že si uvedomujem cennosť a dôležitosť vzájomného dialógu. Žiadna nátlaková akcia z jednej alebo druhej strany nič nevyrieši. Hlasy podaktorých politikov víriace emócie v ľuďoch v beztak silne emotívnej situácii nepokladám za prínos pre nikoho z nás.

Jedno máme všetci spoločné – každý z nás pozná bolesť zo straty. Myslím, že posledné čo potrebujeme, je pribúdanie nevinných obetí kvôli nenávisti či hnevu. Tí traja mŕtvi by nám všetkým mali byť varovaním, že toto nie je cesta. Tri nešťastné rodiny po streľbe v Bratislave zostali, trpiace celoživotnou stratou blízkych.

 

Spoločné máme ešte jedno – všetci tu chceme žiť svoj  každodenný život v bezpečí a pokoji. Nijako nevylepší situáciu, ak budeme nadávať homosexuálnym partnerom, že sa v reštaurácii pobozkajú. Ale rovnako ani to nebude v poriadku, ak členovia LGBTI+ komunity pôjdu ulicami s nadávkami voči ľuďom s rozdielnym názorom.

To, čo všetci potrebujeme, je začať hovoriť spolu. Slušne a so vzájomnou úctou.

Nie  o tom, čo je správne alebo nesprávne z nášho pohľadu, ale o nás samých. Ako sa cítime. Čo nás zraňuje v tej situácii, z čoho máme strach.

Pokladám za dôležité, aby sme spolu viedli dialóg – možno s rôznymi postojmi,  ale dialóg.

Aby sme pozorne načúvali, čo ten druhý hovorí.

Aby sme sa snažili navzájom porozumieť jeden druhému, aj keď sa v názoroch nezhodneme.

 

Len tak raz k nejakému zmysluplnému spoločnému riešeniu situácie prídeme.

 

 

Elena

 

 

Akotak 10. – S vydieračom urobme krátky proces. . .

25.07.2024

Akosi nedokážu správne rozlíšiť a pomenovať realitu podaktorí, povedala som si. Lebo médiá, ako dokladuje článok v linku, označujú Maďarov za vydieračov voči Ukrajine https://www.a3sport.sk/batoh/87851-hot-shot-se-amethyst-purpleviolet?_gl=1*1wro0sg*_up*MQ..*_ga*MTk4NzYyODY2Ny4xNzIxODQzNTk4*_ga_771GRED39S*MTcyMTg0MzU5Ny4xLjEuMTcyMTg0MzY1My4wLjAuMA.. To vážne? Novinári naši, [...]

Akotak 9. – Pán Kaliňák, tešíme sa s Vami. . .

24.07.2024

Ach, americké krápy dorazili – ako píše článok v linku No, radosti máme ako keby sa Ježiško znovu narodil, poviem vám. Článok v linku popisoval ich príchod [...]

Akotak 8. – Viete kde je zlatá baňa na Slovensku?

22.07.2024

Nie, neposielam vás zlatú žilu hľadať kamsi do hôr. Ani ryžovať zlatý piesok na brehy slovenských riek. Oveľa lepšie sa ryžuje na úplne iných miestach. Konkrétne v štátnej akciovke Slovensko IT. Remišová chcela týmto počinom usporiť tretinu vynakladaných finančných prostriedkov v rámci štátneho IT. Nuž, cieľa sa zjavne minula – lebo namiesto úspor sa [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2,927
Celková čítanosť: 9302136x
Priemerná čítanosť článkov: 3178x

Kategórie

Archív